Kittel on Herningissä kauden avauskilpailun kuningas

Ruotsalainen Patrik Kittel päätti poikkeuksellisen menestyksekkään viikon voittoon tämänpäiväisessä kouluratsastuksen maailmancupissa, kauden 2023/2024 Länsi-Euroopan liigan ensimmäisessä osakilpailussa Herningissä, Tanskassa.

47-vuotias, kolminkertainen olympiaedustaja on pitkään ollut kouluratsastuksen vapaaohjelmien taiteenlajin mestari, ja yhdessä 11-vuotiaan ruunan Touchdown kanssa, hän kumosi kokonaisen armeijan tanskalaisia taakseen seuraaville sijoille.

Ratsastaja Nanna Skodborg Merraldille, ja koko Blue Hors -joukkueelle tunteikkaan iltapäivän päätteeksi Blue Hors Zack sijoittui kotiyleisön edessä hopeasijalle, ennen maamiestään Lone Bang Zindorffia ja Thranegaardens Rostovia pronssilla. Neljäs ja viides sija menivät myös Tanskalle, ja ne saivat Andreas Helgstrandin ja Queenparks Wendy, sekä Anna Zibrandtsen ja Quel Filou. Saksalainen Felicitas Hendricks hevosellaan Drombusch OLD sijoittui kuudenneksi.

”On vaikea pukea sanoiksi, kuinka mahtava kokemus se oli tänään!” Kittel sanoi. ”Voitin viimeksi (osakilpailun) vuonna 2017, ja se taisi olla edellinen kerta kun liikutuin kyyneliin kuullessani kansallislaulun soivan!”

”Tiesin, että kaikki (tanskalaiset) tytöt ja Andreas todella taistelevat ollakseen parhaita. Sisään mennessä yritin unohtaa sen ja hevoseni oli aivan uskomaton. Minun on pakko sanoa, että kunniakierroksella Scandicin kanssa roikkuisin ohjissa yrittäen pysyä hengissä, mutta Touchdownin kanssa on vaan niin siistiä, kun voit ilahduttaa koko yleisöä! Se on uskomaton tunne, ja ihmiset Boxen-areenalla olivat niin kannustavia. Se on hienoa ratsastusurheilua ja luo hyvän tunnelman, missä on kyllä mahtavaa olla mukana!” hän huomautti.

Ruotsin Patrik Kittel ja Touchdown, FEI Dressage World Cup™ 2023/24 osakilpailuvoittajat Herningissä.
Palkintojenjaossa onnittelemassa hänen kuninkaallinen korkeutensa prinsessa Benedikte. Kuva: FEI/Kim C Lundin

Kärkipaikalle

Kaikki kuusi tuomaria; Per W. Nielsen (Tanska), Peter Storr (Iso-Britannia), Mariette Sanders-Van Gansenwinkel (Alankomaat), Susanne Baarup (Tanska), Hans Christian Matthiesen (Tanska) ja Henning Lehrman (Saksa), asettivat Kittelin kevyen ja sujuvan ohjelman kärkisijalle, joka ansaitsi kokonaispisteet 84,065.

Skodborg Merraldin tulos 82.820 antoi hänelle etumatkaa Bang Zindorffiin. Jonka pistemäärä 81.760 oli kuitenkin hänen henkilökohtainen ennätys.

Hyvästi Blue Hors Zack!

Tänään nähtiin tämän 19-vuotiaan KWPN ruunan (i. Rosseau-Jazz) viimeinen esiintyminen kilpa-areenalla. Paikan päällä nähtiin kunnioittavat jäähyväiset tälle erityiselle orille, joka on pitkään ollut elävä legenda jalostuksessa, ja tulee nyt jäämään eläkkeelle kilpailukentiltä, jatkaen jalostusoriina Blue Horsin siittolassa. Nanna Skodborg Merrald esitteli pirteän ja kevyenä kulkeneen oriin Andrea Bocellin ”Time to Say Goodbye” -kappaleen tahdissa.

Skodborg Merrald myönsi, että alussa hän taisteli kyyneleitä vastaan, kun yleisö kannusti häntä ja Zackia niin innokkaasti ennen kun he aloittivat ohjelman. ”Alussa oli aika tunteellista, kun yleisö otti minut todella mukavasti vastaan, ja taputti paljon. Tunsin kyynelten nousevan liikutuksesta ja hoin itselleni, että nyt mennään, nyt täytyy ryhdistäytyä ja tehdään parhaamme! Luulen, että tänään se todella teki parhaansa, ja minä ainakin tein!” hän sanoo.

Eilen pari joutui tyytymään Grand Prix-ohjelmassa kahdeksanteen sijaan useiden virheiden vuoksi. Tänään ne olivat kuitenkin poissa. ”Se oli paljon voimakkaampi, paljon enemmän läsnä koko radan ajan. Olen niin, niin kovin ylpeä. Tämä oli minulle paras tapa lopettaa sen kanssa!” hän kertoi hevosestaan, joka oli viime vuonna mukana tekemässä Tanskan kouluratsastushistoriaa, kuuluen maailmanmestaruuskilpailujen voittajajoukkueeseen, täällä samassa paikassa.

