Howleylle Helsingistä toinen peräkkäinen voitto

Irlantilainen Richard Howley teki taikatempun ja otti toisen peräkkäisen voiton, vain viikko sen jälkeen, kun hän nousi luokan parhaaksi viime sunnuntaina kauden avauskilpailussa Oslossa. Tänään hän teki kaiken uudelleen kun Helsingissä ratsastettiin esteratsastuksen maailmancupin 2023/2024 Länsi-Euroopan liigan toinen osakilpailu.

Jälleen tarjolla oli kattaus maailman parhaita ratsastajia, mukaan lukien monta nimeä rankinglistan kärjestä. Mutta kahdeksan ratsukon uusinnassa tämä 31-vuotias ratsastaja, joka on kotoisin Sligosta Irlannista, ja asuu Yorkshiressa, Englannissa, jätti loput räpiköimään taakseen. Luokassa nähtiin hänen 12-vuotiaalta ruunalta Consulent de Prelet Z toistamiseen ällistyttävän upea suoritus

Haluan aina voittaa, ja kun kilpailet parhaita ratsastajia vastaan, on annettava kaikkeni. Hevoseni on erittäin varovainen, joten voin pyytää siltä mitä vaan. Voin edetä nopeasti ja koota sen viime hetkellä. En missään vaiheessa uskonut voittavani molempia osioita, vaikka se onkin aina tavoitteenani. Koitan tosissani päästä World Cup-finaaliin, joten tämä on tilaisuuteni, ja meillä on erittäin hyvä motivaatio.

Richard Howley, Irlanti

Saatuaan nyt kahdesti osakilpailuiden maksimipistemäärän 40 pistettä, hän näyttääkin jo varanneen lippunsa vuoden 2024 finaaliin, joka ratsastetaan ensi huhtikuussa Riadissa Saudi-Arabiassa. Maailman rankinglistalla Howley on nyt sijalla 114.

Richard Howley ja Consulent de Prelet Z, World Cup radalla Helsingissä. 
Kuva: FEI/Hanna M Heinonen photography

Koittelemuksia

Brasilialainen ratamestari Guilherme Jorge testasi ratsukoita 13 estettä sisältäneellä radallaan, mikä oli entistäkin vaikeampi Helsingin areenan ahtaiden laitojen takia. Kun italialainen Lorenzo de Luca ja 11-vuotias ruuna Cappuccino 194 olivat ainoa ratsukko ensimmäisestä 19 osallistujan ryhmästä, joka sai puhtaan radan, näytti siltä, että niitä ei tulla näkemään kovin montaa lisää. Mutta Jorge sai juuri sen mitä odotti.

”Kahdeksan puhdasta rataa on minun lempinumeroni, joten olen todella tyytyväinen!” hän sanoi.

”Tämä on World Cup-karsinta, jossa on hyvät palkintorahat, ja olin tyytyväinen siihen, miten hevoset hyppäsivät. Ensimmäiseltä osalta halusin tietysti useamman puhtaan radan, ja niitä tuli. Sisäradalla sekä hevosen että ratsastajan on oltava hyvin keskittynyt, ja on oltava suunnitelma. Jos jokin ei radalla mene suunnitelman mukaan, ratsastajalla ei ole kovin paljon aikaa muuttaa sitä”, hän selitti. Ja lisäsi että reilu 77 sekunnin aikaraja oli tarkoituksellinen, koska hän ei halunnut asettaa ylimääräisiä paineita hevosille ja ratsastajille.

Henrik von Eckermann ja Dear Dorchival Ruotsista sijoittuivat Helsingin osakilpailussa kolmanneksi.
Kuva: FEI/Hanna M Heinonen photography
Saksalaiset Philipp Schulze Topphoff ja Carla NRW toiselle sijalle.
Kuva: FEI/Hanna M Heinonen photography

Ensimmäisenä radalle

De Luca oli ensimmäisenä hyppyvuorossa, ja sai radalta kahdeksan virhepistettä. Myös hollantilaiset Leopold van Asten ja VDL Groep Iron Z jättivät kaksi puomia maahan, ennen radalle saapunutta vuoden 2022 Longines FEI Jumping World Cup™-mestaria, sveitsiläistä Martin Fuchsia ja 10-vuotiasta Commissar Z:aa. Jotka saivat myös neljä virhepistettä, madallettuaan radan toista estettä.

