Devosille lentävä lähtö uuteen vuoteen isolla maailmancup-voitolla Baselista

Baselissa, Sveitsissä esteratsastuksen maailmancupin kymmenennessä osakilpailussa belgialainen Pieter Devos oli innoissaan voitostaan yhdessä Mom’s Toupie de la Roquen kanssa.

Viikonlopun kisamenestys antoi täydellisen alun hänen kilpailuvuodelleen 2024, tulos nosti pistemäärän 54:ään ja nyt Davos on liigan tämänhetkisessä tulostaulukossa kolmantena. Ja näin ollen hyvällä polulla Longines 2024 -finaaliin Riadissa huhtikuussa.

“Kyseessä on vuoden ensimmäinen kilpailu ja tämä antaa paljon luottamusta. Tämä on tärkeä vuosi, olympiavuosi. Aion tehdä kaikkeni ollakseni mukana joukkueessa, ja että minulla on mahtava vuosi – millaisena se nyt alkoi!

Hevoseni teki upeaa työtä. Se hyppäsi tällä kaudella kolme maailmancup-kisaa ja on viime aikoina sijoittunut useassa Grand Prix -kilpailussa, mutta tuntuu niin hyvältä että se on nyt voittanut yhden. Tämä on sen ensimmäinen sisäradan GP-voitto, ja se on nyt jo 17-vuotias, joten sillä ei ole enää niin paljon aikaa jäljellä lajissa. Olen todella onnellinen sen puolesta!” hän sanoi illalla.

Sveitsiläinen Janika Sprunger ja Orelie sijoittuivat kilpailussa toiseksi, ja itävaltalainen Max Kühner sijoittui kolmanneksi hevosellaan EIC Cooley Jump the Q.

Pieter Devos ja Mom’s Toupie de la Roque. FEI/Martin Dokoupil

Oikeat ratkaisut

Vain kahdeksan 40:sta radalle lähtijästä löysi oikeat ratkaisut ensimmäisen kierroksen 14 esteen radalle, jonka esittelivät sveitsiläiset ratamestarit Gerard Lachat ja Gregory Bodo. Ja heidän joukossaan oli joitain yllätyksiä, kuten vähemmän tunnettu Sasha Barthe, jonka ratsuna oli osuvasti nimetty Essenar High Hopes.

Kahdentoista jäsenen sveitsiläisjoukosta vain kaksi pääsi aloittamaan toisen kierroksen. Ja suurten nimien, kuten Steve Guerdat ja Martin Fuchs sijaan toinen heistä oli 29-vuotias Barthe, joka työskentelee Ranskassa australialaisen Amy Grahamin kanssa. Hänen mukaansa liittyi Baselissa syntynyt Sprunger, pitämään sveitsiläisten katsojien sydämet tykyttämässä kilpaa kisassa kelloa vastaan.

Sprunger on ratsastanut jo olympiatasolla, mutta kuten hän kertoi tänään “Orelie menee juuri ensimmäisiä maailmancup-kisojaan ja olen ollut sarjan ulkopuolella jonkin aikaa, viimeinen kerta oli itse asiassa täällä King Edwardin kanssa!” hän huomautti. Viitaten ruunaan jolla hän kilpaili viimeksi Baselissa vuonna 2020, ennen kun hänen miehensä ja maailman ykkösratsastaja, ruotsalainen Henrik von Eckermann otti ohjat haltuunsa, tarunomaisin seurauksin.

Kapea valkoinen okseri ennen lankkuestettä numerolla kahdeksan, osoittautui yhdeksi avauskierroksen suurimmista haasteista, ja sillä maailmanmestaritkin menettivät lippunsa illan uusintakierrokselle.

Kelloa vastaan

Ensimmäisenä kelloa vastaan ratsastamassa olivat tanskalainen Andreas Schou ja Jerome Gueryn entinen ratsu Napoli vh Nederassenthof, jonka kanssa uusi kumppanuus alkoi vasta vähän yli kuukausi sitten. Ja tällä kertaa he pääsivät toiseksi viimeiselle esteelle, pudottaen sen ensimmäisen osan maahan kokonaisajalla 37,65 sekuntia.

Seuraavana vuorossa oli Barthe ja hän lähti liikkeelle kuin häntä olisi tulessa, tehden upean käännöksen pystyesteelle numerolla kuusi, joka oli nyt uusintaradan kolmas este. Mutta leikkasi siivun isosta punaisesta muurista, kolme estettä ennen maalia, ja sitten pudotti myös sarjan toisen osan, saaden kahdeksan virhepistettä. Mutta hänen aikansa uusintaradalla, 34,30 sekuntia, ei olisi voinut olla parempi.

Devos oli kolmantena, ja tämä Tokion 2020 olympialaisissa joukkuepronssia hienon Claire Z:n kanssa voittanut ratsastaja lähti liikkeelle hurjalla vauhdilla. Ja vaikka kaikki ei sitten mennytkään suunnitelmien mukaan, hän tiesi että etäisyys toiseksi viimeisen ja viimeisen esteen välillä olisi hänen tammalleen viisi todella pitkää laukka-askelta, ja se osoittautui oikeaksi arvioksi. Toupie antoi hänelle kaikkensa, ja massiivisin harppauksin ylitti maalilinjan 36,94 sekunnissa siirtyen johtoon. Ja lopulta kukaan ei enää onnistunut ohittamaan heitä.

Espanjalaiset Mariano Martinez Bastida ja Belano vd Wijnhoeve Z osuivat ensimmäiseen esteeseen, ensimmäisen kierrokseen haasteelliseen okseriin numerolla kahdeksan. Ja sitten saksalainen Mario Stevens kompuroi pahasti okserilla Starissa FRH:n kanssa, lähdettyään viidentenä.

