Ilmoittautuminen Ponioripäiville 2024 on käynnissä

Vuoden 2024 Ponioripäivät järjestetään 26.-28. huhtikuuta Lahdessa Koulutuskeskus Salpauksen maneesissa. Lauantaina jalostusarvostellaan shetlanninponit, sekä järjestetään gotlanninrussponeille viiden vuoden välein vaadittava yleinen jalostusarvostelutilaisuus “general mönstring”. Connemarat, newforestit ja welshit puolestaan saavat lausuntonsa sunnuntaina. Vuonohevosten testi kestää perinteisesti perjantaista sunnuntaihin.

Ilmoittautuminen Ponioripäiville päättyy 11. maaliskuuta 2024.

Kaikki oriit käyvät läpi eläinlääkärintarkastuksen ja rakennearvostelun. Lisäksi niiden liikkeet esitetään vapaana. Osa oreista suorittaa myös käyttökokeen, joka voi rodun mukaan olla joko ratsastus-, ajo- tai ohjasajokoe.

Jalostukseen hyväksytty ori saa rodusta riippuen joko määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan jalostukseenkäyttöoikeuden. Oriiden jalostusarvosteluissa noudatetaan alkuperämaiden vaatimuksia.   

Gotlanninruss-, connemara- ja newforestponioriiden tulee saavuttaa jalostusarvostelussa asetetut minimivaatimukset jalostusoikeuden saavuttamiseksi. Connemaraoriiden arvosteluun kuuluu myös irtohypytys, josta voidaan vapauttaa painavasta syystä eläinlääkärintodistuksen perusteella. Irtohypytys ja askellajien arviointi tapahtuu maneesissa.     

Welshponeille (sektiot A, B, C ja D) sekä shetlanninponioriille jalostusarvosteluun osallistuminen on vapaaehtoista. Niillä jalostusoikeuden ehtona on hyväksytty eläinlääkärintarkastus ja virallinen mittaus, minkä jälkeen oriille myönnetään orinumero. Ravikilpailuoikeuden voivat saada vain jalostusarvosteltujen ponioriiden jälkeläiset, ja tammapalkkiota varten varsalla tulee olla rodun jalostusohjelman mukaan jalostusarvosteltu isäori. 

Ilmoittautuminen Ponioripäiville tapahtuu Hippoksen Heppa-järjestelmän näyttelykalenterin kautta. 

Oriohjeet ja muut lisätiedot löydät osoitteesta www.hippos.fi/ponioripaivat.

Ponioripäivät ovat ponijalostuksen ammattilaisten vuoden kohokohta. Ponioripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat vuonohevos- gotlanninruss-, newforest- ja connemaraoriit. Lisäksi Ponioripäivillä jalostusarvostellaan welsh- ja shetlanninponioriita.

Tapahtumaan on yleisöllä vapaa pääsy.

Lähde: Suomen Hippos

Jaa artikkeli