Tanskan Nanna Skodborg Merrald ja Blue Hors Zack, toinen sija kouluratsastuksen maailmancupin karsintakilpailussa Herningissä suosiotaan seisoen osoittavan kotiyleisön edessä. Kuva: FEI/Kim C Lundin
Lone Bang Zindorff ja Thranegaardens Rostov kolmas sija FEI Dressage World Cup™ 2023/24, Herning
Kuva: FEI/Kim C Lundin

Veryttelyssä

Bang Zindorffin lämmittely ei mennyt niinkun hän olisi halunnut, koska hänen valmentajansa ja kilpatoverinsa Helgstrand meni radalle juuri edeltä. ”Yleensä hän auttaa lämmittelyssä, joten nyt minun piti käyttää miestäni apuna! Mutta hän teki todella hyvää työtä, ja sitten Andreas tuli radalta ja auttoi minua noin viisi minuuttia. Tavoitteeni oli tehdä virheetön ohjelma, ja onnistuin, joten se oli kyllä upeaa!” hän sanoi.

Kittel puhui suunnitelmastaan FEI Dressage World Cup -sarjassa.

”Olen tällä hetkellä erittäin onnekas, kun minulla on niin paljon hyviä hevosia. Tallissani on neljä huippuhevosta, joten toiset voivat levätä kun toiset lähtevät kisoihin. Ja se on kyllä ylellisyyttä, tiedostan sen hyvin.” hän selitti.

”Menen Lyonin (Ranska) ja Stuttgartin (Saksa) kilpailut kahdella eri hevosella, ja teen päätöksen finaalista kun se päivä koittaa, mutta ensin on karsiuduttava mukaan. Tämä maailmancup-sarja on niin hyvä. Se alkaa Herningissä tällä mahtavalla kilpailulla. Ja Stuttgart, Lyon, ne ovat kaikki erinomaisia kilpailuita, joten finaaliin tai ei, on hienoa vain kilpailla. Otan vaan yhden kilpailun kerrallaan, ja nautin siitä!” hän sanoi.

Neljä voittoa

Hän ilmoittautui neljään luokkaan Herningissä ja voitti kaikki neljä. Mukaan lukien 3* Grand Prix- ja Grand Prix Special-ohjelman Gallerias Bohemianilla. Se on 13-vuotias ruuna, joka oli tanskalaisen Cathrine Dufourin hevonen Tokion 2020 olympialaisissa, sekä voittamassa hänelle hopeaa ja pronssia EM-kisoissa vuonna 2021.

Hän puhui paineista ottaa niin menestyvä hevonen toiselta huippuratsastajalta.

”Kaikilla on odotukset korkealla, eikä se ole aina niin helppoa. Ihmiset ovat nopeita tuomitsemaan, ja Cathrine teki niin uskomatonta työtä tämän hevosen kanssa. Mutta kaikkein parhaitenkin koulutetun hevosen kanssa on pitää syntyä hyvä kumppanuus, ja se vie aikaa. Olen ratsastanut sillä vasta noin 2,5 kuukautta ja tarvitsen vielä aikaa. Hevoset eivät ole koneita, emmekä mekään ole. Täytyy löytää, ja syntyä syvä yhteys.

”Oli riski ottaa se mukaan tänne Boxeniin. Tiedän, että tanskalaisyleisö on nähnyt hänet Cathrinen kanssa ja halusin mennä hyvin, tehdä hevoselle oikeutta, ja myös Cathrinelle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun menimme kaksi virheetöntä rataa yhdessä, ja se oli tosi hauskaa!” hän sanoi.

Huippuratsastusta

Kittel on aiemmin kilpaillut myös Skodborg Merraldin viimeisimmällä huippuratsulla, Blue Hors Zepterillä, ja hän puhui siitä, mitä tapahtuu, kun hevoset vaihtuvat huippuratsastajien välillä.

”Jumaloin tuota hevosta ja Nanna jumaloi sitä hevosta. Ihmiset ajattelevat, että olemme töykeitä toisillemme, kun hevonen vaihtuu (toiselle ratsastajalle). Mutta itseasiassa jos näen että hevonen pärjää hyvin toisen ratsastajan kanssa, se antaa minulle luottamusta siitä että tein hyvää työtä tuon hevosen kanssa! Hän ratsastaa sillä nyt ja tekee sen kanssa upeaa työtä, paremmin kuin minä, mutta olen iloinen siitä! Hevonen on kehittynyt ja kukoistaa. Se on osa liiketoimintaa ja osa peliä, ja meistä ratsastajista on ilo nähdä että hevonen pärjää hyvin jonkun muun kanssa”, hän painotti.

Seuraava pysäkki kouluratsastuksen Länsi-Euroopan liigan karsintakilpailusarjassa on kahden viikon kuluttua Lyonissa, Ranskassa. Missä Kittelin toinen voitto toisi hänet hyvin lähelle varhaista finaalipaikkaa.

Kilpailun kolme parasta kunniakierroksella, Lone Bang Zindorff, Nanna Skodborg Merrald ja Patrik Kittel kiittämässä tanskalaista yleisöä.
Kuva: FEI/Kim C Lundin

Tulokset: https://online.equipe.com/startlists/886005

Jaa artikkeli