Suomenhevosten kuninkaalliset alkavat torstaina – lähtöjä yli 800

Ypäjän Hevosopistolla järjestettävä Suomenratsujen Kuninkaalliset järjestetään jo 22. kerran tulevana viikonloppuna. Kilpailut alkavat torstaina kouluratsastuksella ja perjantaina aloitetaan estekilpailu derbynurmella. Sunnuntai huipentuu suomenhevosten estemestaruuteen sekä kouluratsastuksessa Kelmi Küriin.

Suomenratsujen Kuninkaalliset on joka vuotinen suomenhevosratsun kasvatuksen päätapahtuma, joka kerää suomen parhaimmat suomenhevoset yhteen Ypäjän Hevosopistolle 31.8.–3.9. Kilpailut käydään niin koulu- kuin esteratsastuksessa. Ratsukoita on ilmoittautunut kilpailuun 424 ja lähtöjä nähdään 830. Pelkästään torstain helppo B:3 luokka keräsi jo 98 ilmoittautunutta ja luokka joudutaan jakamaan kolmeen osaan. Luvassa on siis viikonlopun täydeltä upeita suomenhevosia.

Kilpailuissa on mukana Suomenratsujen Kuninkaallisten perinteiset muistoluokat. Torstaina suomenhevostammat kilpailevat Akulin Pokaalista Helppo A -tasolla ja kilpailuun on ilmoittautunut 29 ratsukkoa. Akuli oli Valtion Hevosjalostuslaitoksen tamma, joka kilpaili kouluratsastuksessa ja otti nimiinsä 6-vuotiaana koulumestaruuden vuonna 1980. Akuli sai 12 jälkeläistä, joista parhaiten tunnetaan orit Samuli ja Lastun Leka. Myös Kelmi Cup jatkaa suosiotaan tänä vuonna ja luokka jaetaan kahteen osaan suuren osallistujamäärän takia. Kelmi Cup sisältää kaksi osakilpailua, joiden yhteistulosten kolme parasta palkitaan. Kelmi oli valiopalkittu suomenhevosori, joka on voittanut koulumestaruuden seitsemän kertaa ja jättänyt jälkeensä 103 rekisteröityä jälkeläistä. Tänä vuonna Suomenratsujen kuninkaallisissa järjestetään esteratsastuksen suomenhevosmestaruus, joten koulupuolella vuorossa on Kelmi Kür, jossa on totuttu näkemään suomenhevosten ehdoton kärki. Tänä vuonna Kelmi Kürissa on 16 osanottajaa.

Esteratsastuksen Prix de Wasaline suomenhevosmestaruudesta kilpailee tänä vuonna 11 ratsukkoa. Mukana muun muassa viime vuoden pronssimitalisti Viivi Paukkunen ja Mattilan Toivo sekä viime vuonna Samuli GP:n voittanut Esma Haddas ja Dexter. Kilpailu sisältää kaksi osakilpailua kahtena peräkkäisenä päivänä. Ensimmäinen osakilpailu käydään 110 cm tasolla AM5 arvostelulla ja toisessa osakilpailussa hypätään kaksi kierrosta, joista ensimmäinen on 110 cm ja toinen 120 cm korkeudella.

6-vuotiaiden suomenhevosten kasvattajakilpailu käydään este- ja kouluratsastuksessa tänäkin vuonna. Kasvattajakilpailu on ennakkomaksullinen kilpailu, jossa hevosen voittamasta palkintosummasta 75 % ohjataan omistajalle ja 25 % hevosen kasvattajalle. Kasvattajakilpailulla pyritään rohkaisemaan suomenhevosten ratsukasvatusta sekä tarjoamaan nuorille hevosille tavoitteita ratsukoulutusurallaan.

Lauantaina yleisöllä on myös mahdollisuus osallistua klo 12–13 Siittolanmäen kiertokävelyyn Juha Erolan opastamana. Kierros lähtee Oppilasruokalan edestä. Hevosurheilumuseolla pääsee puolestaan tutustumaan Taru Granatin johdolla Suomenhevosten jalostus, kilpailu- ja näyttelyarkistoihin klo 13–14. Ravintola Ratsumestarissa esillä Hirnahduksia historiasta -valokuvanäyttely. Valokuvissa esiintyy niin nykyajan suomenhevosten taustalla vahvasti vaikuttavia jalostushevosia kuin jo hiipuneittenkin hevossukujen edustajia.

Yleisöllä on vapaa pääsy tapahtumaan torstaina ja perjantaina. Lauantaina ja sunnuntaina alueelle kulku pääsylipulla, alle 10-vuotiaat ilmaiseksi jokaisena päivänä. Derbykentän estekilpailua voi seurata myös etänä Haven Liven välityksellä.

Lähde: Ypäjän hevosopisto

Jaa artikkeli