Fry ja Everdale jälleen voittoon Amsterdamissa

Toistamiseen tällä kaudella, Iso-Britannian Charlotte Fry ja Everdale jättivät vastustajat varjoonsa kouluratsastuksen maailmancupissa, tällä kertaa Länsi-Euroopan liigan kahdeksannessa osakilpailussa Amsterdamissa.

Grand Prix’ssa he jättivät saksalaisen Isabell Werthin ja DSP Quantazin toiselle sijalle, ja liigaa pitkään johtaneen ruotsalaisen Patrik Kittelin Touchdownilla kolmanneksi. Vapaaohjelmassa järjestys toistui, mutta tällä kertaa isommalla voittomarginaalilla, voittajan jättäen muut kauemmas taakse.

Fry siirtyi nyt Länsi-Euroopan liigataulukossa mukavasti kolmannelle sijalle, ja sen yhdeksän parasta pääsee huhtikuussa Riadin finaaliin.

“Koitan vieläkin sulatella tätä. Voitto täällä Amsterdamissa on unelmien täyttymys, etenkin kun mukana on näin kovatasoisia hevosia ja ratsastajia. Everdale on pari viime päivää tuntunut tosi hyvältä ja takana on kaksi todella hyvää rataa, joten en todellakaan olisi voinut toivoa enempää!” hän sanoi.

Jumping Amsterdam kerää katsomot täyteen kouluratsastuksen ystäviä. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Pelikenttä

Viidentoista ratsukon lähtölista Amsterdamissa oli alusta loppuun täynnä mielenkiintoisia lahjakkuuksia. Ensimmäisellä puoliskolla tuomarit Isobel Wessels (Iso-Britannia), Patricia Wolters (Alankomaat), Mariette Sanders-van Gansewinkel (Alankomaat), Raphael Saleh (Ranska) ja Maria Colliander (Suomi) asettivat kärkeen hollantilaisratsukon Marieke van der Putten ratsunaan 12-vuotias Totilaksen jälkeläisen, tanskanpuoliveriruuna Torveslettens Titanium RS2 NOP tuloksella 79,725 prosenttia.

Väliajan jälkeen toisena kilpailleet Belgian Flore de Winne ja Flynn FRH siirtyivät kuitenkin johtoon saatuaan tulostaululle 80,315%. Tämä pari on tällä kaudella osoittanut erityisen lupaavaksi, ja de Winnen tasapaino edesauttaa itsestään miellyttävän kuvan antanutta 10-vuotiasta oria loistamaan, samalla kun se vielä jatkaa opiskelua.

Seuraavaksi radalle ratsastanut moninkertainen kultamitalisti Werth avasi kilpailun, saaden Quantazin kanssa isoja pisteitä alusta alkaen. Heidän tulosta 86,455% ei olisi enää helppo ylittää. Haltioitunut yleisö piti saksalaistähden esityksestä kovasti, ja kun viisinkertainen maailmancup-voittaja suorituksen jälkeen poistui areenalta leveästi hymyillen ja vilkuttaen, yleisö osoitti suosiotaan seisaaltaan.

Häntä seurannut Fry aloitti vaillinaisella pysähdyksellä, mutta piaffesta ja passagesta, sekä sujuvista laukanvaihdoista alkoi kertyä pisteitä. Kymmenen pistettä koreografiasta, sekä viisi lisää musiikista ja sen tulkinnasta, nostivat luokan uudeksi tavoitetulokseksi 88,180%, mikä osoittautui lopulta mahdottomaksi voittaa.

Ruotsalaisen Patrik Kittelin suorituksessa nähtiin hämmentävä hetki, kun ohjat putosivat hänen käsistä ohjelman alussa. Tästä huolimatta hän sijoittui kolmannelle sijalle prosentein 84,905. Ja kun tanskalainet Nanna Skodborg Merrald Blue Hors Don Olymbrion saivat tuloksen 84,030%, ja Carina Cassøe Krüthin Heilinen Dancieran kanssa 82,905%, he sujahtivat tuloksissa neljänneksi ja viidenneksi. Belgialainen de Winne vahvisti päivän päätteeksi lopputuloksissa kuudennen sijan.

