GP Freestyle-voitto Von Bredow-Werndlille toi jännittävät EM-kisat päätökseen

Saksan Jessica von Bredow-Werndl ja TSF Dalera BB uusivat 12 kuukauden takaisen Grand Prix Freestyle mestaruuden tänään sykähdyttävän jännittävänä päättäjäispäivänä FEI kouluratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailuiden päättäjäispäivänä Riesenbeckissä.

Kisoja edeltäneiden kuukausien aikana spekulaatiot lajin huomionarvoisten huippuratsukoiden yhteenotosta ja monen uuden menestystä keränneen ratsukon sijoitusmahdollisuuksista kävivät kuumana. Mutta odotettu titaanien taistelu ei toteutunut vielä aiemmin tällä viikolla.

Tänään sitten nähtiin kuinka hallitseva maailmanmestaripari Iso-Britannian Lottie Fry ja upea ori Glamourdale joutuivat väistymään puolustavan Euroopan mestarin von Bredow-Werndl:in ja hänen taitavan tamman taakse hopeasijalle, kun taas joukkuetoveri ja kolminkertainen olympiavoittaja Charlotte Dujardin nousi Imhotepin kanssa pronssille.

Suuria odotuksia

Lähtölistalla oli jonossa 18 ratsukkoa valmiina kovasti odotettuun viikon viimeiseen kilpailuun, missä puoliväliin asti johtopaikkaa piti saksalainen Frederic Wandres ja Bluetooth OLD pistein 84,568. Tässä olisi ollut ainekset korkeammallekin, jos hän ei olisi hetkeksi unohtanut osaa ohjelmasta. Riesenbeck kokoaa hevosmaa Saksan intohimoiset kouluratsastusfanit, jotka katsomossa heti huomasivat että jotain meni pieleen hänen ratsastaessa muutaman askeleen sulkutaivutusta, ennenkun käänsi keskilinjalle lopputervehdykseen.

“Jäädyin kesken suorituksen!”, hän sanoo jälkeenpäin hämmentyneenä. Hän kertoi vahingossa jättäneensä välistä sulkutaivutukset ja koitti saada ne mahtumaan radalle vielä ennen ohjelman loppua. “Se ei todellakaan ollut hevosen vika, se tuli täysin satulan päältä!”, hän mainitsi.

Kilpailuiden jatkuessa sijoitukset vaihtelivat yksittäisiä sijoja. Yleisö osoitti kovaäänisesti erityistä suosiota ja kunnioitusta omalle kestosuosikilleen Isabell Werthille tämän päätettyä ohjelmansa hevosella DSP Qantaz uuteen henkilökohtaiseen ennätystulokseen 88,407. Kuitenkin kahden ratsukon jälkeen perjantain GP Specialin hopeamitalisti Tanskan Nanna Skodborg Merrald ja Blue Hors Zepter nostivat tasaisen sujuvalla suorituksella rimaa entisestään ja laittoivat lopulta tulostaululle huippupisteet 89,546.

Kun jäljellä oli enää neljä ratsukkoa, näytti viime vuoden maailmanmestaruusjoukkueen jäsenellä olevan vielä hyvä mahdollisuus päästä uudestaan palkintopallille.

Isabell Werth ja DSP Quantaz radalla Grand Prix Freestyle ohjelmassa kannustavan kotiyleisön edessä Saksan Riesenbeckissä.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Titaanien taistelu

Sitten areenalle saapui von Bredow-Werndl. Jonka ohjelma oli täynnä maksimipisteillä palkittuja saumattomia siirtymiä mutta laukanvaihdoissa askeleessa kävi ratsukolle epätavallinen virhe. Pari pysyi silti vireessä loppuun asti ja tulostaulu näytti valtavat pisteet 92,818 siirtäen pari uudeksi ykköseksi. Oli todennäköistä ettei kukaan jäljellä olevista enää pääsisi lähelle samanlaisia pisteitä. Mutta Fry ja Glamourdale onnistuivat.

Tämä ori oli tänään liekeissä, yhtä lailla kuin viime kesän maailmanmestaruuskisoissa Herningenissä, missä se liikkumisellaan häikäisi katsojat ja siivitti Fry:n sekä Grand Prix Special ja Freestyle-ohjelman voittoon. Täydelliset sulkutaivutukset ja kaunis piaffe/passage kerryttivät pisteitä, ensimmäisessä laukannostossa sattuneesta virheestä huolimatta. Pisteidenlaskun aikana yleisö pidätti hengitystään. Ja vaikka 92,379 jäi juuri von Bredow-Werndl:in asettaman tavoitepistemäärän alle, upeasta ohjelmasta vaikuttunut yleisö räjähti suosionosoituksiin.

Toiseksi viimeinen pari Britannian Carl Hester ja Fame saivat 85,461, juuri ennen viimeisenä radalla ratsastavaa Dujardinia joka todella teki sen minkä parhaiten taitaa. Vaikutti mahdottomalta että vielä vailla kunnon kisakokemusta oleva 10-vuotias hevonen sietäisi kaikkea areenalla huomattavasti kasvanutta innostumista, meteliä ja jännitystä. Mutta se toimi hyvin ja saavutti loistavalla ohjelmalla Skodborg Merrald’in Zepterin pronssipaikan ansaiten 91,396. Tämä oli täydellinen lopetus upealle ratsastusurheiluviikolle.

