Kouluratsastuksen EM: Iso-Britannia vei joukkuekullan Riesenbeckissä

Iso-Britannia voitti tänään joukkuekultaa FEI kouluratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailuissa Riesenbeckissä. Isäntämaan edustaja, puolustavat Euroopan mestarit Saksasta joutuivat tyytymään hopeasijaan. Maailmanmestaruutta hallinnoiva Tanskan joukkue sai tänään pronssia.

Upeita henkilökohtaisia suorituksia nähtiin koko päivän ajan, mukaan lukien maailman ykkösnimen Saksan Jessica von Bredow-Werndlin upea tamma TSF Dalera BB, joka toi tulostaululle tuloksen 84.612. Mutta kun kaikki pisteet laskettiin lopussa yhteen, Lotte Fry:n henkilökohtainen Grand Prix ennätystulos 81.258 oriilla Glamourdale, avitti Iso-Britannian joukkueen paalupaikalle kokonaispistein 242.220.

Saksan kokonaispisteet olivat yhteensä 239.674, ja pienellä erolla perässä Tanskan joukkue tuloksella 228.727. Ruotsi nousi neljännelle sijalle, viidenneksi jääneen Hollannin edelle. Tuloslistalla kuudentena on Ranska, ja järjestyksessä seuraavat sijat saaneet Itävalta, Belgia ja Espanja ansaitsivat jokainen itselleen olympiapaikan.

Fry:n lisäksi voittajajoukkueeseen Iso-Britanniasta kuuluivat Gareth Hughes (Classic Briolinca), Carl Hester (Fame) joka onnistui eilen hyvin, ja Charlotte Dujardin (Imhotep) joka myös teki tänään upean suorituksen.

Jessica von Bredow-Werndl ja TSF Dalera mukana Saksan hopeajoukkuessa GP-kouluratsastuksen joukkuekilpailussa.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Lisää vettä kiukaalle

Kuumana kilpailupäivänä, keskipäivän auringossa lisää hikikarpaloita kanssakilpailijoiden otsalle nosti esityksellään Saksan Frederic Wandres, saaden vahvan tuloksen 77.888 hevosellaan Bluetooth OLD. “Areenalla on tosi lämmintä. Mutta Bluetooth ehti vähän jo tottua helteeseen Wellingtonin (USA) kilpailuissa. Siellä meillä oli kaksi kilpailuosiota 30:ssa asteessa, joten se kyllä pystyy tekemään oikein hyviä pisteitä kuumalla säällä. Mielestäni esitimme tänään oikein sointuvan radan, säilyttäen kokoamisasteen, ilman teknisiä virheitä.” hän kertoo.

Kuitenkin Britannian Charlotte Dujardin ja Imhotep nostivat kilpailun kokonaan toiselle tasolle, ansaiten yleisön lumonneella suorituksella useasta liikkeestä arvosanan 9 tai 10, ja lopulta taululle 82.422.

“Rentous ja kokoamisaste kehittyvät vielä. Sillä on vielä liikkeitä mitkä voisivat olla parempia, mutta paranevat kokemuksen myötä. Pelkästään radan ratsastaminen näin vähän tehneellä 10-vuotiaalla on kyllä hämmästyttävää. Tavallisesti vie vuosia ja vuosia päästä tähän pisteeseen. Viime vuonna se oli mennyt neljä tai viisi Grand Prix -rataa ennen World Games -kilpailua. Sen kanssa mentiin valmisteluna vain kolme kilpailua ennen kun tultiin tänne, ja edelleen tarvitaan paljon pienempiä kisoja että saadaan kokemusta. Mutta siitä huolimatta hän vain meni radalle, ja otti sen hienosti haltuun!” hän sanoo.

Charlotte Dujardin ja Imhotep mukana Iso-Britannian voittojoukkueessa. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Vastoinkäymisiä

Alkuviikko ei kuitenkaan näyttänyt hyvältä. “Kun Pete (Imhotep) saapui tänne, se oli sairastunut kuljetuskuumeeseen. Sen tänne saamisessa oli hankaluuksia, koska EU-paperit oli tehty väärin. Joten kuljetus kesti 19 tuntia yhteen menoon, eikä se ole koskaan matkustanut niin pitkään, joten se saapui tänne kuljetuskuumeessa. Mutta meillä on loistava eläinlääkäritiimi, joka auttoi. Joten onneksi se on kunnossa. Ja sitten Isabella (hänen kuuden kuukauden ikäinen tyttövauva) alkoi kuumeilla. Hän oli tosi sairas ja hänelle nousi korkea kuume. Joten nukuin noin tunnin maanantaina, koska hän oli niin heikkona. Tämä viikko on todella ollut tunteiden vuoristorataa!” Dujardin sanoi.

Kun jokaisella joukkueella oli jäljellä enää yksi ratsastaja, roikkui voittotulos edelleen vaakalaudalla. Mutta sitten maailmanlistan ykkönen, Jessica von Bredow-Werndl räjäytti tilin auki kilpailun suurimmalla tuloksella. Ja Saksa näytti uhkaavan Britannian yöllistä johtoasemaa.

Koko ohjelman ajan tasaisesti ansaitut yhdeksiköt ja kympit, piaffesta ja saumattomista siirtymisistä kerryttivät valtavat kokonaispisteet 84,612. Hän oli ilahtunut.

“Se että saan olla täällä Saksassa minun ihanan ja upean tamman, Daleran kanssa, se on lahja. Joka kerta kun pääsen areenalle, se on lahja. Se yrittää aina parhaansa ja loppu on vain minusta kiinni. Jos olen keskittynyt ja tarkka, niin sitten se on myös. Tämä on minun peilini!” hän sanoi. Mutta tarinaan olikin vielä tulossa uusi käänne.

