Iso-Britannia ottaa johdon avauspäivänä Riesenbeckissä

Iso-Britannia nousi varhaisessa vaiheessa joukkuekilpailun johtoon tänään Saksan Riesenbeckissä järjestettävässä kouluratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailujen avauspäivänä.

56-vuotiaan veteraanin Carl Hesterin erinomaisen onnistunut suoritus Grand Prix-radalla toi hänelle päivän korkeimmat pisteet 78,540, melko uudella hevosella, 13-vuotiaalla ruunalla Fame. Tämä antoi maalle pienen etumatkan toiseksi sijoittuneeseen Saksaan, Tanskan sijoittuessa kolmanneksi.

Pariisin olympialaisten kouluratsastuksen joukkuepaikasta taistelevat Itävalta ja Espanja jäivät sijoille 4. ja 5. Joukkuepaikkoja olympialaisiin on tarjolla kolmelle maalle. Omat paikkansa jo varmistaneet Ranska ja Alankomaat jakavat viidennen sijan Espanjan kanssa, kun kaikki kolme maata päätyivät tämän päivän päätteeksi täsmälleen samaan tulokseen.

Joukkueiden mitalisijat ratkaistaan kahtena päivänä. Ennen kun palkintokorokkeelle nousevat maat julistetaan, huomenna Grand Prix-ohjelman tekee vielä 33 ratsukkoa.

Huippusuorituksia

Mathias Alexander Rath teki ensimmäisen huipputuloksen laitettuaan tulostaululle 74,845 oriilla Thiago GS. “Se tuntui todella pirteältä eilen eläinlääkärin tarkastuksessa, oli nähtävissä paljon energiaa ja paljon voimia. Tänään olin todella iloinen siitä miten se käyttäytyi radalla. Täytyy muistaa että se on vasta kymmenenvuotias, uransa alkupäässä ja vielä kehittyy”, kärkisijoille tietä näyttänyt saksalainen toi julki.

Huolimatta siitä että yksi kenkä lensi irti viimeisen ravilisäyksen jälkeen radan kulmassa, seuraavaksi Daniel Bachmann Andersen 12-vuotiaalla oriillaan Vayron nosti Tanskan kartalle, sijoittuessaan saksalaisen ratsukon taakse pisteillä 74,146.

Keskihalkaisijalle tulo tuntui vielä hyvältä, mutta kun lähdimme pois kentältä, tunsin että se ei ontunut, mutta tuntui kyllä erilaiselta. Kenkä oli onneksi irronnut siististi, joten meidän tarvitsi saada se vain takaisin paikalleen” hän sanoi radan jälkeen.

Hän kertoi että “Vayron on hyvin kokematon hevonen tällä tasolla. Tämä on sen ensimmäinen Grand Prix-kausi, taitaa olla vasta kahdeksas Grand Prix-rata sille.” Hän kertoi ratsastaneensa hevosta melko lailla vuoden, “Olemme kasvaneet yhdessä, ja löytäneet toisemme. Sen on kouluttanut huippuratsastaja (saksalainen Helen Langehanenberg), mutta me taasen eroamme täysin vartalon pituudessa ja voimakkuudessa, joten minun täytyi tutustua hevoseen kunnolla ja tehdä joitakin asioita eri tavalla. Ja minun täytyi hankkia sille lisää kilpailukokemusta, sillä se ei ollut osallistunut vielä kovin moniin kisoihin”, pitkä Tanskalainen sanoo.

Myös Gareth Hughes pääsi lähelle Rathin pistemäärää kauniilla esityksellä tammalta Classic Briolinca. Saatuaan tulostaululle 74,565 brittiratsastaja kommentoi; “Olen erittäin onnellinen, mielestäni tämä oli paras rata minkä se on tehnyt! Todella puhdas, ei oikeastaan virheitä. Siksi olin vähän pettynyt pisteisiin, mutta olen todella iloinen tammasta”. Tämä hevonen on ollut rakastettu perheenjäsen Hugheseille kolmevuotiaasta asti.

“Se on nyt 17 ja mennyt useita mestaruuskisoja, ollut aivan upea minulle ja aivan upea joukkueelle”, hän lisää.

Gareth Hughes ratsastaa Classic Briolincalla joukkueohjelmaa kouluratsastuksen EM-kilpailuissa.
FEI/Leanjo de Koster

Tulostaulu uusiksi

Kun ensimmäinen päivä kääntyi päätökseen, legenda itse, Isabell Werth ja DSP Qantaz toivat tulostaululle uuden kärkituloksen 77,174. 

