Taitaja2024 hevostenhoidon semifinaali Ypäjän Hevosopistolla

Ypäjän hevosopisto isännöi ylpeänä Taitaja2024 hevostenhoidon semifinaalia torstaina 1.2.2024, johon osallistuu yhteensä 30 opiskelijaa kahdeksasta eri oppilaitoksesta. Hevosopistoa edustaa neljä opiskelijaa, joita valmentaa tallityönohjaaja Sofia Roos. Semifinaalikoordinaattorina toimii Hevosopiston koulutusvastaava Sanna Jämsä, joka on ollut aktiivisesti mukana Taitajien matkassa ja toiminut myös Taitaja2023 ja Taitaja2024 hevostenhoidon lajin lajiohjausryhmässä.

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka tarjoaa näyteikkunan ammatillisen koulutuksen huippuosaamiseen. Kilpailu antaa nuorille mahdollisuuden näyttää osaamistaan omalla alallaan ja verkostoitua muiden alan opiskelijoiden kanssa.

Ypäjän hevosopiston opiskelijat ovat tehneet kovasti valmistautuakseen kilpailuun. Valmennusta on tarjottu 2-5 kertaa viikossa, ja innokkaimmat opiskelijat haluavat harjoitella mahdollisimman usein. Hevosopiston opiskelijoita valmentava Sofia Roos on Taitajien valmentaja toista vuotta. Viime vuonna Roos valmensi Hevosopiston opiskelijan semifinaalin voittoon.

”Kun tehtävät oli julkaistu taitaja sivuille, aloimme harjoittelemaan lisää ruokintaa, esittämistä ja varusteiden huoltoa. Tarkkuutta tehtävien tekemiseen harjoitellaan ja aika paljon käydään asioita alusta alkaen läpi. Mitään ei oleteta osaavaan vaan kaikki käydään läpi mitä mieleen tulee, ehkä vähän laajemminkin mitä tarvitsisi,” kertoo Roos.

Taitaja-kilpailuun harjoittelua. Kuva: Ypäjän Hevosopisto/Sini Mansikka

Semifinaalia koordinoivalla Hevosopiston koulutusvastaavalla Sanna Jämsällä on ohjat hyvässä halussa Taitaja-kilpailun koordinoinnissa. Hän vastaa semifinaalien organisoinnista yhdessä lajivastaavan kanssa. Tämän vuoden kilpailun lajivastaavat tulevat Ylä-Savon ammattiopistolta. Koordinaattorin tehtäviin kuuluu muun muassa aikataulutus ja tuomareiden valinta. Jämsä myös koostaa ja raportoi tulokset Taitaja-järjestäjälle ja Skills Finlandille. Jämsä toimii myös hevostenhoidon lajin lajiohjausryhmässä, jonka tehtävänä on huolehtia oman lajin kehittämisestä ja työelämävastaavuudesta. Ryhmä toimii Taitaja-järjestäjän ja Skills Finlandin määrittelemien toimivaltuuksien puitteissa ja tekee esitykset lajikuvauksista, tehtäväkuvauksista, semifinaalien ja finaalien toteutuksesta sekä hyväksyy lajivastaavan esitykset kilpailujärjestelyistä.

”Taitaja-kilpailu tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden tutustua muihin alan oppilaitoksiin, heidän opiskelijoihinsa ja verkostoitua. Kilpailu antaa varmuutta omaan tekemiseen, osaamiseen sekä esiintymiseen. Jokaiselle osallistujalle tarjoutuu mahdollisuus oppia lisää kilpailujen kautta. Taitaja-kilpailu tarjoaa upean mahdollisuuden opiskelijoille kehittää taitojaan ja tuoda esille suomalaisen ammatillisen koulutuksen huipputason”, kertoo Jämsä.

Taitaja-tapahtuma tuo hevosalaa positiivisella tavalla esiin. Tapahtumassa on paikalla ammattiin opiskelevia nuoria, ohjaushenkilöstöä ja opettajia sekä työelämän edustajia, joilta saa halutessaan lisätietoa alan opiskelusta, työllistymisestä ja muista aiheista.

”Taitaja-kilpailu on opiskelijalle ainutlaatuinen tilaisuus mitata omaa osaamistaan kansallisella tasolla. Osallistujille avautuu myös mahdollisuus verkostoitua ja oppia muiden alasta kiinnostuneiden kanssa. On hienoa olla osa tätä innostavaa ympäristöä ja nähdä, miten nuoret ammattilaiset kasvavat taitojensa parissa”, kommentoi valmentaja Sofia Roos.

Taitaja-kilpailuun harjoittelua. Kuva: Ypäjän Hevosopisto/Sini Mansikka

Taitaja2024

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana. Ensimmäinen Taitaja-kilpailu on järjestetty vuonna 1988. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa.

Kilpailussa osa lajeista on erityistä tukea tarvitseville osaajille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja ja joissain lajeissa myös kansainväliset kilpailijat pääsevät näyttämään osaamistaan. Taitaja-finaalissa kilpailee kussakin lajissa kahdeksan kilpailijaa, jotka ovat valikoituneet jatkoon semifinaalien kautta.

Taitajaan voivat osallistua kilpailuvuonna 22 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammattiin opiskelevat nuoret. Osa lajeista on ikärajattomia.

Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry, joka luovuttaa järjestämisoikeuden vuosittain jollekin ammatilliselle koulutuksen järjestäjälle. Voit tutustua Taitaja-tapahtuman historiaan osoitteessa skillsfinland.fi.

Kilpailun lisäksi tapahtuma toimii kohtaamispaikkana useille ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä auttaa opiskelupaikan valinnassa ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneita tai ammatinvalintaa pohtivalle yleisölle.

Laji 309 Hevostenhoito

Tämän lajin tehtävät perustuvat hevostalouden perustutkintoon. Perustutkinnon tutkintonimikkeet ovat hevostenhoitaja, hevospalveluohjaaja (uudistetut tutkinnon perusteet vuodesta 2021) ja ratsastuksenohjaaja.

Hevospalveluohjaaja tai ratsastuksenohjaaja työskentelee itsenäisenä työntekijänä tai yrittäjänä ratsutallilla, hevoskasvatusta harjoittavalla tallilla tai hevospalveluja tuottavassa yrityksessä. Hevospalveluohjaaja ohjaa asiakkaita erikoistumisensa mukaisessa lajissa ja opettaa heille hevostaitoja. Ratsastuksenohjaaja opettaa ratsastusta ja hevostaitoja

Taitaja2024 kotisivut
Ypäjän Hevosopiston kotisivut

Lähde: Ypäjän Hevosopisto

Jaa artikkeli