Charles ja Sherlock selvittivät voiton avainten mysteerin A Coruñassa

Iso-Britannian edustaja Harry Charles ja hänen 10-vuotias ruuna Sherlock voittivat jännittävän uusintakierroksen esteratsastuksen maailmancupin Länsi-Euroopan liigan seitsemännessä osakilpailussa Espanjassa, Coruñassa viime viikonloppuna.

Jopa tämä erittäin lahjakas 24-vuotias ratsastaja, joka on jo kahdesti nähty sarjan finaalissa, ja on tällä hetkellä maailmanlistalla neljästoista, oli yllättynyt siitä miten asiat etenivät kilpailussa. Jätettyään Javier Trenorin suunnitteleman, kolmetoista estettä sisältäneen radan koskemattomaksi ensimmäisellä kierroksella, hänestä tuntui että oli jo saavuttanut näissä kisoissa, tällä vielä melko kokeilemattomalla hevosella, kaiken mahdollisen.

Harry Charles ja Sherlock La Coruñassa, Espanjassa. Kuva: FEI/Mackenzie Clark

“Se on tällä tasolla vielä todella raaka. Tämä on vasta sen toinen tai kolmas 1,60 metrin luokka. Joten olen iloinen että saatiin sen kanssa puhdas rata, ja saadaan uusinnasta mukava kokemus.

En aio yrittää mitään sankaritekoja, koita voittaa, tai mitään. Tämä on enemmän hyvän tulevaisuuden rakentamista sille. Katsotaan, miten muut edelläni hyppäävät. Minulla on hyvä paikka ja yritän hypätä vielä toisen puhtaan radan, ja olla nopea missä voin. Mutta ei meistä ole kyllä noille kavereille vaaraa kenellekään!” hän sanoi ennen uusintakierrosta.

Ja oli väärässä.

Kun hän palasi areenalle, vain kaksi 14:sta toiselle kierrokselle päässeestä ratsukosta oli onnistunut jättämään kaikki puomit paikoilleen. Itävaltalainen Max Kuhner ja EIC Julius Caesar olivat jo varmistaneet itselleen toisen sijan päivän nopeimmalla ajalla 45,69 sekuntia. Ja espanjalainen Armando Trapote oli myös jo taatusti kolmen parhaan joukossa. Hän ja ärhäkkä pieni Tordado VS tekivät toistamiseen puhtaan radan aikaan 45,98 sekuntia. Ja päivän päätteeksi kumpikin ratsastaja oli mukana palkintopallilla.

Kova tavoite uusinnassa

Uusintakierros alkoi sveitsiläisen Barbara Schnieperin ja Carnicen saaden kahdeksan virhepistettä. Sitten belgialainen Pieter Devos asetti tavoitteen uusiksi Mom´s Toupie de la Roquen kanssa, jättäen maahan puomin vain viimeiseltä esteeltä. Siitä lähtien kolmoissarjan kaksi viimeistä estettä aiheuttivat haasteita. Italialainen Emanuele Camillin (Odense Odeveld), ruotsalainen Evelina Tovekin (Moeboetoe v/d Roshoeve), espanjalainen Santiago Nunez Rivan (Chakira Z) ja hollantilainen Leopold van Asten (VDL Groep Iron Z) tekivät siinä kaikki virheitä. Ennen maailman ykkösratsastajaa, ruotsalaista Henrik von Eckermannia (Glamour Girl), joka pudotti uusinnassa vain yhden puomin pystyesteellä numero kolme, nopealla ajalla 42,17 sekuntia.

Kun jäljellä oli vielä seitsemän ratsukkoa, alettiin jo odotella uusinnan ensimmäistä puhdasta rataa. Mutta sekä saksalainen Christian Ahlmann (Mandato van de Neerheide), että espanjalainen Mariano Martinez Bastida (Belano vd Wijnhoeve Z) eivät saaneet esteeltä kolme hyvää tietä seuraavalle okserille. Kun taas esteen numero seitsemän ensimmäinen osa rankaisi italialaista Lorenzo de Lucaa (F One USA).

Espanjan Armando Trapote ja Tornado VS esteratsastuksen maailmancupissa La Coruñan osakilpailussa kolmanneksi.
Kuva: FEI/Mackenzie Clark

Sitten luokassa oli jäljellä neljä ratsukkoa, ja yleisö villiintyi kun Armando Trapote toi osuvasti nimetyn Tornadon maaliin uusinnan ensimmäisellä puhtaalla radalla 45,98 sekunnissa. Ja sitten Kuhner ja Julius Caesar seurasivat perässä, vielä nopeammalla ajalla 45,69. Toiseksi viimeinen ratsukko, hollantilainen Willem Greve ja Highway TV NOP näyttivät ottavan hyvän johdon. Ja 42,57 sekunnissa osuivat kuitenkin viimeiseen esteeseen. Sitten kaikki olikin Charlesin harteilla.

Historian havinaa

Hänellä olikin muistoja tästä maailmancupin osakilpailusta, joka järjestettiin A Corunassa tänä vuonna seitsemättä kertaa. Vuosi sitten nähtiin melko toisenlainen päätös kilpailulle, kun vain kaksi ratsukkoa pääsi uusintaan. Silloin tämän Casquo Bluella ratsastaneen nuoren britin täytyi tyytyä kakkossijaan, saksalaisten Janne Friederike Meyer-Zimmermannin ja Messi van’t Ruytershofin taakse. Nyt hänelle tarjottiinkin äkisti mahdollisuus pistää paremmaksi.

