Historiallinen kouluratsastusmestaruus Ecuadoriin

Ecuadorilainen Julio Mendoza Loor ei tänään peitellyt tunteitaan. Hänen leveä hymy näkyi katsomoon asti, kun hän sai tänään Pan American kisoista Chilestä kotiinviemisiksi kouluratsastuskisojen henkilökohtaisen kultamitalin.

Tämä oli maalle ensimmäinen kouluratsastuksen kultamitali PanAm-kisojen 72-vuotisen historian aikana. Parinaan ihastuttava hollantilaiskasvatti, ruuna Jewel’s Goldstrike, he esittivät luokan lopussa upean vapaaohjelman. Saaden näin kisan parhaan tuloksen 87.230, prosentit joita ei kukaan muu lähtölistalla enää pystynyt ylittämään.

“En voi uskoa tätä, tänään teimme Ecuadorille historiaa, ja sain paikan olympialaisiin. Tämä on niin jännää!” sanoi Loor. Tarjolla oli kaksi olympiakomitean tälle mantereelle osoittamaa henkilökohtaista paikkaa Pariisin olympiakisoihin, ja toisen lunasti Loor Ecuadorista. Toinen meni Chileen, Svenja Grimmille hevosellaan Doctor Rossi, parille joka sijoittui tänään kilpailussa kahdeksanneksi.

Loorin jälkeen radalle tuli Brasilian João Marcari Oliva ja Feel Good VO, ja he saivat taululle mojovat 86.160. Näin saavuttaen toisen mitalin tälle viikolle. Viimeinen ratsastaja luokan 19:sta lähtijästä, Amerikan joukkueen kultamitalisti Anna Marek ja Fire Fly nappasivat pronssia tuloksella 81.305. Pudottaen palkintopallilta joukkuetoverin ja puolustavan mestarin Sarah Tubmanin hevosellaan First Apple.

Ecuadorin Julio Mendoza Look ja Jewel’s Goldstrike, vapaaohjelman kultamitalistit. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Amerikkalaisilla vahva joukkue

Amerikkalaiset olivat vahvoilla koko päivän. Ennen viimeistä viiden ratsastajan ryhmää, Codi Harrison ja Katholt’s Bossco olivat johdossa prosentein 79.230.

Tubman näytti mallia muulle joukkueelle ja sai ensimmäisenä yli 80 prosentin tuloksen näytölle, 81.155, siirtyen luokassa johtoon ennen suosittua brasilialaisratsukkoa Renderson Silva de Oliveira ja Fogoso Campline, jotka sijoittuivat seuraavalle sijalle hyvin ansaitulla tuloksella 80.095.

Mutta sitten Mendoza Loor räjäytti pankin kouluohjelmalla, joka oli täynnä itsevarmuutta ja laatua, saaden siitä yli 87%. Siinä missä sunnuntain Grand Prix ohjelmassa nähtiin muutamia kalliita virheitä, maanantaiksi hän oli saanut kaiken kuntoon voittaakseen Grand Prix Specialin. Ja tänään pari tanssi radalla uransa korkeimmat pisteet.

“Tavoitteenani on tehdä puhdas rata, ilman virheitä. Ja minä tein sen!” hän sanoi.

Anna Marek and Fire Fly (USA) vapaaohjelmassa, Pan American Games Santiago, Chile 2023. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Hyvä rata

Loor tiesi että nyt täytyy saada pidettyä hermot kurissa, ja tehdä hyvä rata. “Etenkin viimeisen piruetista piaffeen siirtymisen aikana, missä siirrytään suoraan piruetista piaffeen, on todella vaikea, huomasin että hevonen oli täysin valmis siihen. Sen jälkeen piti pidätellä kyyneliä koska halusin vain itkeä ilosta!” hän lisää.

Goldstrike tunnetaan kotona nimellä “Goldie”, ja se on Mendoza Loorin perheen vaalima perheenjäsen. “Sain sen ystävältäni viisi vuotta sitten ja ensimmäisellä ratsastuskerralla nauratti kun se oli vähän röyhkeä, ja minä totesin että “antaa tulla vaan, kulta pieni!” Rakastan sen luonnetta, ja meistä on tullut parhaat ystävät.” Loor kertoo.

Tämä hollanninpuoliverinen elää luonnonmukaista elämää, ja se saa liikkua paljon vapaana ulkona. “Se elää ulkona 24/7, ja vaikka sillä on tallissa karsina minkä ovessa on sen nimi, se pitää paljon enemmän ulkoelämästä laitumella. Minusta jos se on siellä onnellisimmillaan, niin sitten sen täytyy saada elää siellä.” sanoo tuote kultamitalisti.

Julio Mendoza Look ja Jewel’s Goldstrike, kouluratsastuksen kultamitalistit vapaaohjelman jälkeen. Kuva: ©FEI/Shannon Brinkman

Ylpeä ja tyytyväinen hopeamitalisti

Brasilialainen Marcari Oliva sanoo olevansa tämän viikon toisesta hopeamitalista ylpeä ja tyytyväinen. “Hevoselleni, tiimitovereilleni ja kaikille minun tukijoilleni, tämä hopea on myös heille.” hän osoitti.

