Eurodressage: SRL päätti sopimuksen maajoukkuevalmentaja Rien van der Schaftin kanssa

Moni suomalainen kouluratsastuksen ystävä yllättyi tänään kun sai lukea Eurodressage-sivustolta englanninkielisen uutisen, jonka mukaan pidetyn hollantilaisen maajoukkuevalmentaja Rien van der Schaftin sopimus on päätetty ennenaikaisesti taloudellisista syistä. Hänen valmentajasopimuksensa oli tarkoitus jatkua Pariisin olympialaisiin 2024 asti.

Julkaisun haastattelussa ratsastajainliiton urheilujohtajana toimiva Jutta Koivula kertoo että muutosten tarve syntyi taloudellisista syistä, ja kuinka tilanne on muuttunut haastavammaksi.

”Huippu-urheilulle on Suomessa entistä haastavampi saada rahoitusta. Joukkueen ratsastajat ovat levittäytyneet ympäri Eurooppaa ja maajoukkuevalmentajan työhön sisältyy paljon matkustamista. Matkustamisen kulut ovat viime vuosina nousseet paljon.

Koska emme saaneet olympiajoukkuetta mukaan Pariisin olympialaisiin, meidän täytyy alkaa kehittämään vahvempaa joukkuetta tulevaisuutta varten, kohti seuraavia olympialaisia, koittaen auttaa ratsastajia heidän omissa valmennusohjelmissaan.”

Ikävä päätös pitkälle yhteistyölle

Van der Schaft kertoi Eurodressage-julkaisulle että hänen sopimuksensa kouluratsastusjoukkueen maajoukkuevalmentajana on irtisanottu ennenaikaisesti, ja kuinka sen päättämisestä kerrottiin hänelle sähköpostitse.

”Viestintä maan ratsastajainliiton kanssa ei koskaan ollut sen tasoista, mitä halusin. Ja tämä myös varmistui siinä kuinka ilmoitus yhteistyön päättymisestä tehtiin sähköpostitse”, hän sanoo.

Viisi vuotta suomalaisten kanssa työskennellyt Van der Schaft kertoo, kuinka hänellä oli sellainen vaikutelma, että yhteistyö ratsastajien kanssa sujui erittäin hyvin, ja kuinka heidän reaktionsa vahvistivat tämän, kun Rien itse ilmoitti uutisesta eteenpäin.

”Viime vuonna Helsinki Horse Show:ssa useampi hallituksen jäsen kertoi että taloudellinen tilanne ei ole kovin hyvä. Joten minä suostuin muuttamaan palkkiotani, mutta halusin jatkaa harjoituksia yhtä säännöllisesti ja samalla innolla, koska ratsastajien välisen hyvän ilmapiirin lisäksi näin Suomessa asuvissa Grand Prix-tasolle nousevissa ratsastajissa hyvää kehitystä.” kertoi Van der Schaft pettyneenä.

Hän toivoo edelleen suomalaisille kouluratsastajille menestystä, ja toivoo näkevänsä heidän menestyvän kansainvälisissä kilpailuissa.

Ei uutta maajoukkuevalmentajaa tilalle

Koivulan mukaan heillä on ollut Rien van der Schaftin kanssa hyvää yhteistyötä useiden vuosien ajan, ja hänen hyvästä työstään halutaan kiittää. Hän kertoo että ”uutta maajoukkuevalmentaja ei olla etsimässä”. Eli Van der Schaft:ia ei ole tarkoitus korvata toisella valmentajalla.

Suomen Ratsastajainliitto julkaisi tänään illalla oman tiedotteen, minkä mukaan myöskään esteratsastuksen maajoukkuevalmentaja Ad van de Weteringin sopimusta ei jatketa tämän vuoden jälkeen. Vaikka ”moni nouseva tai alemmalla tasolla kilpaileva ratsastaja on saanut merkittävää apua ja valmennusta sekä van der Schaftilta että van de Weteringiltä”. Sopimusten päättämisten syyksi kerrotaan, että valmennukset eivät enää kohdistuneet tarkoituksenmukaisesti huippu-urheilijoiden hyväksi. Molempien olympialajien maajoukkuevalmennuksiin on Suomessa pystynyt osallistumaan vain muutamia seniorimaajoukkueen jäseniä, sillä valtaosa heistä asuu ulkomailla.

Tiedotteen mukaan ratsastajainliitto näkee tällä hetkellä maajoukkuekapteenien toiminnan paremman tukemisen, ja mahdolliset valmennusstipendit maajoukkuevalmentajaa paremmaksi ratkaisuksi, sillä ratsastajat kokevat hyötyvänsä liiton tuesta parhaiten juuri nimetyn maajoukkueen kapteenin työnkuvan kautta. Koulu- ja pararatsastuksen maajoukkuekapteeniksi on nimetty Tanja Takkula, ja esteratsastuksen kapteenina toimii Mikko Mäentausta.

Ratsastajainliiton kotisivuille valmennusrenkaat on päivitetty. Niiden mukaan esteratsastuksessa ei senioreiden maajoukkuerengasta ole enää ollenkaan, ja syyskuun lopulla tehdyn päivityksen mukaan kouluratsastuksen maajoukkuerenkaaseen 2023-2024 kuuluvat kymmenen ratsukkoa ovat nyt ”Janne Berghin valmennusryhmä”.

Lähde: Eurodressage.com, Suomen Ratsastajainliitto

Jaa artikkeli