Kühner kääntyi erittäin tiukasti kolmannelle pystyesteelle ja uudelleen kolme estettä myöhemmin muurille, mutta ennen kun hän laukkasi maaliin EIC Cooley Jump the Q:lla 35,59 sekunnissa, sarjan ensimmäinen osa putosi maahan.

Hän oli Devosin jälkeen toisena, mutta kaksi ratsukkoa oli vielä jäljellä. Kun Sprunger jätti varovaisella ratsastuksellaan kaikki puomit kannattimilleen, hän ohitti itävaltalaisen ja siirtyi toiseksi. Ja kun viimeinen ratsukko, saksalainen Hans Dieter Dreher ja Elysium, tulivat radalle ja osuivat toiseen esteeseen, heidän tuli tyytyä neljänteen sijaan ylittäessään maalilinjan ajalla 36.41.

Iloinen voittaja

“Olen erittäin iloinen! Tulin autolla ja minun täytyy ajaa kuusi tuntia päästäkseni kotiin, mutta nyt on oikein mukava ajaa!” Devos sanoi.

Hän oli erityisen iloinen 17-vuotiaasta tammasta, jonka ura alkoi Michel Hecartin kanssa, ja jolla ovat kilpailleet sen pitkän uran aikana myös ranskalainen Julien Epaillard ja luxemburgilainen Victor Bettendorf.

“Ostimme sen melko myöhään” hän kertoo tammasta, jonka sai lokakuussa 2021. “Se oli jo 14-vuotias, mutta on aivan loistava hevonen. Se on vielä todella reipas, joten uskon että sillä on edessään hyvä kausi. Teemme taatusti kaikkemme päästäksemme maailmancup-finaaliin. Sitä varten meidän on nyt suunniteltava hyvin, mutta myös koko kautta ja myöhemmin tätä kesää ja Pariisia ajatellen” hän lisää.

Pieter Devos radalla Mom’s Toupie de la Roquen kanssa. Kuva: FEI/Martin Dokoupil

Kertoessaan toimintasuunnitelmastaan uusintakierrokselle sveitsiläinen Sprunger sanoi: “Yritin pysyä tyynenä, tiesin että Toupie ja Pieter olivat kokeneempia ja ovat kilpailleet niin monessa uusinnassa. Mutta minä en ole, joten minun täytyi vähän pelata ja tehdä turvallisesti puhdas kierros. Orelie on ollut erittäin kuuliainen, kuunnellut minua todella hyvin, ja nyt jälleen toimi hienosti. Ja minä olen pakahtua ilosta!”

Ensimmäisen kierroksen lopussa tamma joutui antamaan kaikkensa hypätäkseen puhtaasti. “Se yritti upeasti, ja minä ratsastin kaiken todella varovaisesti viimeiselle puomille asti. Jotenkin aliarvioin etäisyyden kolmanneksi viimeiselle esteelle, okserille, se oli liian pitkällä ja hevonen joutui tekemään niin valtavan työn. Tiesin, etten voinut puskea sitä seuraavalle esteelle kolmella askeleella, joten pidin sen vaan lähellä, olin hiljaa ja luotin siihen. Ja siihen se löysi täydellisen ratkaisun.

“Luulen, että se näkyy. Että minä ratsastan hevoset nuoresta lähtien, ja siitä työstä rakentuu huikea yhteinen luottamus. Ja se auttaa!” hän kertoo.

Halu voittaa

Max Kuhner sanoi olevansa tyytyväinen kolmanteen sijaansa, “mutta olisin silti tietysti halunnut voittaa!”

Hän kritisoi omaa suoritustaan uusinnassa. “Tiedän, että hevoseni on tosi nopea ja pyrin siihen, mutta rehellisesti sanottuna ratsastus ei ollut virheetöntä. Se ei ollut tarpeeksi sujuvaa ensimmäisillä esteillä, joten se tuli kaulasta hieman liian lyhyeksi ennen sarjaa ja luulen, että siinä se virhe tapahtui. Mutta olen silti onnellinen!” hän sanoi.

Tulevaisuutta ajatellen, hän kertoi että huippuhevosensa Elektric Blue P:n päätavoite on tämän vuoden Pariisin olympialaisissa, joten hän aikoo kilpailla maailmancup-finaalissa huhtikuussa 2024 yhden isosta ja laadukkaasta hevosvalikoimastaan valitun uudemman kyvyn kanssa.

“Näen, kuinka tässä menee tulevina viikkoina, ja sitten teen päätöksen siitä, kumpi tulee Riadiin”, hän sanoi. Ja lisäsi lopuksi: “Tämä on ollut hieno kilpailuviikko, ja täällä Baselin kilpailuissa kaikki toimii niin hyvin.”

Pieter Devos ja Mom’s Toupie de la Roque palkintojenjaossa. Kuva: FEI/Martin Dokoupil

Ensi vuoden huhtikuussa Baselin St Jakobshalle järjestää maailmancup-finaalit esteratsastuksessa, kouluratsastuksessa ja vikellyksessä.

Samaan aikaan esteratsastuksen Länsi-Euroopan liigan maailmancup 2023/2024 etenee viimeiseen vaiheeseen, sillä 14:sta osakilpailusta on jäljellä enää neljä. Ja seuraavaksi kalenterissa ensi viikonloppuna on vuorossa Saksan Leipzig.

Tulokset

Liigasijoitukset

Maailmancup-finaalit 2025 Basel tapahtuman kotisivut

Jaa artikkeli