Perhosia vatsassa

“Eniten minua jännittää tulla täyden yleisön eteen. Veryttelyssä kuulet kuinka siellä taputetaan, kannustetaan, huudetaan, sekä tömistetään jalkoja, ja se on meidän lajissa urheilijoille todella jännittävä paikka. Olisin ollut tyytyväinen siihen että pääsemme aloittamaan ja lopettamaan radan, sillä se ei ole koskaan mennyt rataa missä yleisö taputtaa musiikin tahdissa koko ajan. Tajusin että nämähän täällä taputtaa, ja me ei olla edes kotiyleisön edessä! Mutta tämähän on ihan uskomaton hevonen, sen askel vain parani. Joten odotan todella innolla ensi vuotta. Kuusi kuukautta sitten sain lapsen joten ajattelin jo etten ole täällä tänä vuonna. Euroopanmestaruudet olivat poissa mielestä ja tähtäsin vain ensi vuodeksi Pariisiin. Ja tässä nyt kuitenkin olen, kilpailuviikon lopussa yhden kultamitalin ja kahden pronssimitalin kanssa. Enpä voisi enempää toivoa. Tämä oli upea viikko minulle, ja kouluratsastukselle!”, Dujardin sanoi.

Vielä ihmeellisempää on se että Dujardin ratsasti Tom Huntin suunnitteleman koreografian ja musiikin aivan ensimmäistä kertaa. Ohjelman osien harjoittelu aloitettiin vasta muutama viikko sitten, eikä hänellä ollut vielä aavistustakaan miten kokonaisuus toimisi. Koska Imhotep, kutsumanimeltään Pete kuulema näyttää harja auki hulmuten aivan Alex-leijonalta, oli ohjelmaan valittu musiikki elokuvasta “Madagascar”.

Fry:lta kysyttiin, miltä hänestä tuntuu tänä iltana erittäin tiukan kilpailun jälkeen, Fry vastasi: “Luulen että olen vähän helpottunut kun pääsimme palaamaan palkintokorokkeelle, mutta muuten olen liikuttunut ilosta. Glamourdalelta sain tänään radalla tuntuman siitä että me kaksi olemme taas takaisin raiteilla. Kaksi ensimmäistä rataa (tällä viikolla) eivät ehkä olleet ihan sitä mitä toivoin niiden olevan, mutta tänään siellä meni niin hyvin että olen itse asiassa vähän sanaton.”

Hän kertoi yrittäneensä toistaa Grand Prix- ja Special-ohjelmien parhaat palat tältä viikolta. “Glammylla oli vapaapäivä eilen, sillä täällä on ollut sille erittäin kuuma. Ja tänään se oli virkeä, mutta hyvin keskittynyt. Ensimmäisenä päivänä hän oli pirteä ja hieman hajamielinen, ja toisena päivänä se oli hieman väsynyt. Joten tänään saatiin täydellinen yhdistelmä kumpaakin, ja se oli kyllä niin mahtava tunne radalla. Enkä voisi olla siitä onnellisempi”, hän selitti.

Charlotte Dujardin ja Charlotte Fry palkintojenjaossa. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Puolustava mestari

Samalla von Bredow-Werndl kävi läpi tällä viikolla erinomaisesti onnistunutta kummankin henkilökohtaisen mestaruusvoiton puolustusta. “Tämän menestyksen takana on valtava joukko ihmisiä, en ainoastaan minä. Tänään päällimmäinen tunne oli kiitollisuus. Eilen Daleraa ainoastaan kävelytettiin maastakäsin ja taas tänään se oli täynnä energiaa ja voimaa”, hän kertoo. 

“Oli tavoitteeni tulla tänne ja puolustaa mahdollisimman montaa mestaruutta”, hän jatkaa. “Annoin joukkueelle parhaani (Saksa sai kisoissa joukkuehopeaa), mutta silti vierellämme palkintopallilla seisoi vielä parempia. Joten meillä on paljon töitä vielä ennen Pariisia jotta tehdään se paikka heille vaikeammaksi saavuttaa.”, hän huomioi.

Kun kysyttiin Fryn ja hänen oriinsa tapaamisesta kisoissa ensimmäistä kertaa tällä viikolla, hän kertoo: “Olin valmistautunut kohtaamaan heidät Omahassa tai Aachenissa, ja olin iloinen että se tapahtui lopulta täällä! Olin hyvin keskittynyt minun ja Daleran suoritukseen ja onkin hienoa tässä lajissa kun kilpaillaan muita vastaan, sillä juuri tämä saa minut harjoittelemaan paremmin, tarkemmin ja kehittymään entisestään.”

Epäilemättä tämän viikon kärkikamppailijoiden katseet ja ajatukset ovat näiden euroopanmestaruuskisojen tulosten pohjalta suunnattu Pariisiin 2024. Ja myös Fry tavoittelee kirkkainta mitalia.

“En halua laittaa liikaa paineita ensi vuodelle, mutta nyt nähdyt pienet erot pisteissä ja pienet virheet radalla saa kaikki kaikki varpailleen, sillä me kumpikin (Fry ja von Bredow-Werndl) voimme ratsastaa vielä paremmin. Emmekä missään nimessä voi aliarvioida Charlottea tai Nannaa ensi vuonna, saati Isabell (Werth):iä, joten luulen että meillä tulee olemaan työntäyteinen vuosi edessä ja tosi jännää Pariisissa!”

Nämä viikon kestäneet FEI kouluratsastuksen Euroopanmestaruuskisat 2023 Riesenbeckistä olivat kyllä mielenkiintoinen jännitysnäytelmä, alusta loppuun.

Saksan Jessica von Bredow Werndl ja TSF Dalera, Grand Prix Freestyle Euroopan-mestarit, Riesenbeck 2023.
FEI/Leanjo de Koster

Kaikki tulokset

Jaa artikkeli