“Hevoseni oli hyvin kuulolla, ja oli reipas, tuntui että se haluaa tehdä parastaan. Valitsin tämän musiikin koska sen ensimmäisen osan nimi on “Feeling Good” ja se on myös hevosen nimi. Joten tuntui että se on hyvä yhdistelmä, ja pidin musiikista. Kaikki meni putkeen!” hän selitti.

Hevosen vaihdos tällä viikolla nähtyyn westfalenruunaan hänen olympiaratsusta Escorialista, jonka kilpailivat Tokion olympialaisissa 2021 ja kouluratsastuksen MM-kisoissa 2022 Tanskan Herningissä, ei ole ollut helppo. “Minulla oli Escorialin kanssa niin paljon enemmän kokemusta, se on vanhempi ja oli ensisijainen valintani. Mutta tämä toinen hevonen (Feel Good VO) antoi minulle saman verran, ellei jopa enemmän. Se oli todella läsnä, ja teki parhaansa, ja saimme siitä hopeamitalin. Emme koskaan tiedä mitä olisi tapahtunut jos minulla olisi ollut se toinen hevonen (Escorial), mutta tämä teki parhaansa mihin yltää, hän kertoi.

João Victor Macari ja Feel Good VO Brasiliasta, kouluratsastuksen henkilökohtaista hopeaa. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Melkoinen viikko takana

USA:n edustaja Marek kertoi tulleensa kisoihin ilman odotuksia, “en odottanut juuri mitään henkilökohtaisten mitalien osalta” hän sanoi. Joten henkilökohtainen pronssimitali, aikaisemmin maanantaina voitetun joukkuekullan lisäksi, on ollut hänelle melkoinen kisaviikko.

“Vietin todella paljon aikaa harjoitusleirillä ja siellä on pinnassa kaikki odotukset tänne tulosta. Työskentelin koko vuoden päästäkseni joukkueeseen, ja toivoin kuukausia että valitsevat minut mukaan kokoonpanoon. Sitten tulet ja valmistaudut, ja se ensimmäinen ratsastus, kun et ole koskaan aikaisemmin ollut merkittävissä arvokilpailuissa ja tajuat että tässä ei ratsasteta vain itseä varten, vaan joukkuetta ja omaa maata varten… Se tunne, mikä minulla oli Grand Prix -kilpailun jälkeen kun tehtiin hieno rata Fireflyn kanssa. Jo ennen kun kuulin pisteitäkään, se tuntui mahtavalta. Sellaista tunnetta minulla ei ole vielä ollut koskaan elämässäni!”. Kertoi ratsastaja, joka syntyi Michiganissa, mutta on asunut Ocalassa, Floridassa viimeiset 14 vuotta.

Ja hän on selvästi lahjakas nainen. Heillä on miehensä kanssa oma kahdeksan hehtaarin maatila, ja hän treenaa asiakkaiden hevosia myös läheisellä toisella tilalla. Omaa elämäntapaansa hän kuvaili seuraavasti “Minä valmennan, minä ratsastan, minä opetan, minä olen äiti, minä siivoan kodin, ja minä ruokin hevoset.”

Tänään hän oli tänään aivan ymmällään kuultuaan pääsystä palkintokorokkeelle. Ja oli jo palannut tallialueelle, kun hän kuuli uutisen.

“Seisoin karsinassa ja kuulin että olin tänään voittanut pronssia, ja se sai minut kyllä sekoamaan! Melkein pelästytin hevosen karkuun! Valmentajani Anne Gribbons sanoi minulle ennen starttia, että enää et ratsasta joukkueelle, joten ei ole mitään hävittävää, anna mennä vaan! Mutta jos pääsin noiden kahden kanssa (Loor ja Marcari Oliva, jotka seisoivat vieressä) samaan joukkoon, olen kyllä tainnut tehdä jotain oikein!” hän sanoo.

Täynnä ylistystä

Samaan aikaan uusi Pan American kisojen kouluratsastuksen mestari Julio Mendoza Loor jatkoi edelleen hevosensa ylistystä. Hevosen, jonka kanssa hän oli nyt saavuttanut uransa merkittävimmät hetket.

“En voi sanoin kuvata kuinka kiitollinen olen tästä hevosesta (Jewel’s Goldstrike). Se antoi paljon enemmän kun ansaitsen, ja tulen aina olemaan kiitollinen siitä. Se tulee aina asumaan laitumilla kotonamme, pidän siitä kovasti!” hän sanoo.

João Victor Marcari ja Feel Good VO Brasiliasta, Julio Mendoza Look ja Jewel’s Goldstrike Ecuadorista, Anna Marek ja Fire Fly USA. Kouluratsastuksen vapaaohjelman mitalistit palkintopallilla, Pan Am Games 2023 – Santiago Chile. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Kaikki kouluratsastuksen tulokset täällä.

Jaa artikkeli