Loistava voitto Kevin Stautille ja Beau de Laubry Z:lle Stuttgartissa

Tänään nähtiin upeaa urheilua ja villiä juhlintaa kun Kevin Staut ja Beau de Laubry Z voittivat esteratsastuksen maailmancupsarjassa Länsi-Euroopan liigan viidennen osakilpailun Stuttgartissa, Saksassa.

Yleisö toivoi näkevänsä jonkun oman maansa edustajista nousevan palkintopallin ylimmälle korokkeelle, mutta kyllä se pauhasi riemusta kun ranskalainen tuli alas viimeiseltä esteeltä kahdeksan hevosen uusinnassa 10-vuotiaan ruunan kanssa, sensaatiomaisen radan jälkeen, ajalla jota ei yksinkertaisesti voinut enää parantaa.

Nuori esteratsastuslahjakkuus Britanniasta, Harry Charles sijoittui niukasti toiseksi Casquo Bluella, ja Stautin maamies Francois Boudant sijoittui kolmanneksi Brazyl du Mezelin kanssa. Yhdeksästä kilpailijasta paras saksalainen oli Hans-Dieter Dreher, joka sijoittui Elysiumin kanssa neljänneksi.

Stautille, joka täytti viime viikolla 43 vuotta, tämä oli erityinen voitto. Hän saapui Stuttgartiin villillä kortilla ja se toimi kuin unelma.

Olen todella onnellinen – voitteko uskoa, että on kulunut 11 vuotta siitä kun voitin täällä viimeksi! Tämä on todella upea kilpailu, järjestäjät ajattelevat ensisijaisesti ratsastusta urheiluna ja se tekee tästä niin erityistä! Tunnelman voi todella tuntea tuolla areenalla – se on aivan hullua, yleisö on todella, todella mukana kaikkien suorituksessa. Ja tietysti he toivovat Saksan voittoa, mutta ovat kaikki myös hevosmiehiä ja hevosnaisia, ja he haluavat nähdä upeaa ratsastusurheilua!”

Ja juuri sitä he tänään saivat.

Kevin Staut ja Beau de Laubry Z. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Esterata

Hollantilainen huippuratamestari Louis Konickx, oli tehnyt ensimmäiselle kierrokselle kolmentoista esteen radan, joka sisälsi viisi estettä täydessä 1,60 metrin korkeudessa, ja se tuli ratsastaa 69:ssä sekuntissa. Kolmoissarjalle oli hankala käännös neljännen esteen kohdalta, ja vaadittiin suurta tarkkuutta jotta pääsi vaaleanpunaisen pystyesteen yläosan yli esteellä kahdeksan. Mitä seurasi yhdeksäntenä okseri, ja sen jälkeen jyrkkä mutka oikealle kapealle pystyesteelle numerolla 10. Kuitenkin monen kohdalla peli oli jo menetetty kun okserin puomi esteellä kaksi putosi maahan.

“Se oli vaikea, vain kahdeksan puhdasta rataa sallitussa ajassa. Mikä oli aika tiukka, joten se motivoi ratsastajia ratsastamaan vähän kelloa vastaan jo ensimmäisellä kierroksella”, Staut selitti.

Boudant määräsi tahdin uusinnassa, kun selvitti sen 42,08 sekunnissa. Eivätkä saksalaiset Dreher, tai Kendra Brinkop uhanneet tuota aikaa erinomaisista puhtaista radoista huolimatta. Stautin kierros sujui kuitenkin saumattomasti, ja tämä vuoden 2009 Euroopan mestari ja vuoden 2016 olympiajoukkueen kultamitalisti, ei missään vaiheessa hidastanut menoaan ja eteni ajastimien läpi vauhdissa 41,78 sekuntia, jättäen loppuratkaisun uusinnassa kolmen jäljellä olevan ratsukon harteille.

Ruotsin Amanda Landeblad ja For Killy palasivat radalta yhdeksän virhepisteen kanssa. Mutta hallitsevat Euroopan mestarit, sveitsiläinen Steve Guerdat ja Dynamix de Belheme näyttivät olevan valmiita syrjäyttämään ranskalaisen johtopaikalta kun he löysivät läpi kiemurtelevan kahdeksan esteen radan haasteajassa. Toiseksi viimeinen okseri ja viimeinen pysty eivät kuitenkaan osuneet aivan oikein ja ilmassa vietetty aika maksoi arvokkaita sekuntien murto-osia, jolloin he ylittivät maaliviivan ajalla 42,99, mikä lopulta riitti vasta viidenneksi sijalle.

Ranskan Francois Xavier Bouffant ja Brazyl dy Mezel kolmansiksi esteratsastuksen maailmancupissa Stuttgartissa. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Todellinen uhka

Todellinen uhka Stautille muodostui Iso-Britannian Charlesista ja hänen 13-vuotiaasta ruunasta, jotka lähtivät viimeisenä liikkeelle kuin olisivat tulessa.

”En uskonut saavani Keviniä kiinni, Casquo ei ole nopein hevonen, mutta kun takanasi on tällainen yleisö, annat sille kyllä kaikkesi ja hevonen antoi myös. Se oli niin lähellä, mutta rehellisesti sanottuna tämä tuntuu kuitenkin voitolta!” sanoi 24-vuotias suosikki, joka varmisti kakkospaikan pysäyttämällä kellon aikaan 41,92, mikä jäi vain 0,14 sekuntia Stautin voittoajasta.

