Jonna Aaltonen nousi voittajaksi Motesicen vapaaohjelmassa, Katja Karjalaisella ja Pia Reitillä loistava yhteistyö

Pararatsastajat tekivät viimeisenä kisapäivänä erinomaisia tuloksia kansainvälisessä kilpailussa Motesicessä, Slovakiassa. Hyvinkääläinen Jonna Aaltonen ratsasti voittoon Para Grand Prix vapaaohjelmassa Laxton For U:llaan ryhmässä V. Tulos oli 71,092 prosenttia maksimipisteistä. Katja Karjalainen ja Supremo nousivat vapaaohjelmassa toiseksi ryhmässä I ja tuusulalainen Laura Kangasniemi ja Goldprins toiseksi ryhmässään IV. Järvenpääläinen Jessica Kerttunen ja Duyou Mi oli samassa ryhmässä neljäs.

Jo neljässä paralympialaisissa kilpaillut ja Lontoossa hopealle ratsastanut tuusulalainen Karjalainen osallistui Supremolla vasta kolmanteen kansainväliseen kilpailuunsa Motesicessä. Ratsukon yhteistyö sai alkunsa Tanskassa tärkeässä joukkuekilpailussa elokuussa, kun joukkueenjohto ehdotti, että Karjalainenkin kokeilisi Supremoa.

”Seppo [Supremo] on aivan super. Siihen nähden, miten vähän olemme yhdessä harjoitelleet, se on mieltänyt niin hyvin, miten mennä minun kanssani. Stewardi juuri kehui kisoissa, että Seppo on kisojen parhaiten käyttäytyvä hevonen, se on aivan ihana”, kehuu Katja Karjalainen.

”Meillä on vielä paljon opittavia asioita, mutta olemme saaneet ratkottua jo monia. Kyllä tämä tästä”, sanoo joulukuussa vielä yhteen kansainväliseen kilpailuun Supremolla tähtäävä Karjalainen.

Pia Reitin pitkäaikainen kisakumppani, 14-vuotias ruuna, on ehtinyt uransa aikana kilpailla Reitin kanssa aina Tokion paralympialaisissa ja Tryonin MM-kilpailuissa. Reitti kilpaili Supremolla itsekin Tanskassa, mutta kun parasäännöt mahdollistavat sen, että sama hevonen voi kilpailla samassa kisassa myös ryhmän I ratsastajalla, käyntiluokassa, suostui hän kokeiluun. Supremolla on erittäin laadukas käynti.

”Katja ja ”Seppo” aloittivat ihan hyvin. Kun katsoin, ettei itselläni ole realistisia mahdollisuuksia henkilökohtaiseen paikkaan Pariisissa, päätin jättää omat kisat loppuvuodesta väliin ja keskittyä Katjaan ja Seppoon”, kertoo Pia Reitti yhteistyön alusta.

Reitti valmentaa hevostaan kotona ja kiertää kilpailuissa hevosen kanssa. Häntä ei haittaa jättää itse kilpailematta, päinvastoin.

”Sepon ja Katjan yhteistyö on lähtenyt todella hyvin toimimaan. Tulokset ovat nousujohteiset ja hevonen tykkää mennä Katjan kanssa. Olen vollottanut kaikkien ratojen aikana. Olen hyvin ylpeä Katjasta ja Seposta.”

Mäntsäläläinen Reitti on joutunut muuttamaan hieman omaa ratsastustaan treenatessaan Supremoa kotona. Samalla hän on oppinut itsekin uusia juttuja. Hän tekee aktiivisesti töitä huippu-urheilun eteen, vaikka ei itse olekaan kilpailuissa satulassa.

”Yhtä motivoivaa tämä on, kuin omaan ratsastamiseen panostaminen. Olen niin ylpeä Seposta, joka on niin sympaattinen ja sopeutuva. Se on ollut oppi-isänä nuoremmille parahevosille, sitä on ollut ilo seurata. Katja on jo sen kolmas ratsastaja kansainvälisellä tasolla, sillä myös Laura Kangasniemi on kilpaillut sillä”, kertoo Reitti.

Tammikuun ensimmäinen päivä selviää, yltääkö Karjalainen tai muiden ryhmien suomalaiset pararatsastajat henkilökohtaiseen maapaikkaan Pariisiin. Reitti on sitoutunut jatkamaan Karjalaisen kanssa yhteistyötä, jos paikka aukeaa ja Supremo näyttää Karjalaiselle parhaalta vaihtoehdolta.

”Jos kvaali onnistuu, kilpailen sitten ensi vuonna ainakin kahdella hevosella kansainvälisiä kisoja. Kesä-heinäkuussa pitäisi tehdä lopullinen hevosvalinta”, toteaa Karjalainen.

Parajoukkue kilpailee vielä joulukuun puolivälissä Genemuidenissa, Alankomaissa hakien kvaalipisteitä Pariisin paralympialaisiin. Suomen olisi noustava ainakin yhden maan ohi rankinglistalla, ja se vaatii joukkueelta Genemuidenissa ennätystulosta. Jos joukkuepaikka ei avaudu, on ratsastajilla olemassa mahdollisuus saavuttaa henkilökohtainen maapaikka Pariisiin. Ranking umpeutuu 31.12.2023.


Kansainvälinen pararatsastus, tulokset 6.11.2023
CPEDI3* Motesice, Slovakia
Para Grand Prix vapaaohjelma, ryhmä V. lähtijöitä 4, sijoittui 3.

1) Jonna Aaltonen / Laxton For U, FIN 71,092 %
2) Dominika Paczek / Lucatoni, POL 66,292 %

Para Grand Prix vapaaohjelma, ryhmä I. Lähtijöitä ja sijoittuneita 7.

1) Julia Sciancalepore / Heinrich IV, AUT 75,434 %
2) Katja Karjalainen / Supremo, FIN 73,356 %

Para Grand Prix vapaaohjelma, ryhmä IV. lähtijöitä ja sijoittuneita 7.

1) Valentina Strobl / Bequia Simba, AUT 74,667 %
2) Laura Kangasniemi / Goldprins, FIN 72,217 %
…4) Jessica Kerttunen / Duyou Mi, FIN 68,717 %
…6) Hanne Soininen / La Bellaza, FIN hyl

Kaikki tulokset: https://livejumping.com/ap/event/9515/competitions

Lähde: Suomen ratsastajainliitto

Jaa artikkeli