Kilpailut käynnistyvät Risenbeckissä, Kyproksen edustaja starttaa ensimmäisenä.

Kyprosta edustava Gabriele Kiefer hevosellaan Cyprus Ophelia nähdään radalla ensimmäisinä, kun FEI kouluratsastuksen Euroopan mestaruuskisat 2023 pyörähtävät käyntiin huomisaamuna Grand Prix-ohjelmalla Saksan Riesenbeckissä.

Tänään iltapäivällä pidetyssä arvonnassa saatiin joukkueille seuraava lähtöjärjestys: Luxemburg, Suomi, Irlanti, Unkari, Sveitsi, Norja, Itävalta, Espanja, Ranska, Belgia, Portugali, Saksa, Tanska, Iso-Britannia, Ruotsi ja Hollanti. Kuitenkin Luxemburg ja Norja starttaavat kilpailuun myöhemmin, sillä heidän lähettämissä joukkueissa on neljän sijaan kolme ratsukkoa.

Kilpailussa yhdeksän maata, Suomi, Irlanti, Itävalta, Espanja, Belgia, Portugali, Luxenburg ja Norja, kilpailevat myös kolmesta joukkuepaikasta Pariisin olympialaisiin 2024.

Isabell Werth esittää hevosensa DSP Quantaz elinlääkärintarkastuksessa FEI:n kouluratsastuksen Euroopan mestaruuskisoissa Riesenbeckissä 2023.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Joukkuemitalit

Grand Prix-ohjelma jonka perusteella jaetaan joukkuemitalit, ratsastetaan kahtena päivänä. Yhteensä 34 ratsukkoa saapuu esittämään ohjelman tuomariston edessä, ja huomenna siihen kuuluvat: Kurt Christensen (Tanska), Ulrike Neville (Saksa), Michael Osinski (USA), Maria Colliander (Suomi), Isobel Wessels (Iso-Britannia), Raphael Saleh (Ranska) ja Eduard de Wolff an Westerrode (Hollanti). Toinen ryhmä jatkaa kilpailua torstaina.

Viikon aikana kannattaa seurata tarkasti myös Linda Zangin (USA), tohtori Evi Eisenhardtin (Saksa) ja Andrew Gardnerin (Iso-Britannia) muodostamaa tuomariston valvontapaneelia.

Ensimmäinen Saksan joukkueen edustaja Mathias Alexander Rath, starttaa puolen päivän aikaan lähtölistan sijalta 14, Totilaksen pojalla, 10-vuotiaalla oriilla Thiago GS. Ja hänen legendaarinen joukkuetoverinsa Isabell Werth, kilpailee loppupäivästä 13-vuotiaan ruunan DSP Quantazin kanssa.

Daniel Bachmann Andersen (Vayron) ja Andreas Helgstrand (Jovian) edustavat Tanskan joukkuetta, samoin kun Gareth Hughes (Classic Briolinca) ja Carl Hester (Fame) ovat Iso-Britannian kaksi ensimmäistä edustajaa, tälle ensimmäiselle kilpailupäivälle.

Pirskahtelevaa pirteyttä

Tämän aamun hevostarkastuksessa nähtiin pirteitä ja reippaasti liikkuvia hevosia. Jos innokkaimmasta esiintymisestä olisi jaettu palkinto, se olisi mennyt Marlies van Baalenin Habibi DVB:lle. Ohjia pidellyt hollannin joukkueen eläinlääkäri Edwin Enzerink pärjäsi melko hyvin kun 11-vuotias ruuna päättikin ravisuoralla edestakaisin juostessaan keilata nurin kaikki ruukkukasvit, käyttäen huomattavan nopeita ja vahvoja takajalkojaan.

Myös hallitsevalla olympiavoittajalla ja Euroopan mestarilla, Saksan Jessica von Bredow-Werndlillä oli areenaan tutustuessa hetkittäin käsissään oikea sähikäinen, kun hänen tammansa, TSF Dalera BB, räjähteli äkisti laukkaan ennen kun taas nopeasti palasi hillittyyn kuningattaren rooliinsa.

Yhteensä neljä hevosta lähetettiin ”holding box”-alueelle valvottavaksi ja niistä kaksi, Turbo ratsastajanaan Irlannin Sorrell Klatsko, ja Ultrablue de Massa ratsastajanaan Puolan Marta Sobierajska, palaavat huomenna uusintatarkastukseen aamulla kello 8.30.

Viron edustaja Grete Ayache ja Farao da Raia eläinlääkärintarkastuksessa FEI:n kouluratsastuksen Euroopan mestaruuskisoissa 2023.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Upea kilpailupaikka

Kilpailuiden pitopaikassa Risenbeckissä ratsastajat ovat vuolaasti kehuneet kilpailualueen hienoja toimintoja, joita on muokattu erityisesti tätä mestaruuskisaa varten.  

Kun vuonna 2021 täällä järjestettiin FEI:n esteratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailut, iso nurmialue oli kokonaan käytössä. Mutta nyt tälle viikkolle alue on jaettu kouluratsastusta varten ja sinne on asennettu ihan uusi pohja, joka toimii kaikissa sääolosuhteissa. Kenttää ympäröi katsomo, joka tuo tilaan intiimin tunnelman. Alue näyttää kaikin puolin täydelliseltä esiintymisareenalta tulevien päivien huipputason ratsastusurheilua varten.

”Puitteet ovat täydelliset!” sanoi Charlotte Dujardin tänään illalla. ”Hyvät pohjat, tallialue on uskomaton. On hienoa, ja olen tosi iloinen siitä että talleissa on oikeasti viileää ja hyvä ilma kun täällä on näin lämmintä. Ja kilpailuareena on katettu kauniisti, en malta odottaa pääseväni sinne!”, hän lisäsi.

On kulunut vain kuusi kuukautta siitä, kun hän synnytti tyttärensä, Isabellan. Ja jopa tämän brittiläisen ratsastuksen supertähden, joka voitti useita kultamitaleita Lontoon 2012 ja Rion 2016 olympialaisissa, sekä kuului Ison-Britannian hopeamitalijoukkueeseen viime FEI:n kouluratsastuksen EM-kisoissa Hagenissa kaksi vuotta sitten, on vaikea uskoa, että hän on palannut huippuratsastuksen kärkeen näin nopeasti.

”Siitä ei ole aikaakaan, mutta Pete (hänen hevosensa Imhotep) on ollut mieletön. Se on sopeutunut jokaiseen kilpailuympäristöön ja Aachenissa se oli aivan huippu! Se ei ole mennyt kovinkaan montaa isoa kisaa ja saattaa joskus vähän sulkeutua murehtimaan, joten minun täytyy vain valaa siihen itseluottamusta. Tällä viikolla aion vaan mennä sinne ja nauttia menosta!” 

Charlotte Dujardin esittämässä hevostaan Imhotep eläinlääkärin tarkastuksessa FEI kouluratsastuksen Euroopan mestaruuskisoissa Riesenbeckissä 2023.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Kaikki alkaa siis huomenaamulla, kello 9.30 paikallista aikaa.

Lähtölista ja tulokset tässä linkissä.

Jaa artikkeli