Bram Chardon kruunattiin “Tukholman kuninkaaksi”

Tukholmassa Friends Areenalla juontaja julisti hollantilaisen Bram Chardon ansaitsevan “Tukholman kuninkaan” arvonimen, hänen saavutettuaan ennennäkemättömän voiton FEI:n valjakkoajon maailmancupkaudella 2023-24, neljännessä osakilpailussa.

Vaikka kyseessä oli Bramin toinen kilpailu sarjassa, hänen saatuaan pääsyn Hollannissa järjestettyyn Maastrichtin osakilpailuun villillä kortilla, tämä oli hänen ensimmäinen tilaisuutensa ansaita rankingpisteitä kilpailuun mukaan karsiutuneena kuskina, kohti haluttua paikkaa helmikuun finaalissa.

Bram ohjasi tarkasti kimot, notkeat hevosensa radan läpi säilyttäen erinomaisen vauhdin ja kaikki esteiden osat paikoillaan. Bram ajoi neljä puhdasta kierrosta saaden erinomaisen kokonaistuloksen pelkällä ajalla. Voitettuaan perjantai-illan ensimmäisen kilpailun tarkkaan arvioidulla, mutta pienellä marginaalilla, hän päästeli lauantaina vielä nopeammin, voittaen tämän tärkeän toisen kierroksen Sweden International Horse shown yleisön edessä.

Bram Chardon, FEI Driving World Cup™ 2023/24 – Friends Arena Tukholma. Kuva: FEI/Kim C Lundin

”Tämä oli ainutlaatuinen kokemus, ja nyt ymmärrän miksi kuskit ovat niin innoissaan tulossa Tukholmaan. Rata oli erittäin mukava, järjestäjät tekivät kaikkemme jotta saamme tehtyä hyvän suorituksen, ja yleisö oli aivan mahtava!

Muut kuskit painostivat, mutta tiesin että eilisen jälkeen oli pieni mahdollisuus kiriä, ja sainkin ajastani pois kokonaiset kymmenen sekuntia, mikä oli hieman yllätys. Mutta jos hevoset haluavat mennä, niiden on annettava mennä eikä turhaan pidäteltävä. Tämä oli kauden ensimmäinen kilpailuni maailmancupisteistä ja nyt sain kerättyä täydet kymmenen pistettä kohti Bordeaux’ta. Joten olen kyllä matkalla finaaliin, mutta en vielä perillä!” Bram Chardon sanoi.

Hollantilaisen Johan Jacobsin suunnittelemalla viidentoista esteen radalla, Bram sai avauskierroksen ajaksi 161.48 ja päätti kilpailun sunnuntain aika-ajoissa aikaan 151.01. Hänen hevosensa työskentelivät tasaisesti yhtenäisenä joukkueena, eikä virheitä tullut. Toisin kun edellisessä osakilpailussa, hänen viimeisellä kierroksella Maastrichtissa. Silloin ylimääräinen kierros ensimmäisellä maratonesteellä tarjosi voiton hänen pitkäaikaiselle vastustajalleen, australialaiselle Boyd Exellille.

Valjakkoajon maailmanlistan ykkösnimi, Australialainen huippukuski Boyd Excell Tukholmassa kolmanneksi.
Kuva: FEI/Kim C Lundin

Tässä maailmancupsarjassa jo kolme osakilpailua voittanut, ja Tukholmassa edelliset kuusi kertaa voittanut Boyd, oli tälläkin kertaan voittajasuosikki. Mutta tämä ei ollutkaan Boydin viikonloppu. Hän oli perjantain kilpailussa Bramista vain 0,6 sekuntia jäljessä. Ja vaikka aikaero heidän välillä oli pieni, sen merkitys oli suuri. Ja tämä kääntyi Bramin eduksi.

Vain kolme kummankin aika-ajon parasta kuljettajaa nähtiin finaalissa. Boyd pääsi lauantain viimeiselle kierrokselle pienellä erolla belgialaiseen Glenn Geertsiin. Vaikka Boyd on yleensä parhaimmillaan takaa ajaessaan, tänä viikonloppuna paineet tuntuivat kasaantuvan. Hän osui kartioon numero neljä, ja heti sen jälkeen pudotti toisen pallon maratonesteellä numero viisi. Mikä lisäsi kahdeksan pistettä hänen kokonaisaikaansa 152,85.