Paineen alla

Kolmanneksi viimeisenä radalla ja valtavien paineiden alaisena nähtiin ratsukko, joka voitti henkilökohtaisen maailmanmestaruuden viime kesänä Tanskan Herningissä, Lottie Fry ja superori Glamourdale. He halusivat varmistaa, että vaikka von Bredow-Werndl saisi päivän korkeimman pistemäärän, Iso-Britannian joukkue olisi tänä iltana palkintokorokkeen huipulla.

Ori aloitti radan hurjin arvosanoin, 87,00 pisteellä, mutta lopputulos oli 81.258. Joka on edelleen brittiparin henkilökohtainen ennätys. “Se tuntui upealta radalla. Vaikka oli muutamia pieniä häiriötekijöitä, jotkut ulkopuolelta tulevat äänet kiinnittivät sen huomion, silti se teki oman ennätyksen. Mikä osoittaa, että olemme todella kehittyneet viime vuodesta, monessa asiassa. Ja odotamme innoissamme vielä radalle paluuta.” Fry sanoi.

Tämä pistemäärä nosti Britannian kokonaispisteissä Saksan ohi ja palkintokorokkeen ylimmälle askelmalle.

Charlotte Fry ja Glamourdale, mukana Iso-Britannian voittojoukkueessa kouluratsastuksen joukkuekilpailussa EM-kisoissa 2023.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Liekeissä

“Se oli aivan liekeissä!” Fry sanoin illalla. “Tunsin muutaman häiriintymisen, sen silmät pyörähtivät radan ulkopuolelle. Mutta mielestäni siellä oli myös monen monta kohokohtaa. Monta asiaa mitkä eivät ole ikinä menneet noin hyvin. Joten keskitymme vaan niihin, ja annetaan todella mennä huomenna!”

Ori palkittiin ohjelmasta kuudella kympillä, myös sille tunnusomaisesta, henkeäsalpaavan hienosta lisätystä laukasta. Ja sen katsojat odottavat näkevänsä uudestaan huomenna Grand Prix Specialissa, mihin karsiutui 30 parhaan henkilökohtaisen tuloksen saanutta ratsastajaa.

Carl Hester heitti eilen joukkuetovereilleen “paras rata tähän mennessä”-haasteen hevosellaan Fame.

“Olen ratsastanut sillä vasta noin yhdeksän kuukautta ja olin todella iloinen. Jos eilisestä jotain voisin muuttaa, niin olisin voinut ratsastaa sitä radan alussa samalla lailla, kun ratsastin radan lopussa. Se olisi auttanut saamaan enemmän pisteitä siellä. Mutta sillä on ilo ratsastaa, ilo olla sen lähellä, ja olen erittäin onnekas saadessani sen!”, hän sanoi tänä iltana.

Tunteet pinnassa

Voittajajoukkueen jäsen Gareth Hughes oli täynnä tunteiden paloa. ”Olemme olleet joukkueessa, yhdessä vuodesta 2019. Tämä Lottie, hänen uransa on tähän mennessä ollut uskomaton, ja mitä vielä tulevaisuus tuo tullessaan on hämmentävää. Meillä on Carl, hän vain nousee hevosen selkään ja on heti mestari. Hän on valmentanut minua 20 vuotta. Ja Charlotte, minulle hän on maailman paras kouluratsastaja. On vain yksinkertaisesti vain kunnia saada katsoa hänen työskentelyä täällä, ja on kunnia olla osa tätä joukkuetta. Ja voin vaan sanoa että kiitos!” hän sanoi.

Tämä oli Britannialle vasta toinen joukkuekulta FEI:n kouluratsastuksen EM-kisoissa, niiden 60-vuotisen historian aikana. Dujardin, joka ratsasti Valegrolla, sekä Hester, joka ratsasti Uthopialla, olivat tällä voittajajoukkueessa Rotterdamissa vuonna 2011. Ja vuotta myöhemmin he voittivat joukkuekultaa Lontoon 2012 olympialaisissa. Tämän päivän tulos enteilee hyvää kun ollaan menossa kohti Pariisin kesää 2024.

Mutta vielä sitä ennen, heti huomenna voidaan odottaa 30:n parhaan ratsukon Grand Prix Special-ohjelmaa. Ja nähdään Freestyle-finaali sunnuntaina. Von Bredow-Werndl voitti molemmat edellisissä EM-kilpailuissa Saksan Hagenissa kaksi vuotta sitten. Mutta nyt näyttää että hän kohtaa tiukan vastuksen, ja joutuu oikeasti kamppailemaan puolustaakseen kumpaakin palkintoa, etenkin lähimmäksi päässeiden GP-haastajien, Dujardinin, Fry:n, Hesterin, sekä tanskalaisratsukon Nanna Skodborg Merrald ja Blue Hors Zepterin kanssa.

Iso-Britannian kouluratsastusjoukkue Saksan Riesenbeckissä 2023. Garteh Hughes, Charlotte Dujardin, Caroline Griffith, Charlotte Fry ja Carl Hester.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster
Kouluratsastuksen Euroopan mestaruusjoukkueet palkintopallilla, Iso-Britannia, Saksa ja Tanska.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

GP Special-ohjelmat alkavat huomenna klo 10.15 paikallista aikaa.

Joukkuekilpailun tulokset ja lähtölistat näet tästä linkistä.

Jaa artikkeli