Irlantilainen Richard Howley vei voiton Oslossa

Huolimatta siitä että lähtölista oli täynnä moninkertaisia mestareita, irlantilainen Richard Howley hallitsi kilpailua 12-vuotiaan ruunan Consulent de Prelet Z:n kanssa, ja voitti näyttävällä suorituksella aikaratsastuksessa esteratsastuksen maailmacupin Länsi-Euroopan liigan ensimmäisen osakilpailun tänään Oslossa, Norjassa.

Uusi maailmancup-kausi ei olisi voinut paremmin alkaa. Yleisö pauhusi suosionosoituksista kun voittotulos saatiin näkyviin tulostaululle toisen vaiheen aikaratsastuksessa.

Tämä ei varsinaisesti ollut italialaisen ratamestari Elio Travagliatin suunnitelmissa. Ensimmäisen kierroksen esteradalla oli runsaasti korkeutta, mutta iso määrä puhtaita ratoja johti ratkaisevalle toiselle kierrokselle. Siellä ranskalainen Simon Delestre otti supernopealla suorituksella johtoaseman luokan varhaisessa vaiheessa hevosellaan Dexter Fontenis Z, mutta joutui lopulta tyytymään toiseen sijaan Howleyn jälkeen.

Simon Delestre ja Dexter Fontenis Z Ranskasta toiseksi Longines FEI esteratsastuksen World Cupin Oslon osakilpailussa.
Kuva: FEI/Kim C Lundin

Kilpailun alku

Longines FEI Jumping World Cup™-sarjan viime vuoden mestari ja FEI:n esteratsastuksen maailmanlistan pitkäaikainen ykkönen, Ruotsin Henrik von Eckermann lähti esteradalle ensimmäisenä. Mutta kun 10-vuotias tamma Dzara Dorchival pudotti puomin okserilla, oli tie palkintopallille edelleen kaikille auki.

Seuraavaksi Delestre näytti tukkineen sen tien tiukasti, laukatessaan ajanottolaitteiden välistä, upean puhtaan radan, aina yhtä nopealla 10-vuotiaalla ruunalla Dexter, 34,85 sekunnissa. Ja vaikka moni muu jätti puomit paikoilleen, he eivät olleet lähelläkään ranskalaisen tavoiteaikaa, kunnes kahdentenatoista radalle lähtenyt Howley nosti laukan.

Hänen 12-vuotias ruunansa oli nopea, notkea, ja kuuliainen sentin tarkkuudella. Viimeinen käännös vasemmalle, viimeiselle okserille, lakaisi kaikki muut ajat alleen.

”Ajatukseni oli tehdä leveämpi tie toiseksi viimeiselle ja tiukalla käännöksellä ottaa yksi askel vähemmän viimeiselle. En missään vaiheessa ajatellutkaan tavoittelevani toista sijaa, ja onneksi se kannatti!”, sanoi 31-vuotias irlantilainen, joka puski maaliin 34,55 sekunnissa. Aika ei yksinkertaisesti olisi enää voinut olla parempi.

Uusinnassa oli jäljellä vielä viisi ratsukkoa, ja näistä Iso-Britannian Jack Whitaker sijoittui kolmanneksi. Hän teki seuraavana loistavan radan Equine America Valmy de la Landen, etevän pienen kimon kanssa, jolla hän sijoittui World Cup-finaalissa Leipzigissä viidenneksi vuonna 2022.

Brittiduo kellotti 36.42 sekuntia, pudottaen vuoden 2009 Euroopan mestarin Kevin Stautin ja Beau de Laubry Z:n Ranskasta neljänneksi. Ja viimeinen ratsukko radalla, irlantilainen Trevor Breen saavutti kunnioitettavan viidennen sijan oriilla Cuick Star Kervec. Jättäen taakseen ruotsalaiset veljekset ja moninkertaiset mitalistit Jens (Diarado’s Rose Elith) ja Peder (Hansson WL) Fredricsonin, kuudenneksi ja seitsemänneksi.

Jack Whitaker ja Equine America Valmy de la Lande kolmannelle sijalle Longines FEI Jumping World Cupissa, Oslossa.
Kuva: FEI/Kim C Lundin

Tien päälle

Maksimipistemäärä Oslon osakilpailusta, 20 pistettä mukana repussaan, Howleyn katse on nyt tiukasti tiessä kohti ensi huhtikuussa Rijadissa järjestettävää Longines 2024 finaalia. Tämä päivä voi hyvin olla suunnannäyttäjä miehelle, joka 17-vuotiaana lähti kotikaupungistaan Sligosta Länsi-Irlannista, keskittyäkseen esteratsastukseen.