Saksan Michael Brauchle valjakkoajon maailmancupin Tukholman osakilpailussa toiseksi. Kuva: FEI/Kim C Lundin

Areenalle häntä seurasi Saksan edustaja, aina yhtä nopea Michael Brauchle. Perjantai-iltana hän sijoittui aikaan lisätyistä 24:stä virhepisteestä huolimatta kolmanneksi. Nyt ajovirheet oli nyt jätetty taakse, ja lauantain viimeisellä kierroksella hän sai tiet hyvin kohdilleen jättäen kaikki pallot paikoilleen. Hän kiihdytti maalilinjan yli aikaan 160,29 ja voitti Boydin kokonaisajan vain 0,56:lla sekunnilla. Se riitti Michaelin uransa parhaaseen tulokseen, toiseen sijaan. Ja hän sai seitsemän rankingpistettä, edistäen tavoitettaan päästä finaaliin.

Saksan Mareike Harm ja belgialainen Glenn Geerts ovat kaksi kuskia jotka käyttävät ulkoratojen hevosia myös sisäradoilla, ja tässä kilpailussa he saavuttivat sijat neljä ja viisi. Kummatkin on nähty lyhyissä “kulissien takana”-videoissa ja niissä kummatkin puhuvat arvoistaan ja siitä kuinka läheinen suhde heillä on hevostensa kanssa.

Lähtölistaa täydensi Ruotsin oma villi kortti Fredrik Persson, jolle ensimmäinen ilta oli parempi kuin toinen. Mutta joka ihailtavasti puolusti paikkaansa viittä kilpailuun karsiutunutta valjakkokuskia vastaan.

Valjakkoajajien maailmancup-saattueelle tämä tie Tukholmaan oli pitkä ja luminen, talvisäiden saapuessa Ruotsiin. Kylmyydestä huolimatta SHIS Friends Areenan joulukoristeet loivat lämpimän perhejuhlan tunnelman, ja lämpöä lisäsi 10 000 hengen yleisö kannustamassa arvostamiaan kilpailijoita.

Palkintojenjakojen jälkeisissä Bramin haastattelussa kuultiin kumpanakin iltana häivähdys siitä, kuinka paljon voitot hänen ensimmäisessä kilpailussaan täällä Tukholmassa merkitsivät. Hän sanoi, että ensi vuonna hän ja hänen isänsä Ijsbrand joutuvat kamppailemaan siitä kumpi pääsee ajamaan täällä!

Hollantilainen Bram Chardon Tukholman osakilpailun voittoon. Kuva: FEI/Kim C Lundin

Ensi viikonloppuna maailmancupsarja siirtyy Sveitsiin, CHI de Genèven kimaltelevalle areenalle. Siellä Bram kohtaa maamiehensä Koos de Rondenin, Dries Degrieckin (Belgia), Georg von Steinin (Saksa), Jérôme Voutazin (Sveitsi) ja Anthony Hordenin (Ranska). Geneve on Bramille näytön paikka, sillä hän on voittanut siellä edelliset kaksi vuotta. Ja tämän viikonlopun mestaruuden jälkeen on helppo veikata hänen uusivat voittonsa, ja keräävän lisää maailmancup-pisteitä edetäkseen kohti finaalia.

Ja mitä tapahtuu kun Boyd ja Bram kohtaavat seuraavan kerran? Tänä vuonna valjakkoajon maailmancupin kaikista osakilpailuista on nähty ilmaiset live-lähetykset Facebookissa ja Youtubessa, ja niitä on ollut hieno seurata. Kaikki viikonlopun ilmaisten live-lähetysten aikataulut ja linkit eri lajien maailmancup-kisoista löydät Hevoskansa.comin Facebook-sivujen “Livelähetykset”-ryhmästä.

Tukholman osakilpailun tulokset

Jaa artikkeli