“Luulen että tämä oli sen paras kilpailu tänä vuonna!”, saksalainen supertähti sanoi. “Se oli rennompi, eikä vastustellut, helppo ja menevä, joten tuntui todella hyvältä”.

Tämä 13 vuotta vanha ruuna kilpaili talvikausina FEI kouluratsastuksen maailmancup-sarjassa saadakseen lisää kokemusta, “ja luulen että se auttoi paljon. Sitten meillä oli pieni tauko, ja seuraavaksi oli Aachen”, hän selitti.

Hän todella nauttii Riesenbeckistä kilpailunjärjestäjänä. “Paikka on erittäin upea, se on niin ammattimaisesti rakennettu, niin hieno, etenkin tässä lämmössä ja säässä. Tallissa ollessa hevosilla on viileää ja raikas ilma, joten olosuhteet ovat täydelliset.” On ollut poikkeuksellisen kuuma koko viikon, tänäänkin lämpötilan noustessa yli +30 asteeseen.

Isabell Werth ja DSP Quantaz oman Grand Prix-kouluradan jälkeen. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Werthiä kentälle seurasi Andreas Helgstrand ja loistelias nuori ori Jovian, listautuen taululla viidenneksi Hugesin taakse ja pudottaen Bachmann Andersenin alemmas kuudenneksi, kun pisteitä kertyi 74.410. 

Tämä tanskalainen pari oli myöhässä verryttelystä Jovianin hukatessa kenkänsä, mutta hevonen tai ratsastaja ei hukannut rauhallisuuttaan.

“Tätä hevosta varten tarvitsee paljon kirjaimia ajokorttiin!” Helgstrand sanoi. Tänä aamuna Jovian oli täynnä itseään, joten vein sen kävelylle.

“Tavoitteeni oli saada se rauhoittumaan, jotta voin näyttää radalla samanlaista käyntiä kuin se on täällä. Piaffista ja passagesta, niistä en saanut niin hyviä kun olisin halunnut, mutta näin päivän päätteeksi olen kyllä onnellinen. Se on unelmahevonen ja vuoden päästä todella, todella mukava!” hän lisäsi.

Mestarin taidonnäyte

Sitten kolmanneksi viimeinen lähtijä Carl Hester sai Iso-Britannian kärkeen, todellisella mestarin ratsastustaidonnäytteellä.

“Vaikka en ikinä enää ratsastaisi yhtään rataa, tähän olisi hieno lopettaa!” sanoi kuusinkertainen olympiaedustaja saatuaan Famen kanssa avajaispäivän isoimmat pisteet 78,540 tulostaululle. Esityksellä joka sai yleisön suosionosoituksiin parin siirtyessä lopputervehdykseen.

“Minä vaan rakastan tätä hevosta, pidän hirveästi sen ratsastamisesta. Joka päivä odotan päästä ratsastamaan sillä!” hän sanoi 13-vuotiaasta ruunasta, jolla aikaisemmin kilpaili joukkuetoveri Fiona Bigwood, mutta tarjosi sen Hesterille vuoden lopussa kun oma elämä alkoi täyttyä muista velvollisuuksista ja kiireistä perheessä. “Hän aina sanoi ratsastaessaan että tämä olisi sinulle sopiva ja hän oli oikeassa. Se oli rakkautta ensi ratsastuksesta!”, Hester sanoi tänään.

Hän kuvaili hevostaan Fame “erittäin kuumaksi ja tuliseksi”, “kokopäivätyöksi”. Sen kanssa ei pelkkä kyydissä matkustaminen onnistu. Vaikka se on nurmella ulkona koko päivän, se on ori ja rentoutuu kun saa selkeät rajat.

Juuri tuollaisia hevosia rakastan. Vähän hössäävä ja kuuma, mutta hurmaava ja todella hyväntahtoinen. Tällaiselle hevoselle tarvitaan ratsastaja, jolla on paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Menohaluja riittää, mutta tallissa se on niin kiltti lasten kanssa ja muille hevosille. Tammikuun jälkeen ei ole ollut aamua etten olisi odottanut koska pääsen ratsastamaan sillä!” hän sanoo.

Aikataulu ja tulokset tästä linkistä.

Carl Hester ja Fame veivät Ison-Britannian joukkuekilpailun johtoon – FEI kouluratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailut 2023
Jaa artikkeli