Joululahjoja valokuvaajalle kuusen alla

Hevoskuvaajan lahjatoivelista – parhaat joululahjat valokuvaajille

Mitä ostaa hänelle, kenen harrastuksesta et tiedä hölkäsen pöläystä? Merkityksellinen, mietitty ja juuri lahjan saajaa varten hankittu lahja on aina halutumpi kuin geneerinen viime hetken hätäostos. Silloinkin, vaikka lahjavalinta ei olisi mennyt ihan 100% maaliin – ainakin sinä yritit, ja sitä arvostetaan.

Joten nyt minä kerron, miten lyöt lahjottavat hevoskuvaajat ällikällä ostamalla tarpeellisia joululahjoja suklaarasioiden sijaan!

Lahja, jota kaikki tarvitsevat: muistikortti

Muistia ei voi ikinä olla mukana liikaa, varsinkin jos kuvaa kisoissa ja tapahtumissa, tekee viikonlopun mittaisia reissuja tai ottaa kameran mukaan jokaiselle kahden viikon roadtripille. Osta siis tärkeälle hevoskuvaajallesi muistikortti, niin ensi kesänä kelpaa taas nakuttaa menemään ilman hidasteita.

Kaikki muistikortit eivät sovi kaikkiin kameroihin, joten ensimmäinen tehtävä on selvittää salapoliisin tavoin mitä kameraa kuvaajasi käyttää. Tämä on helppo naamioida viattomaksi “hei veli on ajatellut ostaa kameran, mikäs sulla olikaan käytössä?”-kyselyksi.

Googlettamalla kameran merkin ja sen perään sanan “muistikortti tyyppi” saat tiedon siitä, minkä tyyppinen muistikortti kameraan menee. Tiukalla budjetilla voit tyytyä 32gb kokoisiin kortteihin, mutta voit myös ostaa niin paljon muistia kuin mihin rahat vain ikänä riittävät. Liian isoja kortteja ei ole olemassa!

Ulkoisen kovalevyn hankinta ei vaadi ammattitutkintoa

Digikuvat on hyvä säilyttää vähintään kahdessa eri paikassa, minkä takia kuvaajilla on taipumusta hamstrata ulkoisia kovalevyjä. Kovalevyt eivät ole laitekohtaisia, joten jos muistikortin ostaminen jännittää, selviät kovalevyn hankinnasta aivan varmasti.

Googlaa vain “ulkoinen kovalevy” ja valitse budjettiisi parhaiten sopiva vaihtoehto. Useat meistä ovat jonkin verran merkkiuskollisia, mutta käytännössä eroja on todella vähän, joten älä takerru merkkiin liikaa; osta vaikka se vaihtoehto, jolla on parhaat arvostelut verkkokaupassa. Hyvä koko kovalevylle on 1 tai 2 teratavua (Tt tai Tb), näihin mahtuu kuvaajasta riippuen vuoden tai parin kuvakopiot. Kumiseen suojakuoriin kääritty levy on tarkoitettu kestämään matkustamista paremmin, reissaaja voisi arvostaa uutta matkakovoakin helpottamaan kuvien hallintaa tien päällä.

Hanki kaunis valokuvakirja

Tällä tarkoitan toisen kuvaajan julkaisemaa valokuvakirjaa, useat ammattikuvaajat myyvät valokuvakirjoja omista töistään. Salapoliisityötä voi lähteä tekemään somen kautta; käy läpi lahjottavan kuvaajasi seuraamat tilit ja selaile, onko listalla tunnettuja kuvaajia jotka mainostavat omia kuvakirjojaan.

Ammattilaisten valokuvakirjat painetaan laadukkaalle paperille ja isoiksi näyttäviksi printeiksi, joihin on ilo uppoutua. Käsissä pideltävät kirjakoosteet ovat aivan eri sarjassa kännykän näytöltä tihrustettujen somekuvien jälkeen, lempikuvat suorastaan heräävät eloon ja niistä löytää paljon uusia yksityiskohtia. Useissa valokuvakirjoissa on myös kuvaajan kertomuksia kuvien takaa, niitä on aina mielenkiintoista lukea iltateen äärellä.

Vaateta kuvaaja uuteen kauteen

Tosikuvaaja ei kaihda keliä, vaan painaa menemään tuulessa, sateessa ja paahteessa. Uudet ulkoiluhousut, tuulta pitävä kuoritakki, lämpimät sormikkaat ja suojaava pipo tai panta lämmittävät mieltä ja raajoja! Valokuvaajan omat rahat menevät perinteisesti kameraan, objektiiveihin ja tietokoneisiin, joten käyttövaatteet ovat sitä mitä sattuu kaapista löytymään. Tähän päälle vielä kuvaajien taipumus kontata, pötköttää maassa, rymytä pusikoissa ja kahlata rantavesissä, niin harva meistä raaskii sijoittaa laadukkaisiin sekä kestäviin vaatteisiin kun vähemmälläkin pärjää.

Helteiset kesäpäivät ovat vielä aika kaukana joululahjalistoja rakennettaessa, mutta onko se edes kuvaaja joka muistaa käyttää aurinkorasvaa ja pukeutua palamiselta suojautuen. Selviytymispaketti kesään voisi käsittää rasvan ja aloe vera after sunin lisäksi lierihatun sekä hengittävät pellavavaatteet. Kevyt puuvilla- tai pellavapaita ja tekninen urheilupaita vähentävät kesäkuvausten (tuskan)hikeä sekä kosketusarkaa palanutta ihoa aivan älyttömästi.

Bonuksena voit käyttää hankkimasi vaatteet brodeeraajalla. Kuvaajan nimi ja logo pipossa, takin selässä tai huomioliivissä lisää ripauksen ammattimaisuutta, tyylikkyyttä sekä helpottaa tapahtumakuvaajan markkinointia.

Lataa eväsvarastot tukkulaatikoilla

Kisapäivät ovat niin hektisiä että lounastaukoja ehtii harvemmin pitää, ja tykkääpä varmasti jokainen pitkän matkan ajaja napostella kotilounasta kohti ajaessaan. Erilaisia välipalapatukoita, proteiinituotteita ja muita naposteltavia saa ostettua myös reilummissa tukkupakkauksissa. Haali lisää pisteitä hankkimalla laatikko kuvaajan suosikki energiajuomaa, niin saat takuuvarmasti pari ilmaista kuvaa seuraavan kauden kisoista!

Kun kaikki muu pettää, hanki lahjakortti

Vaikka et osaisi mitään muuta hankkia, on jokainen lahjakortti aina kotiin päin. Lahjakortin kohdentamisessa voi käyttää luovuutta, itse ehdottaisin esimerkiksi seuraavia:

  • Eräliike ulkoiluvaatteita varten
  • Mikä tahansa kameratarvikkeita ja tekniikkaa myyvä erikoisliike
  • Hieronta paikalliselta urheiluhierojalta
  • Kohdentamaton rahasumma kuvaajan valitsemaan koulutukseen
  • Elämyslahja kuvauksellisissa maisemissa tai mieleenpainuvassa majoituksessa
  • Tarjoudu kattamaan valokuvakirja tai taideprintti ammattipainosta
  • Hanki valokuvaajalle valokuvaus – kuvaaja on yleensä se, jolta itseltä puuttuu kaikki harrastus- ja henkilökuvat

Yksi on varmaa, ja se on kuvaajan loputtomat kuluerät. Käytännöllinen joululahja on varma reitti kaikentasoisten kuvaajien suosioon!

Jaa artikkeli