Koulu- ja pararatsastuksen EM-kilpailut: Yvonne Österholmille ja Anna Tallbergille kalliita rikkeitä
Suomen koulujoukkueen ensimmäiset kaksi ratsukkoa aloittivat joukkuekilpailun keskiviikkona. Yvonne Österholm ja Ironman H oli vuorossa jo heti toisena yhteensä 68 ratsukosta. Österholmin suorituksessa oli useita virheitä, jotka laskivat tulosta 66,972 prosenttiin.

”Minulla oli hirveän hyvä fiilis, kun tänään lähdin verryttelyyn. Olin iloisella tuulella. Hevonen oli erittäin hyvä, rauhallinen ja hyvin avuilla. Kun ratsastin sisään kisa-areenalle, se muuttui.”
”Minulla ei ole aavistustakaan, mitä tapahtui. Ei tuntunut, että se olisi jännittynyt, enkä itsekään tuntenut oloani jännittyneeksi. Yhtäkkiä se sulki minut ulos. En saanut apuja enää läpi, ja jotenkin tunsin radalla, että en saanut sitä keskittymään. Sen ajatukset olivat muualla. Silloin tulee juuri sellainen viivähdys jalkaan. Takaosa alkaa tulla hitaaksi ja sitten tulee virheitä”, kuvaili Yvonne Österholm.
”Se oli todella sääli, meidän huonoin tuloksemme. Mutta ratsastus on vaikeaa, ja hän on vasta 10-vuotias hevonen. Meidän ensimmäinen gp-kautemme oli viime vuonna, ja tämä oli meidän ensimmäinen tämän tason kilpailumme.”
”Minua häiritsee se, että tämä on joukkuekilpailu. Muuten voin laittaa tämän kokemuksen piikkiin. Tiedän, että hevonen on hieno. Nyt oli jotain, ja menetin hevosen selän ja takajalat.”
Toisena suomalaisratsukkona radalla nähtiin Anna Tallberg ja Grevens Zorro. Ratsukko aloitti suorituksensa hyvin, mutta laukkaohjelmaan mahtui muutama virhe, kuten laukanvaihdoissa joka askeleella ja siksakeissa. Tulos oli 67,222 prosenttia.
”Veryttelyssä meillä oli ihan tosi hyvä fiilis, ja oli meillä hyviä pätkiä radallakin. Mutta laukassa tunsin, että se alkoi hiipumaan, ja alkoi rullaamaan itseään, ja silloin minun on vaikea saada sitä ihan pohkeen eteen. Ja sitten siinä alkoi tulla niitä virheitä”, kertoi Anna Tallberg.
”Vaihdot alkoivat hyvin, mutta sitten pakka vähän levisi.”
Riesenbeckissä oli päivällä 29 astetta lämmin, ja tiiviisti rakennetulla kisa-areenalla tunnelmaa.
”Se vähän reagoi, kun menin radalle, ja katsoi jotain kukkaa. Siitä ei tule jännittyessään sellainen, että se ottaisi ja lähtisi, vaan se alkaa enemmänkin hiipiä ja painaa sitä pohjetta vastaan, joka on uraa päin.”
”Harmittavaa, kauden huonoin tulos ja sitten täällä.”
”Onhan se ihan tosi iso pettymys, mutta me jatkamme treeniä ja sitten on World Cupin osakilpailuja. Ei saa antaa lannistaa. Mutta tietenkin tämä enemmän lannistaa joukkueen kannalta, koska se joukkuetulos olisi meille aika tärkeä ensi vuotta ajatellen.”
Tavoite sijoittua yhdeksän joukkuepaikkaa tavoittelevan maan joukossa kolmen kärkeen näyttää ensimmäisen päivän jälkeen hyvin haastavalta, mutta kilpailu on onneksi vasta puolivälissä. Torstaiaamuna radalle lähtee toinen arvokisojen ensikertalainen Ville Vaurio vasta tällä kaudella gp-tasolle nousseella G-Starilla. Lahjakkaalta ratsukolta toivotaan ehjää suoritusta omalla tasollaan. Joukkueen ankkuri on kokenut arvokilpailuosallistuja Emma Kanerva ja Greek Air, joka oli Herningin MM-kilpailuissa semifinaalissa.
Grand Prix -tasolla käytävä kilpailu on jaettu kahdelle päivälle, ja joukkueista kaksi ratsukkoa kilpailee kumpanakin päivänä. Joukkuemitalit jaetaan torstai-iltana, ja silloin myös selviää, mitkä kolme maata saavat paikan Pariisin olympialaisiin.
Pararatsukot esiintyivät edukseen
Pararatsastuksessa Laura Kangasniemi ja Goldprins aloittivat vahvasti oman henkilökohtaisen ohjelmansa. Ratsukko sai tuloksen 64,778 prosenttia ja sijoittui 9:nneksi. Näyttävä ratsukko osallistui ensimmäistä kertaa EM-kilpailuun. Tuusulalainen Kangasniemi, 23, kilpailee toista kauttaan pararatsastajana, ja Goldprins on vasta 8-vuotias, kisan nuorimpia. Loppurataa kohden Goldprins kuitenkin innostui jo liikaa, ja se kostautui pieninä virheinä.
