Ahlmannille huippusuoritus Mandatolla Mechelenissa

Esteratsastuksen upealle urheiluvuodelle 2023 saatiin täydellinen päätös, kun saksalainen Christian Ahlmann keräsi kunnianosoitukset ja hurmasi yleisön, voittaessaan maailmancupin Länsi-Euroopan liigan yhdeksännen osakilpailun viime viikonloppuna Nekkerhalissa Mechelenissä, Belgiassa.

Saksalainen Christian Ahlmann ja Mandato van de Neerheide, maailmancupkauden Belgian osakilpailun voittajat Mechelenissa.
Kuvat: FEI/Dirk Caremans

Katsomoissa areenan reunalla ei ollut enää senttiäkään tyhjää tilaa, kun 41:n lähtijän joukosta vain kuusi oli hypännyt Bart Vonckin suunnitteleman vaativan ensimmäisen kierroksen radan puhtaasti, ja nämä olivat lähdössä taisteluun kelloa vastaan, mukaan lukien kolme isäntämaan edustajaa. Ja suurin syy kynsien pureskeluun oli mies, joka voitti esteratsastuksen maailmancupin kotikentällään Leipzigissä Saksassa vuonna 2011. Ja pääsi tänään jälleen loistamaan, kun 11-vuotias ruuna Mandato van de Neerheide antoi kaikkensa, tuoden hänet voittoon. Tämä nosti ratsastajan Mechelen-voittosaldon kolmeen.

Lopputuloksissa nähtävät kahdeksan keskeytystä kertovat ensimmäisen kierroksen radan vaativuudesta. Osan tehdessä virheitä jopa aloitusokserilla. Kolmoissarja esteellä seitsemän, kaksi pystyä ja okseri, osoittautui monelle ratkaisevaksi. Samoin kuin kapealla 1,60 m. korkealla muurilla alkanut vaikea linja joka seurasi areenan reunaa, ja siitä erittäin nopea käännös okserille esteelle numero 10.

Kahdeksasta neljä virhepistettä keränneestä ratsukosta ruotsalainen Petronella Andersson ja Odina van Klapscheut olivat nopeimmat, tullen ajanottolaitteiden välin 66,75 sekunnissa, eli reilusti sallitun ajan sisään, mikä lopulta säädettiin 71 sekuntiin.

Ensimmäinen puhdas rata

Lähtölistan neljästoista ratsastaja, saksalainen lajin veteraani Hans-Dieter Dreher teki ensimmäisen puhtaan radan hevosellaan Vestmalle des Cotis. Se ei päästänyt häntä helpolla tullen suurimmalle osalle esteistä poikittain, juuri ennen kun leiskautti ison hypyn ollakseen pudottamatta puomeja. Tämä ensimmäisenä seitsemän esteen uusintaradalle lähtenyt 14-vuotias Baloubet du Rouetin jälkeläinen näytti erittäin keskittyneeltä, kuitenkin hipaisten sarjan toista osaa. Ja näin päättäen radan neljällä virhepisteellä, aikaan 35.86 sekuntia.

Sitten belgialainen Nicola Philippaerts ja 11-vuotias Darcosta periytyvä tamma Moya vd Bisschop lähtivät liikkeelle, ja pudottivat vain toiseksi viimeisenä olleen okserin. Mutta kolmantena areenalle tulleet Ahlmann ja Mandato eivät tehneet virheitä. Erittäin tiukat tiet ja kauniisti tasapainoinen käännös okserille, sen jälkeen kun sarjalta oli päästy hyvään vauhtiin. Kun tulostaululla nähtiin virhepisteissä puhdas nolla, suoritus sai tavallisesti vakavan saksalaisen hymyilemään leveästi radalta kävellessään. Uusintakierroksen aika, 34.23 sekuntia oli nyt muiden voitettava.

Ja ruotsalainen Henrik von Eckermann oli ensimmäinen, joka otti uuden tämän ajan tähtäimeensä upean tamman, Ilianan kanssa. Fantastisista hypyistä huolimatta sen jalat eivät näyttäneet pitävän käännöksissä, ja sen seurauksena maaliviiva ei ylittynyt nopeammin kun 34,67 sekunnissa. Tällä päästiin kuitenkin toiselle sijalle.

Kaksi belgialaista oli vielä tulossa areenalle, joten yleisölle riitti huudettavaa. Gregory Wathelet antoi kaikkensa 12-vuotiaan oriin Bond Jamesbond de Hayn kanssa, joka nousikin mukavasti kärkeen kolmannessa osakilpailussa lokakuussa Ranskan Lyonissa. Mutta nyt herra Bond oli niin kiireinen pukittelemaan radalla, että se menetti aikaa hypätessään esteet kuin hirvi, mutta tuli maaliin 35,23 sekunnissa ja sijoittui kolmannelle sijalle. Ja kun Pieter Devos ja Mom’s Toupie de la Roque saivat alas okserin, mikä uusinnassa oli este numero kolme. Ja 35,62 sekunnilla, he sijoittuivat päivän päätteeksi neljänneksi.

