Tähdet valmistautuvat Longines-kauden avaukseen Oslossa

Ratsastusurheilun ulkokausi oli ympäri Eurooppaa erinomainen. Tällä viikolla toiminta siirtyy sisätiloihin, kun Longines FEI esteratsastuksen maailmancup 2023/2024 alkaa Länsi-Euroopan liigan ensimmäisellä osakilpailulla. Se järjestetään Norjassa, Telenor Arenalla Oslossa, ensi sunnuntaina 15. lokakuuta.

Kaudelle on tarjolla kunnon alkuräjähdys, kun esteratsastusmaailman ykkösnimi, olympiajoukkueiden kultamitalisti, ja kaksinkertainen maailmanmestari, ruotsalainen Henrik von Eckermann pääsee aloittamaan puoli vuotta sitten Omahassa voittamansa mestaruustittelin puolustamisen. Oslossa hän kohtaa kolme sarjan aikaisempaa mestaria, ja kamppailee jokaisesta arvokkaasta pisteestä hallitsevien olympiamitalistien sekä Euroopan mestareiden kanssa.

Kiirettä

Oslo järjestää ensimmäisen neljästätoista karsintakilpailusta. Ja sieltä alkaa sarjan kiertomatka joka päättyy ensi huhtikuussa Riadissa, Saudi-Arabiassa järjestettävään Longines finaaliin 2024. Tiedossa on erittäin kiireinen kisakalenteri, minkä mukaan yhdeksän näistä osakilpailuista järjestetään vielä ennen tämän vuoden loppua. Toinen osakilpailu kilpaillaan Helsingissä 22. lokakuuta. Sitten sarja matkaa marraskuussa Ranskan Lyoniin, Italian Veronaan, Saksan Stuttgartiin. Espanjassa kilpaillaan peräkkäin Madridissa ja A Coruñassa, sieltä Lontooseen, ja joulukuussa Belgian Mecheleniin.

Tammikuussa ensimmäisenä matkakohteena on Sveitsin Basel, St Jakobshalle, sitten Leipzig Saksassa, ja Amsterdan Hollannissa. Kaksi viimeistä osakilpailua pidetään helmikuussa Ranskan Bordeaux:issa ja Göteborgissa, Ruotsissa. Näistä asetelmista, tiedossa tulee olemaan vauhdikas kausi alusta alkaen.

Jännitystä

Longines FEI Jumping World Cup™ -sarjassa tehdään esteratsastuksen muistoja ja historiaa. Siksi maailman parhaat ratsastajat kokoontuvat aina tähän vuotuiseen, jännittävään finaaliin, jonka todella haluavat voittaa. ”The Roll of Honour” on pääpalkinto, joka juontaa juurensa aina vuoteen 1979. Se on täynnä legendaarisia nimiä, ja omansa saaminen tähän joukkoon, on suuri merkkihetki jokaisen esteratsastajan uralla.

Puolustavalle mestarille von Eckermannille voitto oli pitkäaikaisen toiveen täyttymys. Parinaan poikkeuksellinen hevonen, King Edward, jonka kanssa he ovat keränneet joukkuekultaa Tokion olympialaisista vuonna 2021 ja tuplakultaa MM-kisoista vuonna 2022. Tämän jälkeen tähtäimessä oli selkeästi Longines 2023 -mestaruus. Von Eckerman tiedosti, että matkan varrella jokaisesta sentistä täytyy taistella.

”Halusin todella voittaa, mutta jopa tällaisella hevosella kaikki voi mennä päinvastoin. Olen niin iloinen hevosen puolesta, että se voitti tämän, koska se todella ansaitsee kaiken!”, hän sanoi.

Henrik on pitänyt maailmanlistan ykköspaikkaa viimeiset 15 kuukautta, mutta tänä viikonloppuna hän kohtaa erittäin kovan vastustuksen, mukaan lukien kuusi ratsastajaa maailmanrankingin kymmenen parhaan joukosta.

Longines FEI Jumping World Cup™-sarjan mestari palkintopallilla Omahassa viime vuonna. Ruotsin Henrik von Eckermann – King Edward.
Kuva: FEI/Richard Juilliart

Puolustavia mestareita

Henkilökohtaista olympiakultaa puolustava, ja maailmanlistan kolmas, Iso-Britannian Ben Maher matkustaa kilpailuun ratsunsa Faltic HB kanssa. Samalla hevosella hän otti olympialaisissa joukkuepronssia, sekä henkilökohtaisen kisan neljännen sijan FEI esteratsastuksen MM-kisoissa Tanskan Herningissä 2022. Ja oli jälleen neljäs tänä kesänä Italiassa, Milanossa järjestetyssä FEI esteratsastuksen Euroopan mestaruuskisoissa.

Lähtölistalta löytyy myös kunnioitusta herättävä sveitsiläis-kaksikko. Martin Fuchs on maailmanlistalla neljäntenä, Euroopan mestari vuodelta 2019 ja maailmanmestari vuodelta 2022. Sekä Steve Guerdat, maailmanlistalla viidentenä, olympiavoittaja vuonna 2012, hallitseva Euroopan mestari, sekä yksi viidestä ratsastajasta jotka ovat voittaneet FEI World Cup™-mestaruuden kolmesti.

Mukana ovat myös tällä hetkellä maailmanlistan yhdeksänneksi ja kymmenenneksi sijoittuneet ratsastajat, Itävallan Max Kühner, ja Simon Delestre Ranskasta. Sunnuntain avauskierroksella pisteitä metsästämässä nähdään kaikkiaan 40 ratsastajaa, 17 eri maasta.

Tunnelmaa

Sekä hevosille, ratsastajille että katsojille sisäratojen hallikilpailuissa on aina enemmän intensiteettiä ja jännitystä. Ja vielä kun vastakkain radalla ovat maailman parhaat ratsastajat, on meno taatusti mukaansa tempaavaa.

Ruotsalaisten tiimi näyttää erittäin vahvalta, kun von Eckermannin lisäksi tähtiratsastajien listalla ovat Fredricsonin veljekset, Jens ja Peder. Taasen ylpeinä isäntämaa Norjan lippua edustamassa nähdään Gulliksenin perhe, isä Geir, poika Johan-Sebastian, sekä tytär Victoria. Tästä on tulossa hurja alku mahtavalle esteratsastuskaudelle. Ensimmäinen hevonen laukkaa radalle klo 15.30 paikallista aikaa, ensi sunnuntai-iltapäivänä.

Oslo Horse Show:n nettisivuille tästä linkistä.

Jaa artikkeli