Boydin voitonjuhlaa Stuttgartissa

Australialainen valjakkoajokuski Boyd Exell, sekä hänen näppärä ja nopea nelivaljakko saivat hallin tunnelman jälleen kattoon. Ja tämän innokkaan yleisön kannustamana ottivat kolmannen osakilpailuvoittonsa tällä uudella FEI Driving World Cup-kaudella 37:ttä kertaa järjestettävissä Stuttgart German Masters kilpailuissa, Saksassa.

Kilpailun käsikirjoitus näytti toistavan viime viikonloppuna Hollannin Maastrichtissa nähdyn kisan kulkua, missä jo johdossa olleen hollantilaiskuskin virhe sinetöi australialaisen voiton. Hollantilainen Koos de Ronde oli asettanut kärkiajan molempina päivinä ensimmäisillä kierroksilla, mutta toisen johtajahevosen lipsahdus viimeisen kierroksen vesiesteellä tuli kalliiksi. Hän hukkasi ajolinjan kartioiden välistä, ja siitä seurasi kellon soiminen ja esteen uudelleenrakennus. Kokonaisajalla 226,40 Koos putosi kolmanneksi, ja aika-ajoissa toisena ollut Boyd nousi ensimmäiselle sijalle.

Ijsbrand teki paluun

Toiseksi sijoittunut hollantilaiskuski Ijsbrand Chardon oli toipunut hyvin perjantai-illan aika-ajon virheestä. Silloin hän arvioi ajolinjan vesiesteelle väärin, ja sai esteen numero kahdeksan osat lentämään pois paikoiltaan. Sitten hän pysähtyi ennen kuin tuomarin kello soi, ajanottokellon vielä tikittäessä eteenpäin. Lauantaina päiväaikaan ajetussa kilpailussa hän teki kaksi huolellisesti ajettua, tarkempaa kierrosta ja päätyi kokonaisaikaan 160.38 sekuntia. Kokonaiset 9.22 sekuntia Boydin ajasta 151.16, jälkeen.

Hollantilainen IJsbrand Chardon vauhdikkaasti toiseksi valjakkoajon maailmancupin osakilpailussa Saksassa Stuttgartissa. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Muut upeaan Hanns-Martin-Schleyer halliin, hollantilaisen Jeroen Houterman suunnittelemalle neljäntoista esteen radalle kilpailuun mukaan karsiutuneet kuskit olivat Sveitsin Jérôme Voutaz, ja kotiyleisön suosikki Mareike Harm, sekä villillä kortilla mukaan päässyt Saksan oma Michael Brauchle.

Boyd rakastaa tunnelmaa Stuttgartissa

Voiton jälkeen Excel sanoi: ”Stuttgartissa on hieno, sähköinen tunnelma, ja yleisö on täynnä lajin tuntevia valjakkoajajia. Täältä valjakkoajon maailmancup aikanaan alkoi, joten merkitsee paljon olla täällä mukana.

”Se oli todella nopea rata. Ja tänään Michael Brauchle teki ensimmäisen puhtaan kierroksen erittäin nopealla ajalla, joten se lisäsi paineita. Ijsbrand ohitti hänet vain sekunnilla ja Koosilla oli mahtava vauhti. Tämä avonainen rata sopii hänen hevosilleen, joten oli kyllä tiukka kilpailu. Mutta valjakkoni pystyy kumpaankin, ne voivat mennä täyttä vauhtia, ja tehdä pikkutarkkaa teknistä työtä. Aivan loistavia hevosia!”

FEI Driving World Cup™ 2023/24 – Stuttgart. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Seuraava viikonloppu onkin vapaa, ennen neljättä kilpailuosuutta 1.-2. joulukuuta Tukholmassa. Näin kauden puolivälissä kaikki mukaan karsiutuneet kuskit ovat hyvässä vireessä, ja tähän seuraavaan kilpauluun osallistuvat Mareike, Boyd ja Michael, Bram Chardon ja Glenn Geerts, sekä isäntämaan villi kortti Fredrik Persson.

Stuttgartin osakilpailu vahvisti Boydin aseman sarjan kärjessä, ja hän on edelleen sarjan voittajasuosikki suosikki. Viime vuonna hän voitti ennennäkemättömän yhdennentoista FEI Driving World Cup-mestaruustittelin Bordeaux’ssa, Ranskassa. Silti näistä tuloksista huolimatta, kuten hän itse sanoi ennen avajaiskilpailua, myös hänen kilpailukumppanit ovat hyvässä kunnossa, eivätkä aio päästää häntä helpolla!

Kilpailun tulokset

Lue myös:

Suomen ratsastajainliitto – Valjakkoajon kilpailusäännöt

Jaa artikkeli