Charlotte Fry ja Everdale vapaaohjelmassa. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Tasaista suorittamista

Vuoden 2020 Tokion olympiapari Fry ja Everdale ovat nauttineet tasaisesta myötätuulesta voitettuaan myös joulukuussa kuudennen osakilpailun Belgian Mechelenissa, vain kaksi viikkoa sen jälkeen kun sijoittuivat toiseksi Lontoossa. Tämän päiväinen tulos sinetöi Hollannissa asuvalle britille karsintapaikan kouluratsastuksen maailmancup-finaalissa 2024 Riadissa huhtikuussa. Mutta Pariisin 2024 olympialaisia ajatellen ei ihan vielä ole tiedossa tarkempaa suunnitelmaa.

“Everdale pitää nyt pienen tauon. Tulossa on useampi orinäyttely ja sitten toivottavasti lähdemme Den Boschiin (s’Hertogenbosch). Sitten Glamourdalen kanssa siirrytään ulkokaudelle, joten katsotaan miten kaikki sujuu.” Kertoi ratsastaja, jonka kanssa kouluratsujen tämänhetkinen supertähti, Glamourdale-ori, voitti tuplakultaa MM-kisoissa vuonna 2022.

Kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa oli paljon puhetta tulevista Pariisin 2024 olympialaisista, ja kun kysyttiin, minkä hevosen hän aikoo tuoda mukanaan. Fry ei vielä vahvistanut mitään. “Olen onnekas, että minulla on tällä hetkellä kaksi todellista huippuhevosta, joten jää vielä nähtäväksi!” hän vastasi.

Kun taasen Werthiltä kysyttiin, odottaako hän olevansa mukana Pariisissa, hän vastasi vaatimattomasti: “Ei ole niin helppoa päästä joukkueeseen, etenkään Saksassa tai Isossa-Britanniassa. Jäljellä on vain kolme kilpailua, ja yritän parhaani, joten katsotaan!”

Vaihtoehdoilla hemmoteltu

Kittel, joka on pitkään johtanut Länsi-Euroopan liigasijoituksissa, myöntää että mitä tulee hevosvaihtoehtoihin maailmancupin finaalia ja Pariisin kisoja ajatellen, häntä hemmotellaan nyt useilla vaihtoehdoilla.

“Olen onnekas, koska maailmancupissa minulla on pari hevosta ja voin kilpailla useammin, ilman, että minun tarvitsee ratsastaa niin paljon jokaisella hevosella, mikä on erittäin hyvä. Minulle se on tällä hetkellä iso lisäetu.” hän selitti. Mutta ei pidä mitään itsestäänselvyytenä.

Pariisin osalta hän sanoo: “Luulen että jokaiselle ratsastajalle olympialaiset ovat jotain mistä aina haaveillaan, mutta se on kirjoitettu tähtiin ja kohtalon käsissä. Vasta sinä päivänä, kun olet siellä, ja ohjelman jälkeen tulet lopputervehdykseen – se on päivä, jolloin tiedät ratsastaneesi olympialaisissa!”.

Iso-Britannian Charlotte Fry ja Everdale, kouluratsastuksen maailmancupin osakilpailuvoittoon Amsterdamissa.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Länsi-Euroopan liiga etenee nyt kohti kolmea viimeistä osakilpailua, ne kilpaillaan kolmen viikon kuluttua Saksan Neumünsterissa, helmikuun lopussa Ruotsin Göteborgissa, ja maaliskuun alussa Hollannin ’s-Hertogenboschissa.

Kilpailun tulokset
Liigasijoitukset

Jaa artikkeli