”Vive la France” kenttäratsastuksen FEI Nations Cup™-finaalissa.

Tänään joukkueen neljännen FEI Nations Cup -voiton jälkeen voidaan sanoa, että Ranska on vakavasti otettava mitalistiehdokas ensi vuoden kotiolympialaisissaan. Näissä kisoissa maan mestaruus ratkesi loistavalla suorituksella esteratsastusosion finaalissa, joka järjestettiin tällä viikolla Boekelossa, Hollannissa. Ranska sijoittui ensimmäiseksi kokonaispistemäärällä 97,8, ennen viime vuoden Boekelo-voittaja Iso-Britanniaa, joilla pisteitä 111,2. Nations Cup-sarjan johtopaikkaa pitävä Belgian joukkue sijoittui Boekelossa kolmanneksi 129,0. Hollannin joukkue jaksoi viihdyttää innokasta kotiyleisöään, ja sijoittui kahdentoista kilpailleen joukkueen joukosta kuudenneksi.

Jälleen kerran Military Boekelo tarjosi kenttäratsastuksen huippu-urheilua parhaimmillaan, kilpailun alusta loppuun. Ja houkutteli paikalle maailman parhaita ratsastajia kilpailemaan ennätysyleisön edessä. Italialaisille on nyt tiedossa lisää jännitettävää ensi kesälle, sillä joukkue karsiutui mukaan Pariisin olympialaisiin. Joukkue oli kilpailuissa kolmas, ja siten korkeimman tuloksen saanut maa, jolla ei vielä ollut omaa edustuspaikkaa olympialaisiin.

Ranskan joukkueen Nicolas Touzaint sunnuntaina hevosellaan Diablo Menthe. Military Boekelo CCIO4*, FEI kenttäratsastuksen Nations Cup 2023.
Kuva: Libby Law Photography

Ranskalaisella ratsastajalla Nicolas Touzaint:illa oli kisan päätteeksi kaksin verroin riemuittavaa, sillä hän voitti henkilökohtaisen kilpailun ja teki merkittävän suorituksen myös joukkueelle. Puhtaan radan jälkeen riehakkaasti tuulettanut ratsastaja kilpaili ranskassa kasvatetulla Diabolo Menthellä, hevosella, jonka hän on itse kouluttanut alusta alkaen. Maastokokeen jälkeen hän oli iloinen hevosensa suorituksesta: ”Olen valmistanut hevosta tähän kolmevuotiaasta lähtien. Radan pohja oli erittäin hyvä, ja kaikki meni suunnitelmien mukaan. Olen iloinen myös siitä että Diabolo Menthe karsiutui mukaan olympialaisiin 2024, kuten toinen hevoseni Absolut Gold.”

Touzaint oli yksi harvoista ratsastajista jotka käyttivät tätä kilpailua olympiakarsintana hevosilleen. Ja se todella tarjosi hyvän mahdollisuuden totuttaa hevosia isoon yleisöön, kuten ensi vuoden olympialaisiin ja mestaruuskisoihin on odotettavissa. Boekelo on juhlavasta tunnelmasta tunnettu kilpailujärjestäjä, ja hyvät bileet jatkuivat tänäkin vuonna. Yli 60 000 kävijän ennätysyleisö kävi katsomassa vauhdikasta menoa Military Boekelo:ssa paikan päällä. Kisajärjestäjä on tehnyt upeaa työtä tuodessaan kenttäratsastuksen suuren yleisön tietoisuuteen, ja lyöttäytynyt yhteen isojen sponsorien ja brändien kanssa. Nämä tarjoavat tuhatpäiselle yleisölle viihdettä maastoesteradan vierellä. Iso yleisö lisää ratsukoiden kisafiilistä, ja ratsastajalle kannustavan yleisön edessä keskittyneenä hyppääminen on omanlaisensa kokemus. Ja siitä tunteesta täällä pääsevät nauttimaan kaikki.

Myös Ranskan joukkueen jäsen Karim Florent Laghouag oli yhtä ilahtunut yhdeksänvuotiaan, ranskassa kasvatetun ratsunsa Embrun de Reno:n kilpailusta tällä tasolla.

