FEI:n tuomioistuimen päätös doping-tapauksessa

Ratsastusurheilun kansainvälisen kattojärjestön FEI:n tuomioistuin on antanut lopullisen päätöksen ratsastajaa koskevassa antidopingtapauksessa.

Brasilialaisurheilija, matkaratsastaja Pedro Stefani Marinolta 5. joulukuuta 2021, Uruguayissa Punta del Este:ssä käydyn CEI3* 160 km matkaratsastuskilpailun aikana otettu näyte osoittautui positiiviseksi sisältäen kiellettyä ainetta karboksi-THC. Karboksi-THC on THC:n (kannabis) metaboliitti ja se kuuluu maailman antidopingtoimiston (WADA) vuoden 2021 kiellettyjen aineiden luetteloon kohdassa ”S8 kannabinoidit”. Urheilijalle ilmoitettiin FEI:n antidopingsääntöjen rikkomisesta 2. helmikuuta 2022.

FEI:n tuomioistuin päätti lopullisessa päätöksessä erottaa urheilijan kahdeksi vuodeksi lopullisen päätöksen päivämäärästä (2. lokakuuta 2023) alkaen. Kaikki urheilijan saamat kilpailutulokset tapahtumassa ja sen jälkeen kuulemispäivään (15.5.2023) asti hylättiin ja seurauksena ratsastaja menettää kaikki tänä aikana saadut palkinnot sekä pisteet. Lisäksi urheilijalle määrättiin 7 500 Sveitsin frangin sakko, ja hän joutuu maksamaan kulukorvauksia 5 000 Sveitsin frangia.

Osapuolet voivat valittaa urheilun kansainvälinen välimiestuomioistuimeen CAS:iin, 21 päivän kuluessa päätöksen vastaanottamisesta.

FEI:n tuomioistuimen päätös on luettavissa kokonaisuudessaan (pdf-tiedosto englanniksi) tästä linkistä.

FEI ja puhdas urheilu

FEI on osa maailman antidopingtoimisto WADA:n johtamaa maailmanlaajuista yhteistyöliikettä. Tämän liikkeen tavoitteena on suojella reilua kilpailua, sekä urheilijoiden terveyttä ja hyvinvointia.

WADA:n kiellettyjen aineiden luettelo sisältää kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa, kilpailuiden aikan ja niiden ulkopuolella. Listan aineet ja menetelmät on lajiteltu eri luokkiin (ml. steroidit, stimulantit, geenidoping).

WADA-säännöstön allekirjoittaneena, FEI toteuttaa ihmisurheilijoille testausohjelmaa. Se perustuu WADA:n kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon, ja sen säännöstön mukaisiin FEI:n ihmisurheilijoille tarkoitettuihin antidopingsääntöihin (ADRHA).

Lisätietoja FEI:n verkkosivujen urheilijoiden Clean Sport -osiosta.


Suomen antidopingsäännöstö koskee myös koko suomalaista järjestäytynyttä urheilua. Säännöstö tuli voimaan 1.1.2021, ja se noudattaa WADAn Maailman antidopingsäännöstöä. Säännöstö on Maailman antidopingtoimisto WADAn hyväksymä, ja se sisältää WADAn Maailman antidopingsäännöstön asettamat vaatimukset kansalliselle antidopingsäännöstölle.

Suomen antidopingsäännöstön piiriin kuuluvat:

Suomessa rekisteröidyt urheilujärjestöt ja muut yhteisöt, jotka säännöissään tai SUEKin kanssa erikseen solmimallaan sopimuksella ovat sitoutuneet noudattamaan Suomen antidopingsäännöstöä edellä mainittujen tahojen jäsenet ja kilpailutoimintaan osallistuvat urheilijat sekä heidän tukihenkilönsä.

Säännöstön noudattamiseen sitoutuneita urheilijoita voidaan testata missä ja milloin tahansa.

Lue lisää: Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry – Antidopingtoiminta

Suomen antidopingsäännöstö (pdf-tiedosto).

Jaa artikkeli