Kokonaisuudessaan Kangasniemi oli suoritukseensa melko tyytyväinen. Tavoitteena oli ehjä rata, joka ei aivan täyttynyt.
”Se oli vähän vahva ja vauhdikas, mutta ihan ok. Se oli hyvä verryttelyssä, mutta radalla se vähän villiintyi”, kertasi Laura Kangasniemi suoritustaan.
”Se lähti hyvin, mutta meni koko ajan vauhdikkaammaksi. Tosi kivaa oli [kilpailla EM-areenalla], oli hyvä fiilis ja hauskaa, eikä erityisiä paineita. Semmoinen mukava olo.”
Pararatsastuksen EM-kilpailuissa ryhmässä V kilpaileva Jonna Aaltonen ja Laxton For U teki onnistuneen suorituksen. Tasaisen varmaan suoritukseen mahtui yksi rike, vastalaukan katkeaminen hieman liian aikaisin, mutta kokonaisuus oli hyvä. Tulos oli 67,487 prosenttia, ja sijoitus 15:sta yhteensä 18 ratsukosta.
Hyvinkääläinen Aaltonen sai vasta maaliskuussa luokituksen ja kilpailee ensimmäistä kauttaan pararatsastuksessa. Hän sai kaksi vuotta sitten koronarokotteen haittavaikutuksena myeliitin eli selkäytimen tulehduksen ja pysyvän vaurion keskushermostoon.
Kisasuorituksia ratsukolle on kerääntynyt parakilpailuista vasta kourallinen. Se kehittyy koko ajan.
”Vaikka itse olen kilpaillut paljon, minulle on uusi haaste se, että kun luulen, että käytän kroppaani, esimerkiksi jalkaani, niin en välttämättä käytä sitä”, sanoo Aaltonen, ja kertoo, että on joutunut opettelemaan raipan käyttöä merkinantovälineenä”, kertoo Jonna Aaltonen.
”Lantion tiedostan parhaiten, mutta heikoimmat minulla ovat raajat, mikä näkyy siinä, että mitä luulen tekeväni, en oikeasti tee. Tai välillä käsi vaan kramppaa.”
Laxton For U on 8-vuotias ja kilpaillut ensimmäisen kerran vasta 6-vuotiaana. Aaltonen hankki hevosen ennen sairastumistaan, mutta onneksi ”Lohis” on osoittautunut loistavaksi pararatsastukseen.
”Hevonen on nuori ja vielä aika kokematon. Se on kilpaillut aika vähän. Kun se tuli minulle 6-vuotiaana tuli tämä minun sairastumiseni ja se vähän jäi. Se on nähnyt kyllä isoja areenoja, mutta ehkä vähän myös säikähtänyt silloin.”
”On pitänyt tehdä paljon töitä niin sen henkisen kuin fyysisenkin puolen eteen. Se on todella tarkka omasta kropastaan. Se kääntyy jännittyessään helposti vähän sisään niin, ettei se hengitä. Se tykkää olla kansainvälisissä kilpailuissa, kun täällä on aikaa ottaa paikat haltuun.”
Pararatsastajat esittävä keskiviikkona ja perjantaina eri ohjelmat, ja yhteen laskettujen tulosten perusteella kahdeksan parasta ratsukkoa kustakin ryhmästä jatkaa lauantain finaaliin, vapaaohjelmaan musiikilla. Suomen joukkue hakee paikkaa Pariisin paralympialaisiin vielä vuoden loppuun asti auki olevan rankingin perusteella.

Kuva: SRL/Hanna Heinonen
Tulokset 6.9. EM-Riesenbeck, Saksa
Kouluratsastus, Grand Prix, osa 1, lähti 34
1) Carl Hester / Fame, GBR 78,540 %
2) Isabell Werth / DSP Quantaz, GER 77,174
3) Matthias Alexander Rath / Thiago GS, GER 74,845
…23) Anna Tallberg / Grevens Zorro, FIN 67,222
…25) Yvonne Österholm / Ironman H, FIN 66,972
Täydet tulokset: LINKKI
Joukkuekilpailu, Grand Prix, tilanne ensimmäisen ryhmän jälkeen, 16 maata
1) Iso-Britannia 78,540 %
2) Saksa 77,174
3) Tanska 74,410
…13) Suomi (Yvonne Österholm / Ironman H ja Anna Tallberg / Grevens Zorro) 67,220
Täydet tulokset: LINKKI
Pararatsastus, henkilökohtainen ohjelma, ryhmä IV, lähti 13, sijoittui 5
1) Demi Haerkens / EHL Daula N.O.P., NED 77,556 %
2) Sanne Voets / Demantur RS2 N.O.P., NED 75,916
3) Manon Claeys / Katharina Sollenburg, BEL 73,444
…9) Laura Kangasniemi / Goldprins, FIN 64,778
Täydet tulokset: LINKKI
Pararatsastus, henkilökohtainen ohjelma, ryhmä V, lähti 18, sijoittui 5
1) Michèle George / Best Of 8, BEL 76,308 %
2) Frank Hosmar / Alphaville N.O.P., NED 76,000
3) Regine Mispelkamp / Highlander Delight´s, GER 74,205
…15) Jonna Aaltonen / Laxton For U, FIN 67,487
Täydet tulokset: LINKKI
Lähde: Suomen Ratsastajainliitto