Boyd Exellille arvokas voitto Belgian osakilpailussa Mechelenissä

Korkealle Nekkerhallin areenan kattoon ripustettujen valaistujen joulukuusien alla, kilpailusarjan hallitseva mestari Boyd Exell onnistui jälleen kerran osoittamaan melkoista ylivoimaansa valjakkoajon maailmancupissa voittamalla tämän seitsemännen osakilpailun Mechelenissä. Muut kuskit, joiden hevoset ovat kauden tässä vaiheessa huippukunnossa, painostivat kovasti, mutta siitä huolimatta hän pääsi hienosti tilanteen päälle ja ajoi lauantai-illan aika-ajossa jälleen virheettömän radan, parantaen edellisen kierroksen ajasta 3,43 sekuntia, päätyen kokonaisaikaan 126,57 sekuntia. Kuten australialainen Exell on kerta toisensa jälkeen osoittanut, kun paineet alkavat olla korkealla hän laittaa peliin lisää kierroksia, varmistaakseen että on mukana palkintojenjaossa ja mieluiten siellä korkeimmalla pallilla.

“Tiimi on viimeisilleen hiottu. Käytimme valjakossa sijaista ja vasemmalla puolella oli mukana Poker, joka on 19-vuotias. Ja se oli tänä iltana upea. Meidän piti työskennellä kovasti jokaisella askeleella, pitääksemme vauhtia yllä. Ja kun Bram teki todella nopean kierroksen, meidän piti mennä riskillä, täysillä ykköskartioiden välistä. Mitä enemmän painetta, sitä enemmän keskityn. Minulla on ympärilläni mahtava joukko ihmisiä: kokonainen joukkue valjakkoajourheilua varten. Joten olen todella tyytyväinen. Ja se on hieno tunne!”

Boyd Exell, Australia
Australialainen Boyd Exell ajoi Mechelenissa Belgian osakilpailun voittoon. Kuva: FEI/Dirk Caremans

Hollantilainen Bram Chardon haastoi hyvin koko kisan ajan. Vaikka hän oli nopeampi molemmilla lauantain kierroksilla, kummallakin kierroksella putosi kartiolta yksi pallo, kummankin lisäten kokonaisaikaan neljä sekuntia. Mikä tarkoitti sitä, että hän sijoittui aika-ajossa lopulta vain 1,73 sekuntia Boydin taakse. Huolimatta siitä että hän jäi pois perjantain aika-ajoista, hän ja hevoset palasivat terävänä radalle lauantaina, ja olikin todella lähellä ettei se ollut heidän iltansa.

Kotiyleisön toiveita finaaliin pääsystä nostatti Michaelin tavoin toinen belgialainen, Dries Degrieck. Perjantain aloituskierroksella hän sijoittui seitsemänneksi, mutta lauantaina onnistui ylittämään itsensä ja sai tehtyä puhtaan radan, oikein kelvollisessa ajassa. Hänet nähdään mukana myös Saksan Leipzigissä seuraavalla kahdeksannella osuudella kisaan mukaan karsiutuneena kuskina, joten hänellä on hyvä mahdollisuus vielä parantaa ranking-sijoitustaan.

Finaalipaikkansa jo varmistanut hollantilainen Koos de Ronde oli villi kortti, eikä onnistunut pääsemään mukaan kumpaankaan aika-ajoon. Perjantaina kello soi kartion kaatamisen jälkeen radan uudelleenrakentamiseksi, ja se lisäsi muuten hienoon aikaan neljätoista sekuntia. Ja vaikka valjakko toimi kaikin puolin muuten hienosti lauantaina, se ei riittänyt varmistamaan paluuta areenalle viimeiselle kierrokselle.

Saavutettuaan haasteellisen kauden parhaan tuloksen, perjantaina toiseksi sijoittunut sveitsiläinen Jérôme Voutaz kadotti oikean tien tullessaan maraton-esteeltä liian kovassa vauhdissa, mikä merkitsi kallista pysähdystä. Hän ja hevoset pääsivät jatkamaan hyvin mutta kilpailu on tässä vaiheessa niin tiukka että pieneenkään virheeseen ei enää ole varaa.

Belgialainen Glenn Geerts on säilyttänyt paikkansa villinä korttina koko kauden ajan ja täytti karsintakilpailukiintiönsä. Valitettavasti juuri kun hän lauantaina lisäsi vauhtia aloittaakseen kierroksen, kello soi keskeyttääkseen suorituksen sillä näytti siltä että yleisössä joku tarvitsee lääkäriä. Siitä seurasi kilpailuun viivästys ja Glenn poistui areenalta ulkopuolelle odottamaan, ennen kuin pystyi jatkamaan kierrosta. Tällä kierroksella sitten kolme palloa vieri alas, lisäten aikaan kaksitoista sekuntia.

Tukholman ja Geneven radat rakentanut hollantilainen Johan Jacobin palasi ratamestariksi tälle Belgian osuudelle. Tämä melko pienellä areenalla ajettu tekninen rata vaati suurta tarkkuutta sillä hän sijoitti kartioparin heti maraton-esteiden jälkeen ja loput kaarteisiin. Perjantain ensimmäisillä kierroksilla Glenn oli ainoa joka ei kolauttanut renkaillaan yhtäkään palloa alas mutta sen jälkeen loputkin kuskit näyttivät pystyvänsä vastaamaan radan vaatimuksiin.

Näyttää siltä että, Boyd, joka vaikutti tavallista määrätietoisemmalta, tarvitsi kilpailusarjan tässä kohtaa voiton jättääkseen muille merkin Ranskassa käytävää Bordeaux’n suurta finaalia varten. Jäljellä on enää yksi karsintaosuus Leipzigissä kolmen viikon kuluttua, missä hän on jälleen villi kortti. Joten tämä oli hänen viimeinen tilaisuutensa varmistaa 10 ranking-pistettä saadakseen maksimipisteet 30, ja päästäkseen listan kärkeen. Vaikka Bram voi tasoittaa jos hän voittaa viimeisen, kahdeksannen osakilpailun, molemmilla on vielä veto maailmancupin mestaruustittelistä auki ja kumpikin haluaa vähän psykologista etumatkaa lähimpiin kilpailukumppaneihinsa.

Mechelenissa palkintojenjaossa yleisöä viihdyttämässä kilpailun voittaja Boyd Exell ja toiseksi tullut Bram Chardon. Kuva: FEI/Dirk Caremans

Mutta olipa Boyd villi kortti tai ei, hän on kisoissa aina yhtä voitontahtoinen, ja etenkin näin Saksan finaalin alla. Siellä nähdään myös ensimmäistä kertaa tässä sarjassa kun isä ja poika Chardon kohtaavat toisensa. Ja mukaan ovat karsiutuneet myös Michael, Dries ja saksalainen Georg von Stein. Saksan edustajat Koos ja Mareike Harm täydentävät rivejä villeillä korteilla. Ja nyt kun kaikki ovat parhaimmillaan ja erot toisiin kapeampia kuin koskaan, kilpailusta on tulossa jännittävä.

Kilpailun tulokset

Jaa artikkeli