FEI asettaa tiukat kriteerit venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden, hevosten ja toimihenkilöiden osallistumiselle

FEI:n hallitus on hyväksynyt listan kriteereitä ja ehtoja jotka venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden, rekisteröityjen tukihenkilöiden, hevostenomistajien ja toimihenkilöiden on täytettävä voidakseen palata kilpailemaan FEI:n tapahtumissa. FEI:n hallituksen kokouksessa 19. marraskuuta tehtiin päätös poistaa Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita, hevosia ja toimihenkilöitä koskevat aikaisemmat määräykset.

Kriteerit

Kriteereiden mukaan henkilö ei ole saanut antaa aktiivista tukea Ukrainan sodalle, eikä hänellä saa olla sopimuksia Venäjän tai Valko-Venäjän armeijan tai minkään muun kansallisen turvallisuuspalvelut kanssa. Kaikkia FEI:n sääntöjä ja määräyksiä tulee noudattaa, mukaan lukien urheilijoiden ja hevosten antidopingsäännöt, sekä valvottua lääkintää koskevat määräykset.

Niissä täsmennetään myös, että kaikenlaiset ilmaisut, sanalliset, sanattomat, tai kirjalliset ilmaisut, suoraan tai epäsuorasti, milloin tahansa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, erityisesti julkiset lausunnot, mukaan lukien sosiaalisessa mediassa annetut lausunnot, tai osallistuminen sotaa tukeviin mielenosoituksiin tai tapahtumiin, sekä minkä tahansa Ukrainan sotaa tukevan symbolin, esimerkiksi “Z”-symbolin käyttämistä, pidetään aktiivisena tukena Ukrainan sodalle. Ja se estää näiden henkilöiden osallistumisen FEI:n tapahtumiin.

Kun urheilijalla ja tukihenkilöllä on valtuutettu neutraali osallistuja-, eli ANA-status, he saavat osallistua vain henkilökohtaisiin kilpailuihin, mutta eivät saa osallistua mihinkään FEI:n joukkuekilpailuihin.

Neutraalit yksilöurheilijat, neutraalit tukihenkilöt ja neutraalit toimitsijat eivät saa kilpailla tai osallistua Venäjän tai Valko-Venäjän tasavallan, niiden kansallisten liittojen tai kansallisten olympiakomiteoiden edustajina. Lippuja, tunnuksia ja tunnisteita ei näytetä millään FEI-tapahtumapaikalla.

Venäjän ja Valko-Venäjän kansallislauluja ei soiteta tai lauleta FEI:n kilpailujen aikana, missään vaiheessa, eikä millään kilpailupaikalla.

Pariisin olympialaiset ja paralympialaiset 2024

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) johtokunta päätti 8. joulukuuta, että yksittäiset neutraalit urheilijat jotka ovat onnistuneet karsiutumaan mukaan olympiakisoihin kansainvälisten liittojen nykyisten karsintajärjestelmien kautta, julistetaan oikeutetuiksi kilpailemaan Pariisin 2024 olympialaisissa KOK:n asettamin ehdoin.

Ratsastuslajien olympiakarsintajärjestelmän mukaisesti esteratsastuksessa, kouluratsastuksessa ja kenttäratsastuksessa henkilökohtainen paikka olympiakilpailuihin varmistetaan karsintakilpailuissa ajanjaksolla 1.1.2023-31.12.2023. Venäläisiä tai valkovenäläisiä ratsastusurheilijoita ei ole kilpaillut FEI:n tapahtumissa 2. maaliskuuta 2022 jälkeen, joten näiden maiden edustajia ei tule osallistumaan Pariisin 2024 olympialaisiin.

Kansainvälinen paralympiakomitea (IPC) oli tehnyt KOK:n kaltaisen päätöksen syyskuussa, ja samoin kuin olympialaisissa, karsintakilpailut käytiin jo vuonna 2023, ja venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita ei ole osallistunut FEI:n tapahtumiin 2.3.2022 jälkeen. Joten he eivät ole voineet ansaita rankingpisteitä sijoituksen perusteella, eivätkä näin ole voineet saavuttaa yksittäisiä edustuspaikkoja.

KOK:n 25. helmikuuta 2022 antamassa lausunnossa kansainvälisiä urheiluliittoja kehotettiin siirtämään tai perumaan urheilutapahtumien järjestäminen Venäjällä ja Valko-Venäjällä, ja nämä toimenpiteet pysyvät voimassa. Venäjällä ja Valko-Venäjällä järjestettäviä tapahtumia ei voida merkitä FEI:n kalenteriin vuodelle 2024. Toistaiseksi Venäjällä ja Valko-Venäjällä ei järjestetä kursseja toimihenkilöille, eikä muita FEI:n aktiviteetteja. Myös kaikki FEI:n solidaarisuusprojektit Venäjällä ja Valko-Venäjällä pysyvät jäädytettyinä.

“Hallitus hyväksyi tiukat kriteerit jotta venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat, tukihenkilöt ja toimitsijat voivat valtuutetulla neutraalilla statuksella palata FEI:n tapahtumiin. Tämä on jatkoa viime kuussa tehdylle päätökselle, minkä johdosta poistettiin ne suojatoimenpiteet jotka otettiin käyttöön pian Ukrainaan kohdistuneen täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen. Nämä alkuperäiset toimenpiteet otettiin käyttöön Kansainvälisen olympiakomitean suosituksesta, mutta nyt todettiin että ne eivät välttämättä enää täytä tehtäväänsä, ja siksi niitä oli harkittava uudelleen.

Vaikka 14. joulukuuta 2023 määrittelemämme menettely tasoittaa tietä venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden, FEI:n rekisteröimien tukihenkilöiden ja toimitsijoiden paluulle kansainväliseen ratsastusurheiluun, edessä on vaikeita aikoja.

Ukrainassa sota raivoaa edelleen, ja edelleen Ukrainan kansa kärsii. Haluan toistaa että FEI tukee vakaasti Ukrainan ratsastusyhteisöä FEI:n solidaarisuusrahaston kautta.”

Kriteerit ja ehdot voit lukea kokonaisuudessaan (englanniksi) tästä linkistä.

Ratsastuslajien olympialaisten ja paralympialaisten karsintajärjestelmä löytyy kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Lue myös:

Yle Uutiset – Analyysi: Venäläispomot tarjoavat rahaa ja kylvävät pelkoa, jotta urheilijat pysyisivät poissa olympialaisista – tavoitteena välttää iso nöyryytys

Jaa artikkeli