Hallitseva sarjan mestari, ja kaksinkertainen maailmanmestari ruotsalainen Henrik von Eckermann ei tehnyt virheitä kun hän ratsasti mielenkiintoisen nuoren tamman Dzara Dorchival maaliin kärkiajalla 36.86. Toinen entinen maailmancup-mestari, saksalainen Daniel Deusser jätti myös kaikki puomit paikoilleen 12-vuotiaan Bingo Ste Hermellen kanssa, päästen sijoituksissa ruotsalaisparin taakse. Mutta sitten 25-vuotias nouseva saksalainen tähtiratsastaja Philipp Schulze Topphoff laittoikin kisaan melkoisen haasteen, kun hän ohitti von Eckermannin pysäyttämällä kellon aikaan 36,77 sekuntia, mahtavalla tammalla Carla NRW.

Brasilialainen ratsukko Yuri Mansurin ja QH Alfons Santo Antonion tekivät toiseksi viimeisenä radalla tuplavirheen, joten luokassa oli jäljellä enää viimeisenä yksi ratsastaja joka voisi haastaa johtoaseman, ja tämä mies oli irlantilainen Howley. Itsevarmasti hän teki tavattoman nopean kierroksen, tullen maaliin 34,18 sekunnissa. Kokonaiset 2,59 sekuntia nopeammin kuin nuori saksalainen, jonka kierros 36,77 sekunnissa näytti jo aivan lyömättömältä.

Oli aika kuulla Irlannin kansallislaulu areenalla toista viikkoa peräkkäin.

Irlantilainen Richard Howley ja Consulent de Prelet Z, Longines FEI Jumping World Cup™ 2023/24 – Helsingin osakilpailun voittajat.
Kuva: FEI/Hanna M Heinonen photography

Laatua

Puhuessaan voittohevosesta, Howley sanoi ”se eon rittäin varovainen ja tarkka, tekee laadukkaat alastulot, valtavasti hyppykapasiteettia. Tärkeintä on että se luottaa minuun jatkossakin, ja että sen itseluottamus kasvaa näihin luokkiin. Sitten kun kysyn jotain, se antaa kaikkensa. Tämä hevonen on vaan mieletön persoona, ja todellinen taistelija!”

Kahden viimeisen upean suorituksen aikana myös Howley itse on pystynyt huomattavan rauhallisena paineiden alla.

Schulze Topphoff kertoi olevansa erittäin tyytyväinen kakkossijaan, mutta tunnusti että olisi voinut olla nopeampi. Hänen tammalla Carlalla on upea hyppytekniikka, etujalat nousevat todella korkealle, kun se ylittää isoimmatkin esteet helposti.

”Jos olisin seurannut sen viettiä, olisin voinut olla nopeampi!” hän sanoi kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. ”Olin uusinnan alussa vähän hidas, ja se oli ällistyttävä, ja niin varovainen. Tämä on ollut minulla sen ensimmäisistä kilpailuista alkaen, kun se oli nelivuotias. Alku oli vähän vaikeaa, sillä oli iso kasvuharppaus ja kesti löytää oma tasapaino. Mutta annoimme sille sen aikaa, minkä se kehittyäkseen tarvitsi, ja luulen, että tänään se kiitti meitä!”, kertoi nuori mies. Joka oli vasta 23-vuotias, kun hän voitti Longines FEI Jumping World Cup™ -karsintakilpailun Espanjassa, La Corunassa vuonna 2021.

Johdonmukaisuutta

Howley sanoi tänään, että hänen tämänhetkinen menestys pohjautuu luottamukselle, minkä hänen hevosensa on kehittänyt johdonmukaisen harjoittelun avustuksella. ”Tämä on seurausta siitä kuinka sitä on ratsastettu hyvin johdonmukaisesti. Annan hevosen uskoa itseensä, ja uskoa minuun, että en aio laittaa sitä huonoon tilanteeseen. Lisäksi se edelleen kasvaa ja kehittyy, ja jokaisen kilpailun myötä se vain paranee ja paranee. Se kilpaili erittäin hyvin Global Tourilla tänä kesänä ja nyt kun on siirrytty sisätiloihin, se on voittanut kahdesta kaksi karsintakilpailua. En voi odottaa enempää, ja olen hyvin kiitollinen siitä mitä se on tehnyt hyväkseni.” hän sanoi.

Richard Howley ja Consulent de Prelet Z Longines FEI Jumping World Cup 2023/24 Helsingin osakilpailun palkintojenjaossa.
Kuva: FEI/Hanna M Heinonen photography

Hänen seuraava pysähdys on Länsi-Euroopan liiigan kolmas osakilpailu Lyonissa, Ranskassa kahden viikon kuluttua.

Kaikki tulokset täällä.

Longines FEI Jumping world Cup (Länsi-Euroopan liiga) sijoitukset Helsingin osakilpailun jälkeen tässä.

Jaa artikkeli