Se on ollut tallissamme kuusivuotiaasta, joten tämä on hieno saavutus. Olin niin iloinen maastoesteradasta, mikä oli valtava. Ja iloinen nähdessäni kuinka se oli tänään hypätessä yhtä pirteä kuin keskiviikkona. Minulla on tallissa kaksi hevosta joiden kanssa tähtään Pariisiin. Tämä oli kauden päätavoite, ja toivottavasti pääsemme lähtemään Pariisiin.

Karim Florent Laghouag, Ranska
Ranskan Maxime Livio radalla koulukokeen ensimmäisenä päivänä hevosellaan Api du Libaire.
Kuva: Libby Law Photography

Boekelo on aina onnistunut haalimaan porteistaan sisälle ison kaliiperin kansainvälisiä kilpailijoita. Mutta tänä vuonna osallistujalistalla oli koko lajin kerma, ja kenttäratsastuksen kirkkaimmat tähdet ympäri maailmaa. Jonossa oli olympiavoittajia, MM- ja EM-mestareita, sekä viisi ratsastajaa FEI kenttäratsastuksen maailmanranking-listan kymmenen parhaan joukosta. Tämä oli mielenkiintoinen tilaisuus nähdä näin monta hevosta ja ratsastajaa, jotka todennäköisesti nähdään kilpailemassa myös ensi vuoden Pariisin olympialaisissa.

Maastoesterata ei osoittautunut helpoksi tähän CCIO4*-NC-L-luokituksen kilpailuun osallistuneelle kahdelletoista joukkueelle. Saksalla oli mukanaan vahva joukkue, mukanaan olympiavoittaja Julia Krajewski. Joka oli johdossa koulukokeen jälkeen, mutta seuraavissa osuuksissa sukelsi järjestyksessä sijalle 11.

Lauantain maastokokeessa Ranskan joukkueen Jean Lou Bigot esteellä hevosella Utrillo du Halage.
Kuva: Libby Law Photography

Haasteista huolimatta rata keräsi kiitosta ratsastajilta. Nämä kehut kuuluivat sen suunnittelusta vastanneelle Adrian Ditchamille. ”Sunnittelu on tosi vaikeaa kun täällä on niin monenlaista. Tarjolla on kultainen lippu olympialaisiin, ja täällä kilpailee paljon nuoria hevosia. Sekä Hollannin mestaruuskisat, jotka ratsastettiin pitkällä radalla, kun kansalliset mestaruudet mennään tavallisesti lyhellä. Joten nämä palaset pitää olla kädessä ja saada järjestykseen. Ja jäljen pitää olla laadukasta. Luulen että siellä on monta maata, jotka nähdään myös Pariisissa. Britit käyttävät Nations Cup-kisaa kerätäkseen nuorille hevoselle rutiinia oman maan ulkopuolelta, ja moni tulee kokemuksen vuoksi. Luulen että jos haluat viedä hevosen Euroopan mestaruuskisoista Pariisiin, sen kannattaa kokea tämä Boekelon meininki ja ilmapiiri. Tarjolla ei ole montaa samanlaista tapahtumaa, ja tämä on niille erinomainen kokemus. Tämä on hevosille kuin Glastonbury, paljon ihmisiä ja telttoja. Ja siksi täällä suunnittelu on hankalaa.”

Vuoden 2023 kenttäratsastuksen FEI Nations Cup – Military Boekelo CCIO4* palkintojenjakoseremonia Hollannissa.
Ranskan voittajajoukkueessa: Jean Lou Bigot, Nicolas Touzaint, Maxime Livio, ja Karim Florent Laghouag. Kuva: Libby Law Photography

Kenttäratsastuksen Nations Cupin lopullisissa sijoituksissa Belgia oli ensimmäinen 680 pisteellä. Ranska tuli toiseksi 480 pisteellä, voittaen neljä viidestä kilpailusta. Kun taas Italia jäi seuraavaksi, hyvin pienellä erolla, 475 pisteellä. 

Vuoden 2023 kenttäratsastuksen FEI Nations Cup-sarjan voittajat, Belgian joukkue palkintojenjaossa.
Jarno Verwimp; Tine Magnus; Lara de Liedekerke-Meier, Karin Donckers and Kai-Steffan-Meier (joukkueenjohtaja).
Kuva: Libby Law Photography

Kaikki tulokset tästä linkistä.

Jaa artikkeli