Fry ja Everdale voittivat kuudennen osakilpailun Mechelenissa

Brittiratsastaja Charlotte “Lottie” Fry ja Everdale, hänen olympiaratsunsa myös Tokion 2020 olympialaissa, voittivat vaikuttavasti kouluratsastuksen maailmancupkauden 2023/2024 kuudennen osakilpailun Länsi-Euroopan liigassa, perjantaina Mechelenissä, Belgiassa.

Charlotte Fry ja Everdale vapaaohjelmassa Belgian osakilpailussa. Kuva: FEI/Dirk Caremans

Tuloksella 84.980 pari vei kärkipaikan hollantilaiselta Marlies van Baalenilta ja Habibi DBV:ltä. Kun taas kaksi nousevaa tähteä, belgialainen Flore de Winne hevosellaan Flynn FRH, ja saksalainen Rapahel Netz Great Escape Camelotilla ottivat kolmannen ja neljännen sijan.

Tapahtuma keräsi todella kansainvälisen listan kilpailijoita. Ensimmäisessä kahdeksan ratsukon ryhmässä nähtiin singaporelainen Caroline Chew (Blue Hors Zatchmo) ja Intian edustaja Anush Agarwalla (Sir Caramello OLD). Hollantilaisen Eduard de Wolff van Westerroden johtaman tuomaripaneeliin kuuluivat Jacques van Daele (Belgia), Freddy Leymann (Belgia), Isobel Wessels (Iso-Britannia) ja Christof Umbach (Luxemburg). Kilpailun ensimmäisellä puoliskolla katseet kuitenkin keräsivät de Winne ja hänen upea yhdeksänvuotias ori Flynn, saaden kotiyleisön iloksi upealla suorituksellaan 80.330 prosenttia. Ja tämä tulos jäikin toisen ryhmän ratsastajille hyväksi tavoitteeksi.

Flore de Winne ja Flynn FRH Mechelenin osakilpailussa kotiyleisön edessä hienosti kolmanneksi. Kuva: FEI/Dirk Caremans

Kärkipaikka vaihtuu

Lopulta vain viimeisen ryhmän kolme viimeistä ratsastajaa uhkasivat tätä johtoasemaa. Van Baalen ja 11-vuotias Habibi tekivät kauniin ohjelman tuloksella 81.160%, mikä nosti heidät ensimmäiselle sijalle. Mutta seuraavaksi radalle ratsastanut Fry ja hänen 14-vuotias oriinsa ohittivat heidät saman tien.

Hänen vapaaohjelma huokui tarkkuutta, hyvää luottamusta ja korkeaa vaikeustasoa. Tämä pari esitti hyvää yhteistyötä, ja ohjelmassa heiltä nähtiin siistit sulkutaivutukset lävistäjällä, laukkapiruetit, useita korkeita pisteitä keränneitä laukanvaihtoja, ja tietysti Fryn erikoisuus, lisätty laukka. Kun pisteet nousivat taululle, katsomo nousi antamaan myrskyisät suosionosoitukset.

Viimeisenä areenalle ratsastanut saksalainen 24-vuotias Raphael Netz ei antanut tämän häiritä itseään tai uutta kumppaniaan Great Escape Camelotia, jonka kanssa hän on kilpaillut kansainvälisiä luokkia vasta tämän vuoden maaliskuusta lähtien. Entisen ratsastajansa, sveitsiläisen Estelle Wettsteinin kanssa se on moninkertainen U25-kultamitalisti, ja tänään tämä 12-vuotias hevonen oli päivän viimeinen yli 80 prosentin tuloksen saaneista, ansaiten 80.215%.

Hollantilaisratsukko Thamar Zweistra ja Hexagonin Ich Weiss sijoittuivat viidenneksi, Belgian Charlotte Defalque ja Botticelli kuudenneksi, ranskalaisen Morgan Barbançonin ja Habana Libre A:n jäädessä seitsemänneksi. Kahdeksanteen sijaan ylsi belgialainen Larissa Pauluis, joka hienosti toipui eilisestä, kun hänen 13-vuotias ruuna Flambeaunsa kypsähti radan alussa ja protestoi. Nyt päästiin ihastuttavaan yhteistyöhön, joka nosti heidän pisteensä lopulta oikein kunnioitettavaan lopputulokseen 77,905%.