Gregory Wathelet ja Bond Jamesbond de Hay kotiyleisön edessä maailmancup-osakilpailun kolmanneksi. Kuva: FEI/Dirk Caremans

Iloa

Ahlmann ei voinut peitellyt iloa tämän päiväisestä voitostaan. “Se oli upeaa, siitä ei ole epäilystäkään! Mandato hyppäsi uskomattoman hienosti, otimme lopussa riskin ja kaikki sujui niin kuin toivoin. Meillä oli perässämme maailman nopeimmat ratsastajat, ja silti pystyimme tähän, joten se oli kyllä meidän päivämme tänään!” hän sanoi.

Hänellä on pitkä ja loistava ansioluettelo maailmancup-radoilta. Mestaruustittelin voitto tuli vuonna 2011 mahtavalla Taloubet Z:lla, jonka kanssa hän nappasi myös ensimmäisen kolmesta Mechelen-voitostaan vuonna 2015. Vuonna 2018 hän voitti täällä Belgian osakilpailussa Clintrexo Z:n kanssa. Ja tänään palkintojenjaossa ensimmäisenä seisoi ylpeästi vuorostaan Mandato.

”Ostin sen, kun se oli kuusi eikä vielä tehnyt paljoa, hypännyt muutaman luokan. Se on valtava pitkä hevonen, jolla on paljon ulottuvuutta. Ja tänä vuonna, kolmen vuoden hyppäämisen jälkeen, minulla oli tunne että sen kroppa on valmis. Sen kanssa jokainen hyppy on samanlainen. Kapasiteetista ei ole epäilystäkään, se on halukas tekemään kaikkea, mutta se, miten se meni tämän vuoden toisella puoliskolla, oli todella taitavaa. Ja se on varmasti tulevaisuuden hevonen”, Ahlmann kertoi voitosta.

Kysyttäessä oliko Wathalet tyytyväinen kolmanteen paikkaansa, hän vastasi: “Kyllä ja en. Tietysti olen kyllä iloinen, koska hevoseni hyppäsi erinomaisesti. Mutta siinä oli vain yksi käännös pystyesteelle, missä se hieman pukitteli ja oli vähän pohkeen takana. En tiedä, olisinko voinut saada Christianin kiinni, mutta olen totisesti tyytyväinen siihen miten se hyppäsi, tokihan aina sitä haluaisi voittaa, etenkin kotiyleisön edessä! Tein tänään parhaani, mutta se ei vaan riittänyt!”

Ruotsin Henrik von Eckermann ja Iliana toiseksi, FEI Jumping World Cup 2023/24 – Mechelen, Belgia. Kuva: FEI/Dirk Caremans

Hieman omituinen uusinta

Von Eckermann kuvaili uusintakierrostaan “hieman omituiseksi, sillä se hyppäsi upeasti. Ensimmäisessä käännöksessä hieman liukastuin, sitten pääsimme liikkeelle ja toiseksi viimeiselle liukastuin taas. En saanut viimeiselle seitsemää askelta ja tein sen sijaan kahdeksan. Minun täytyy ratsastaa käännökset paremmassa tasapainossa ja sitten en ehkä enää liukastele. Mutta olen iloinen Christianin puolesta. Hän teki upean radan, joten, ensi kertaan!” sanoi pitkäaikainen maailmanlistan ykkönen.

Samaan aikaan voittaja, Ahlmann pohdiskeli päivän kulkua.

“Sinun on annettava parhaasi, ja yritettävä tehdä se mitä tehtävissä on, ja tämän pitäisi riittää. Sitten sinun on vain odotettava sormet ristissä! Tein sen minkä pystyin ja tämä oli meidän päivämme!” hän osoitti.

Ja tällä miehellä, joka toimii myös Zangersheide hevoskasvatuksen keulakuvana, on Belgian kilpailu kalenterissa joka vuosi.

“Mechelen on meille erittäin tärkeä koska meidän oriit kilpailevat täällä ja kaikki nuoret hyppäävät myös. Joten kyseessä on erittäin mielenkiintoinen kilpailu. Täällä kaikki päivät on loppuunmyyty, porukkaa on uskomattoman paljon ja jokainen päivä on ilo olla mukana ratsastamassa, olla osana tätä uskomatonta ratsastusurheilua. Nautin päivistä täällä ja joka vuosi haluamme tehdä jotain kelvollista. Olemme osallistuneet monta kertaa, ja kolme kertaa se on onnistunut!” hän sanoi illalla.

Voittajat palkintojenjaossa, Christian Ahlmann ja Mandato van de Neerheide. Kuvassa myös FEI:n presidentti Ingmar De Vos.
Kuvat: FEI/Dirk Caremans

Voittajana Ahlman sai kotiin viemisiksi BMW:n lahjoittaman auton, 47 000 euroa palkintorahaa, sekä 20 rankinpistettä Länsi-Euroopan liigan tulostaulukkossa. Missä tämä tulos nosti hänet nyt sijalle 17. Ja jos hän onnistuu keräämään vielä jäljellä olevista osakilpailuista 15 pistettä lisää, on paikka maailmancupfinaalissa Riyadissa huhtikuussa varmistettu. Sarjassa on jäljellä vielä viisi osakilpailua joissa on mahdollisuus karsiutua mukaan, ja ne ovat tammikuussa Basel (Sveitsi), siitä kahden viikon päästä Leipzig (Saksa) ja Amsterdam (Hollanti). Sitten helmikuussa Bordeaux (Ranska) ja Göteborg (Ruotsi).

Osakilpailun tulokset
Liigasijoitukset

Jaa artikkeli