“Nämä ovat uusintoja, joita huomaat kyllä aina katsovasi katsomossa istuen, mutta et koskaan pääse niihin mukaan. Mutta onneksi tänään olin siellä mukana. Enkä oikein voinut uskoa todeksi kuinka kaikki tekivät pudotuksia.

Kun näin tämän, alkoi näkökulmani muuttua, ehkä mekin voisimme tehdä jotain tuollaista. Mutta se oli silti todella paljon pyydetty, saada se mukaan ja tekemään minkä teki. En todella voi uskoa tätä. Sanat ovat nyt hukassa kun pitäisi kuvailla Sherlockia! Se on vain aivan uskomaton hevonen!”, sanoi Charles syöksyttyään voittoon tehden puhtaan radan 44,92 sekunnissa.

Se ei luultavasti ollut kaunein kierros, jonka olen koskaan ratsastanut, jouduin vähän hosumaan. Ja kun pääsin maaliin, tunteet tulivat ulos. Mutta en voinut sille mitään, en vaan voinut uskoa mitä juuri tapahtui!”, hän lisäsi tuuletettuaan radan jälkeen riemuissaan.

Longines FEI Jumping World Cup 2023/24 La Coruña, Harry Charles ja Sherlock. Kuva: FEI/Mackenzie Clark

Myös Kuhnerilla on historiaa tässä tapahtumassa. Hän sijoittui viime vuonna kolmanneksi Charlesin jälkeen Up Too Jacco Bluella. Tänään hän oli enemmän kuin tyytyväinen kakkossijaansa lupaavan yhdeksänvuotiaansa kanssa.

Ennen kuin itävaltalainen ratsastaja lähti uusintaradalle kahdentoista ratsukon hypättyä, ei ollut nähty vielä yhtään puhdasta rataa. Mutta hän sanoi luottavansa tähän hevoseen ja oli päättänyt näyttää sen mahdollisuudet. “Se on nuori, mutta siinä on paljon laatua, ja yleensä se todella haluaa hypätä puhtaasti. Joten lisäsin hieman tempoa, mutta en ottanut mitään isoa riskiä, ja se hyppäsi jälleen upeasti! Sen ratsastettavuus on omaa tasoa, minun täytyy vain saada se näkyviin. Se on todella tulevaisuuden hevonen”, sanoi ratsastaja maailmanlistan sijalta yhdeksän.

Itävaltalainen Max Kühner ja EIC Julius Caesar esteratsastuksen maailmancupissa La Coruñan osakilpailussa toiseksi.
Kuva: FEI/Mackenzie Clark

Käsityksiä omasta osaamisesta

Kolmanneksi sijoittunut Armando Trapote on vielä kaukana maailmanlistan kärjestä, tällä hetkellä sijalla 264. Mutta kuluneen vuoden aikana hän on tehnyt suuren vaikutuksen tehden kisakentillä loistavia sijoituksia säpäkällä 12-vuotiaalla ruunalla Tornado VS.

Hypättyään ensimmäisellä kierroksella puhtaan radan espanjalaisratsastaja sanoi vaatimattomasti: “Hevoseni on tosi nopea, ja se on tosi taitava. Epäilyttää, olenko tarpeeksi hyvä, yhtä hyvä kuin muut ratsastajat täällä. Koska en ole edes lähellä heitä. Mutta minulla on hyvä hevonen ja aion yrittää!”.

Tornado ei todellakaan pettänyt häntä. ”Se on fantastinen hevonen ja olen erittäin ylpeä siitä. Se antoi kaikkensa ja minä yritin parhaani. Tämä oli minulle uskomaton tulos! Olin yhdestoista lähtijä, eikä puhtaita ratoja ollut vielä kenelläkään, joten yritin mennä vain ilman pudotuksia. Ja melko nopeasti, mutta ei mitään hullua menoa. Ja niin se onnistui!”. Sanoi mies, joka kuitenkin sijoittui tämän pienehkön ruunan kanssa tänä kesänä Milanossa Euroopan mestaruuskisoissa sijalle 15.

Samaan aikaan Charles oli iloinen voitostaan hevosella, joka vielä vasta opettelee ammattiaan. ”Se on kuin oma lapsi, se on ollut minulla viisivuotiaasta asti ja olen tehnyt sen kanssa kaiken. En pysty sanoin kuvailemaan kuinka ylpeä olen siitä tänään!

Se oli ehkä nopeampi kun ajattelin sen olevan. Olen käyttänyt viimeisiä kisoja todella harkiten sille harjoituskisoina tälle tasolle, viimeksi olimme kaksi viikonloppua Madridissa. Mutta fiilis oli todella hyvä ja se teki radat helposti. Ja sitten heti seuraavana viikonloppuna se tulee ja voittaa täällä! Kuuden kuukauden kuluttua se on jo varteen otettava haastaja!” hän sanoi, ja oli erittäin iloinen saadessaan lisätä saavutuksiinsa tämän yhden ison voiton lisää.

Iso-Britannian Harry Charles ja Sherlock esteratsastuksen maailmancupin La Coruñan osakilpailun voittajaratsukko. Kuva: FEI/Mackenzie Clark

Nuori brittiratsastaja nousi nyt Länsi-Euroopan liigan taulukossa paalupaikalle, maanmiehensä ja hallitsevan olympiavoittajan Ben Maherin edelle. Sarjan puolustava mestari ja maailman ykkönen, ruotsalainen Henrik von Eckermann on kolmantena. Hänet nähdään mukana myös liigan seuraavalla osuudella, kahden viikon kuluttua Lontoon osakilpailussa.

Tulokset tässä linkissä.
Liigasijoitukset tässä linkissä.

Jaa artikkeli