Irlannin, Westfalenin ja Italian kantakirjat veivät 2023 Young Horse -mestaruustittelit

ISH-, WESTF- ja MIPAAF-kantakirjat pääsivät parrasvaloihin vuoden 2023 FEI/WBFSH – esteratsastuksen nuorten hevosten maailmanmestaruuskilpailuissa, jotka päättyivät eilen Lanakenissa, Belgiassa.

Kilpailuviikko osoittautui merkittäväksi erityisesti irlantilaisille ratsastajille ja hevosille. He voittivat kaikki palkintosijat 5-vuotiaiden sarjassa. Harry Allen ratsasti italialaiskasvatin, Kumina Della Caccian 7-vuotiaiden luokan voittoon. Ja saksalainen Katrina Eckermann voitti 6-vuotiaiden mestaruustittelin westfaleninhevosruuna Cascajallin kanssa.

Suosittu neljän päivän tapahtuma houkutteli paikan päälle jälleen runsaasti kasvattajia ja harrastajia ympäri maailmaa. Huimasti kasvanut tapahtuma keräsi lähtölistalle yhteensä 694 hevosta.

5-vuotiaat

Torstain ensimmäisessä karsintakilpailussa oli lähtölistalla 5-vuotiaiden mestaruustittelistä lähdössä kilpailemaan 235 uraansa aloittelevaa nuorta estehevosta. Sen voitti Oldenburg-kantakirjan Castlefield Dancer (i. Presley Boy, ei. Cento), jonka omistaa Castlefield Breeding Farm ja CDM GmBH, radalla satulassa irlantilainen Jason Foley.

Seuraavana päivänä BWP-tamma Simply the Best X (i. Ermitage Kalone, ei. Indoctro), jonka omistaa sen kasvattaja Johan Bourguignon, ratsastajanaan marokkolainen Vincent Zacharias Bourguignon, ylsi toisen karsinnan kärkeen Foleyn edelle. Eilisessä finaalissa oli 39 lähtijää, joista 11 ratsukkoa pääsi ratkaisevaan aikaratsastukseen.

Foley, junioreiden Euroopan mestari vuodelta 2018, selvisi kahdesti viimeiseen vaiheeseen ja sijoittui sijalle yksitoista Castlefield Dancerin kanssa, poimien aikaratsastuksessa kahdeksan virhepistettä. Sekä sitten sijalle kahdeksan, hevosella ISH SVS Symphonylla (i. Comme Il Faut 5, ei. Air Jordan), joka teki nopeimman ajan 37,00 sekuntia, mutta pudotti yhden puomin.

Kilpailussa oli vielä jäljellä kolme irlantilaista, ja he ottivat kultaa, hopeaa ja pronssia. Ger O’Neill, näiden kilpailuiden kaksinkertainen kultamitalisti, voitti pronssia Martin Eganin omistamalla ja Gary Dohertyn kasvattamalla ruunikolla ruunalla Ballyshan BF Super Heron (e. Celtic Hero BZ, ei. Lux Z) ylittäen maalilinjan 39,21 sekunnissa.

Hopeaa sai Boleybawn Alvaro (i. Dominator 2000 Z, ei. Crown Z), jota ratsasti 19-vuotias nouseva tähtiratsastaja Niamh McEvoy. Tämä Ronan Rothwellin kasvattama, ja nyt kasvattajan sekä GBBS International Ltd:n omistama lahjakas ori ylitti maalilinjan 37,72 sekunnissa.

Maamies Mikey Pender nappasi kullan HHS Ocalalla (i. Urano de Cargigny, ei. Wandor van de Mispelaere), jonka omistaa kasvattaja Bravo Hughes Ltd. Se hyppäsi puhtaan radan vain 37,22 sekunnissa.

Myöhemmin tällä viikolla 24-vuotissyntymäpäiväänsä juhliva Pender on yksi Irlannin mielenkiintoisimmista lahjakkaista nuorista ratsastajista, ja voittanut mitaleja näissäkin mestaruuskilpailuissa vuodesta 2016. Tämä oli hänelle jo kuudes kerta palkintokorokkeella, mutta hänen ensimmäinen kertansa sen korkeimmalla askelmalla.

”Olin jo muutaman kerran hyvin lähellä, mutta en ollut vielä tarpeeksi nopea. Olen tosi iloinen, että kaikki onnistui tänään. Haluan myös kiittää koko tiimiä, jonka avulla tämä kaikki on mahdollista. HHS Ocala on erittäin varovainen ja kilpailukykyinen hevonen, ja uskon että se todella menestyy tulevaisuudessa” hän sanoi.

Pender Michael ja HHS Ocala, Irlanti. World Breeding Championship for Young Horses 2023.
Kuva: FEI/Hippo Foto Media – Stefan Lafrentz

6-vuotiaat

Esteradalle lähteneistä 256:sta ratsukosta, Katrin Eckermann ja westfaleninhevosruuna Cascajall (i. Casalico, ei. Comme Il Faut) nousivat kärkeen kuusivuotiaiden karsintakisan alussa. Kunnes kasvattaja Henrik Duranin omistama Zangersheide-ori Ely Des Rosiers Z (i. Emerald, ei. Thunder vd Zuuthoeve) belgialaisen Nathan Budd:in ratsastamana, voitti tämän kategorian toisen karsinnan.