Alkuvuosina Richard työskenteli Jack Whitakerin isälle Michael Whitakerille, jonka kanssa ovat edelleen läheisiä. Opittuaan alan yritystoimintaa, hän perusti menestyksekkäästi oman tallin vaimonsa Morganin kanssa Yorkshireen, Englantiin. Siellä heillä kasvaa ja harjoittelee noin 150 hevosta.

Aiemmin tänä vuonna kuusi isoa voittoa kolmessa viikossa Sunshine Tourilla Espanjassa kerännyt Howley löysi hyvän vireen, ja jatkanut vahvoilla tuloksilla. Tämän päivän voitto nosti hänet uudelle tasolle.

”Consulent on ollut minulla noin 18 kuukautta, ja se on hypännyt lukuisia puhtaita ratoja Global Champions-sarjassa, ja voitti 1,60 m. luokan Dublinissa tänä vuonna. Se on tosi mukainen. On ollut tarkoitukseni saada mahdollisimman monta hyvää tulosta taululle ja puskea World Cup-finaaliin”, hän kertoi tänä iltana. Tämän päivän voitto varmasti auttaa häntä eteenpäin tällä tiellä.

Howley kertoi myöhemmin illalla olevansa riemuissaan. ”Hevoseni hyppäsi uskomattoman hienosti, ja se on mieletön fiilis! Vanhempani ovat täällä kanssani, ensimmäisessä kilpailussa, pitkästä aikaa. Joten toivat varmasti mukanaan hyvää onnea Irlannista!”

Richard Howley ja Consulent de Prelet Z Longines FEI Jumping World Cup 2023/24-sarjan osakilpailuvoittajat Oslossa.
Kuva: FEI/Kim C Lundin

Hyvillä mielin

Isäntämaan oma sankari, Geir Gulliksen, ratsasti ensimmäisen vaiheen karsinnassa yhden kymmenestä puhtaasta radasta, ja oli kisan lopussa yhdeksäs 17-vuotiaan VDL Groep Quatron kanssa. Mikä oli norjalaiselle yleisölle todella mieluisa suoritus.

Tänään kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa hän sanoi: ”Tämä se oli mahtava luokka yleisölle! Vastassamme oli maailman parhaita ja ison hypyn omaavia hevosia, mutta hevosellani on pienempi askel, joten minulla ei ollut mahdollisuutta venyä saadakseni voittajia kiinni. Halusin pysyä tarkkana ja saada hyvän sijoituksen, ja teimme sen”, hän osoitti.

Kilpailunjohtaja Morten Aasen oli myös erittäin tyytyväinen.

””Olemme ylpeitä siitä, että kaikki nämä huippuratsastajat tulevat Osloon. Meillä oli täällä seitsemän ratsastajaa maailman kymmenen parhaan joukosta, ja 40:stä lähtijästä monta voittajaehdokasta. Se on esteratsastuksessa erityistä, että luokassa jokaisella voi olla mahdollisuus voittaa”, hän sanoi.

Toinen kierros

Richard Howley mietiskeli karsintakierrosta ja sitä, mitä tämän päivän menestys merkitsee hänelle.

”Simon (Delestre) ratsasti fantastisen radan, hän on selvästi loistavassa kunnossa. Hän voitti Grand Prixin eilen ja totisesti heitti haasteen tälle päivälle. Ja minun piti vain olla yhtä hyvä! Consulent on uskomaton hevonen. Olin juuri tällä viikolla vähän kouluttamassa sitä, siinä suunnittelimme voittoa, ja se tuli. Tämä on yksi urani suurimmista saavutuksista!

”Olen kasvanut katsoen World Cup hallikisoja telkkarista ja sieltä unelmat ovat lähteneet kytemään, se mitä haluaa urallaan saavuttaa. Ja olen hyvin, hyvin kiitollinen että saan tehdä tätä!”, hän lisää.

Joten miten hän meinaa juhlia taianomaista voittoa? ”No, näyttää siltä, että myöhästyin lennoltani, joten etsimme irlantilaista pubia äitini ja isäni kanssa. Ja Jack (Whitaker) on myös myöhästynyt lennoltaan. Joten hän voi liittyä seuraamme!”

Seuraava pysähdys Etelä-Euroopan liigan esteratsastuksen maailmancup-sarjassa on Helsinki, ja tähän osakilpailuun on enää viikko. Se ratsastetaan sunnuntaina 22. lokakuuta.

Tulokset (.pdf)

Word Cup sijoitukset Oslon osakilpailun jälkeen tässä. (.pdf)

Jaa artikkeli