Katsojat pitivät kovasti kilpailun jokaisesta hetkestä, ja kaikki ratsastajat puhuivat tämän viikonlopun Hanns-Martin-Schleyer hallin mahtavasta tunnelmasta. “Tämä on paras yleisö, jonka edessä olen koskaan hypännyt!” sanoi Charles tänään illalla.

Hän todella nautti viime päivien menestyksestä näissä kisoissa. “Tulin tänne viime vuonna ensimmäistä kertaa, eikä minulla ollut silloin kaikista onnekkain viikko. Lupasin itselleni, että tulen takaisin ensi vuonna. Tämä on kilpailu, jossa olen aina halunnut kisata hyvin, ja perjantaina German Master-tittelin saavuttaminen oli aika siistiä! Olisin mielelläni voittanut maailmancupin tänään, mutta ehkä palaan ensi vuonna ja yritän uudelleen!” brittiratsastaja lisäsi.

Harry Charles ja Casquo Blue Iso-Britanniasta toiseksi esteratsastuksen maailmancupissa Stuttgartissa. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Ratkaiseva käännös

Staut kertoi, että oli hänen vuoronsa kääntyä viimeiselle esteelle, joka tänään ratkaisi kisan hänelle.

“Tein hyvän käännöksen vasemmalle, muurille (kolmas este) ja sitten Henk (Nooren, Ranskan joukkueenjohtaja) sanoi, että minun on käännyttävä pystylle (viimeinen este) sisäkautta jos mitenkään mahdollista, mutta katsotaan miten hyppäät okserin (toiseksi viimeisenä). Jos hyppäät sen hyvin, saat etumatkaa viimeiselle, koska muut hevoset ovat todella nopeita eikä omani olisi nopein. Mutta se oli niin mahtava tänään!” uusinnan voittanut ratsastaja sanoi.

Hän puhui siitä, missä hän menee urallaan tällä hetkellä. 

“Tällä hetkellä on vaikeaa, yritän uudelleenrakentaa niitä hevosia, jotka minulla on ja mitä voin ratsastaa. Se kestää kauan, mutta kun saa tällaisen voiton, se varmasti antaa lisäpotkua kaikille!” hän huomautti.

Beau de Laubry Z:n kanssa hän on ollut parina vasta viime vuodesta lähtien.

“Sen piti olla myyntihevonen, mutta Henk otti sen katselmuksiin ensi vuoden olympialaisia varten, joten hän on todella motivoitunut siihen että teemme hyvää työtä sen kanssa. Se on hänellä joskus kotona tekemässä sileän työskentelyä, ja joka harjoituksessa hän yrittää auttaa minua. Hevonen on todella herkkä ja hieman jäykkä, mutta teemme paljon töitä. Tämä on hevonen jolla on niin valtavan iso sydän ja se on myös tosi älykäs. Olen todella onnekas että omistajat päättivät pitää sen ensi vuoden loppuun asti, he varmistivat minut ratsastamaan, joten se on suuren suuri ilo!” hän selitti.

Kevin Staut ratsasti Beau de Laubry Z:lla maailmancup osakilpailun voittoon Stuttgartissa. FEI/Leanjo de Koster

Vaatimaton ensivaikutelma

Stautin ensivaikutelma Beau de Laubrysta ei ollut imarteleva, mutta rautias ruuna on varmasti jo onnistunut muuttamaan tämän.

”Ennen kuin sain sen, se hyppäsi vain 1,40 m, 1,45 m, ja rehellisesti sanottuna kun minulle näytettiin videota en halunnut kokeilla sitä, koska siinä ei ollut mitään erityistä. Minulle kerrottiin, että se tuodaan meille ja voisin kuitenkin kokeilla sitä. En ollut kovin motivoitunut, mutta tunne kun pääsin sen selkään oli aivan mahtava. Joten teimme sopimuksen. 

“Joskus hyvät tarinat syntyvät tyhjästä – ei todellakaan ollut tarvoitteena että tästä hevosesta tulee supertähti, mutta se yrittää parhaansa ja nyt se on täällä – ja se on ihmeellinen!”, ilahtunut ranskalainen sanoi.

Hän on ollut pitkään tämän tykätyn ja arvostetun kilpailusarjan innokas osallistuja. Joten mitkä ovat loppukauden suunnitelmat, ottaen huomioon Longinesin finaalin 2024 Riadissa ensi huhtikuussa?

“Tällä hetkellä minulla on muutama piste, eikun noin 33. Ei sillä että lasken!”, hän sanoi tänään nauraen. Hän on tällä hetkellä Länsi-Euroopan liigan tulostaulukossa viidentenä. Hänen korkein sijoitus esteratsastuksen maailmancup finaalissa, missä hän on kilpaillut yksitoista kertaa, oli kolmas sija upean Silvana HDC:n kanssa Ruotsissa Göteborgissa kymmenen vuotta sitten.

“Olen menossa Madridiin ensi viikolla ja joulukuussa Lontooseen. Rakastan maailmancupkiertuetta, ja joka kerta yritän parhaani” hän huomautti.

Ranskan Kevin Staut ja Beau de Laubry Z esteratsastuksen maailmancupsarjassa Stuttgartin osakilpailun voittajat. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Tulokset

Sarjataulukko

Jaa artikkeli