Hollantilainen Marlies van Baalen ja Habibi DVB kouluratsastuksen maailmancupin Mechelenin osakilpailussa toiseksi.
Kuva: FEI/Dirk Caremans

Suurta riemua

Kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa iloittiin suuresti belgialaisten tuloksista, Jeroen van Lent julisti että Flore de Winnen tulos oli “merkkipaalu kouluratsastuksen historiassa. Yli 80 prosentin tulos oli Belgian historiassa ensimmäinen, joten Belgian kouluratsastuksen lajijohtajana olen onnellinen mies!” hän sanoi.

De Winne oli samaa mieltä. “Kyllä, olemme palannet! Tämä on uskomatonta, kukaan ei edes uskaltanut haaveilla tällaisesta!” hän sanoi.

Kiinnostus hänen ja erittäin edustavan oriin, Flynnin ympärillä kasvaa heidän jokaisen esiintymisen myötä. Pari viikkoa sitten Lontoossa pari oli jo todella vakuuttava sijoittuen vapaaohjelmalla kuudenneksi. Hevonen on vasta yhdeksänvuotias ja kehittyy vielä, ja tämä hyvä kumppanuus sen 28-vuotiaan ratsastajan kanssa viittaa siihen, että paljon lisää on vielä tulossa.

Kysyttäessä, uskovatko he saavuttavansa saman tason kun tämänpäiväisillä voittajilla, Frylla ja Everdalella, de Winne vastasi vakuuttavasti: “Se on kaikkien unelma lapsuudesta asti ja myös minun unelmani. Olemme molemmat vielä raakoja tällä tasolla ja kehitymme hitaasti, mutta tulevaisuudessa toivon pääseväni lähelle. Tai menevän vielä paremmin!

Ja kysymykseen, oliko hänen mielestä täpötäyden katsomon edessä vaikea hallita itsensä, hän lisäsi: ”Tulimme juuri Lontoosta ja Lontoo oli jo valtava, mutta Mechelen on ehdottomasti samalla tasolla kuin Lontoo. Oli vielä vaikuttavampaa tulla käytävän läpi ja astua areenalle. Hiukseni nousivat pystyyn. Enkä malta odottaa, että pääsen tänne taas takaisin!” kisassa tänään kolmanneksi sijoittunut ratsastaja sanoi.

Tupa täynnä väkeä

Toiseksi sijoittunut van Baalen sanoi että “Väki täällä yleisössä on uskomaton. Tupa on täynnä ja täällä voi todella tuntea tämän mahtavan tunnelman!”

Ja tämä oli myös hollantilaistähdelle erityinen päivä. 

“Habibi ja minä teimme upean vapaaohjelman. Sillä oli tauko EM-kisojen jälkeen ja ratsastin sitten ensimmäisen hallikisan Kronenbergissä, Hollannissa. Se oli erittäin hyvä lämmittely Mechelenille ja tänään teimme vapaaohjelmassa henkilökohtaisen ennätyksen, ja se oli aivan mahtavaa!” hän sanoi.

Ja tietysti Lottie Fry oli myös onnellinen. “Tämä on kolmas kerta täällä Mechelenissä, mutta ensimmäinen kerta kun voitan, joten se on aina mukavaa! Minulla oli eilen ja tänään Everdalen kanssa hyvä ohjelma, mielestäni nämä olivat kaksi sen parasta rataa koskaan, ja se vain paranee koko ajan. Ja tunnelma siellä tänään oli aika uskomaton! Jopa Grand Prix’ssa oli todella paljon katsojia, ja näin ei aina ole. Se oli todella mukava nähdä, ja palkintojenjako oli aivan mieletön, tuntui, että katto räjähtää!”. Kertoi tämä 27-vuotias ratsastaja, joka on maailmanrankinglistan toinen, ja voitti komeasti tuplakultaa vuoden 2022 MM-kisoissa.

Vuoden 2023 lopussa Länsi-Euroopan liigataulukossa näkyy edelleen ensimmäisenä ruotsalainen Patrik Kittel. Ranskalainen Morgan Barbançon on nyt toinen, ja nuori saksalainen Netz on noussut kolmannelle sijalle tämän päivän tuloksen jälkeen, ja nämä kilpailut nostivat myös Fryn listalla kuudenneksi.

Ennen sarjan finaalia huhtikuussa 2024 jäljellä on vielä viisi osakilpailua ja paljon nähtävää. Seuraava etäppi käynnistää uuden vuoden, ja se kilpaillaan Sveitsin Baselissa kahden viikon kuluttua.

Charlotte Fry ja Everdale palkintojenjaossa. Kuva: FEI/Dirk Caremans

Osakilpailun tulokset
Liigasijoitukset

Jaa artikkeli