Yhteensä neljäkymmentä ratsukkoa pääsi eilen kilpailemaan mitalista. Kymmenen pääsi toiselle kierrokselle, ja neljä niistä hyppäsi tupla-nollat. Saksan Alexander Uekermann ja KWPN IB Easy (i. Emerald, ei. Dallas), minkä on kasvattanut E. Kuijer ja nyt omistaa IB Berger GmBH, jäivät niukasti palkintokorokkeelta ajanottokellon pysähtyessä 36.88 sekuntiin.

Hollantilaisratsastaja Jeimer Hoekstra ratkaisi pronssin Zangersheide-ruunalla Maddox vh Haringvliet Z (i. Monte Bellini, ei. Ogano Sitte), kasvattaja ja omistaja A. Hoekstra. Heidän aika viimeisellä kierroksella 35.79, jäi vain 0.04 sekuntia irlantilaisen hopeamitalistin, 23-vuotiaan Leah Stackin ajasta ISH-tamma Laurina:lla (i. Stakkato Gold, ei. Cruising), jonka omistaa sen kasvattaja Dr. Noel Cawleyn perikunta.

Saksalainen Eckermann on voittanut 6-vuotiaiden mestaruuden aikaisemmin vuonna 2019, ja eilen hän teki sen uudestaan hevosella Cascajall, jonka omistaa Otmar Eckermann, ja on kasvattanut Alfons Baumann, ylittäen maalilinjan voittoajalla 34.06 sekuntia. Hänen toinen ratsu tässä luokassa, Viva Fly (i. Vivant van de Hellinck, ei. Starpower) pääsi 12. sijalle.

“Sekä Cascajall ja Viva Fly tulivat talliini kesäkuussa, sitä ennen isäni oli tehnyt kaiken valmistelevan työn. Siitä lähtien kaikki on mennyt nopeasti, mutta kumpikin hevonen on erittäin laadukas. Koska kansainvälinen kilpailukalenteri on todella kiireinen, minulle jäi vain muutama päivä valmistautua tähän maailmanmestaruuskisaan viime viikolla. Haluan tässä myös kiittää koko tiimiä kotipuolessa”, sanoi 33-vuotias ratsastaja.

Leah Stack (IRL) ja Laurina kuusivuotiaiden luokassa FEI:n Nuorten hevosten WBFSH Jumping World Breeding Championship, Belgian Lanakenissa.
Kuva: FEI Sportfot

7-vuotiaat

Seitsemänvuotiaiden kategoria houkutteli mukaan 203 lähtijää. Ja Nicole Hannekenin kasvattama, Rödl Sportpferde GmbH:n omistama holsteiner-ori Kannandillo (i. Kannan, ei. Candillo 3), voitti torstain kilpailupäivän avanneen kaksiosaisen kilpailun, kreikkalaisratsastaja Angelos Touloupis:in kanssa. 

Seuraavana päivänä Belgian Gilles Thomas ja Zangersheide-tamma Lavanoche T&L Z (i. Lavallino Ter Klomp, ei. Bentley van de Heffinck), jonka omistaa Nieuwenhof, Robert Geens ja on kasvattanut Guy Vandeven, pääsikin paalupaikalle. Mutta tätä viimeistä 40:n lähtijän luokkaa hallitsi ylivoimaisesti italian urheiluhevostamma Kumina Della Caccia.

Yksitoista ratsukkoa pääsi jatkoon, mutta kumpikaan edellisen päivän voittajista ei valitettavasti onnistunut, vaan kumpikin sai ensimmäisellä kierroksella 12 virhepistettä.

Erittäin tiukassa toisessa finaalissa neljä ratsukkoa hyppäsi puhtaat radat. Belgialainen Virginie Thonon ja Zangersheide-tamma Scala du Piedroux Z (i. Silver 2 de Virton, ei. Crown Z) ratkaisi ajalla 38,93 neljännen sijan, juuri pronssia ottaneen hollantilaisen Renee de Weertin jälkeen. Hänen ratsastaman KWPN-tamman Labantrix (i. Eldorado van de Zeshoek), jonka omistaa kasvattaja Stal van den Broek, voitti pronssin.

Hopeamitalisti Philip Rüping Saksasta teki todella nopean ajan 35.90 sekuntia OS (oldenburgerspringpaard) -tammalla Casanina PS (i. Casalico, ei. Chacco Blue), jonka omistaja ja kasvattaja on Gestüt Lewitz. Mutta Harry Allen paransi siitä vielä 0.6 sekuntia, ja nappasi kultamitalin Ballywalter Stables:in omistamalla italian urheiluhevostammalla La Caccia-Onius. 

Tämä oli erikoinen voitto 22-vuotiaalle irlantilaismiehelle, sillä myös hänen vanhempi veli Bertram Allen voitti peräkkäin kultaa mestaruuskisoissa Lanaken:issa hevosella Barnike vuonna 2013 hevosen ollessa kuusivuotias ja uudestaan 2014, hevosen ollessa seitsemänvuotias.

Kertoessaan tästä eilisestä voitostaan tamman kanssa Harry Allen sanoi, ”En nyt vielä tarkemmin tiedä suunnitelmista sen kanssa. Sen omistaa amerikkalainen ratsastaja Adrienne Sternlicht. Se myytiin Aloga-huutokaupassamme viime vuonna, ja Adrienne antoi minun jatkaa sen ratsastamista. Minusta se on uskomaton hevonen, ehkä paras seitsemänvuotias, jolla olen koskaan ratsastanut!”

Saksan Rüping Philip ja Casania PS, Lanaken 2023
Kuva: Hippo Foto Media – Dirk Caremans

Kaikki tulokset

Jaa artikkeli