FEI:n tuomioistuimen päätös doping-tapauksessa

FEI:n tuomioistuin on antanut lopullisen päätöksen ratsastajaan kohdistuneessa antidopingtapauksessa 27.10.2023.

Tämä tapaus koskee ratsastajan näytteestä löytynyttä hydroklooritiatsidia ja sen metaboliittia, ”klooriaminofenamidia”. Ne kuuluvat Maailman antidopingtoimiston (WADA) kiellettyjen aineiden luettelossa luokkaan S5. Diureetit ja peiteaineet.

Näyte otettiin argentiinalaisurheilijalta, Fabian Sejanesilta (FEI ID 10001261) 11. elokuuta 2022 FEI:n kouluratsastuksen maailmanmestaruuskilpailujen aikaan. Ne järjestettiin Tanskan Herningissä 5.-14.8.2022. Otettu näyte oli positiivinen, sisältäen yllä mainittuja kiellettyjä aineita. Urheilija sai ilmoituksen FEI:n urheilijoille tarkoitettujen antidopingsääntöjen (ADRHA) rikkomisesta 11.10.2022.

Viimeisessä päätöksessään FEI:n tuomioistuin päätti asettaa urheilijan kilpailukieltoon kahdeksaksitoista (18) kuukaudeksi FEI:n tuomioistuimen lopullisen päätöksen päivämäärästä (27. lokakuuta 2023) alkaen. Lisäksi kaikki urheilijan ko. tapahtumassa saadut tulokset, ja näytteenantopäivästä alkaen kaikki muut saavutetut kilpailutulokset hylättiin. Lopuksi urheilijalle määrättiin 3 000 Sveitsin frangin sakko, ja hänet velvoitetaan maksamaan 1 500 Sveitsin frangin edestä oikeudenkäyntikuluja.

Osapuolet voivat valittaa Urheilun kansainväliseen välimiesoikeuteen (CAS) 21:n päivän kuluessa päätöksen vastaanottamisesta.

FEI:n lautakunnan päätöksen koko teksti on saatavilla tästä. (.pdf)

FEI puhdas urheilu – urheilijat

Maailman antidopingtoimisto WADAn tavoitteena on maailma, jossa kaikki urheilijat kilpailevat puhtaasti. WADA puolustaa vahvasti urheilun eettisyyttä ja takaa urheilijalle oikeusturvan. WADAn tehtävänä on myös yhdenmukaistaa antidopingtoimintaa kautta maailman. FEI on osa Maailman antidopingtoimiston (WADA) johtamaa dopingvapaaseen urheiluun tähtäävää maailmanlaajuista yhteistyöliikettä. Tämän liikkeen tavoitteena on suojella reilua kilpailua sekä urheilijoiden terveyttä ja hyvinvointia.

WADA:n kiellettyjen aineiden luettelo sisältää kielletyt aineet ja menetelmät kilpailun aikana, ja niiden ulkopuolella, sekä erityisesti urheilussa. Listan aineet ja menetelmät on luokiteltu eri luokkiin (esim. steroidit, stimulantit, geenidoping).

WADA-säännöstön allekirjoittanut FEI toteuttaa urheilijoiden testausohjelmaa, joka perustuu WADA:n kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon ja sen säännöstön mukaisiin FEI:n hevosurheilijoille tarkoitettuihin antidopingsääntöihin (ADRHA).

Lisätietoja englanniksi FEI:n verkkosivuilta, Clean Sport.

Lue myös Terve urheilija – Antidoping

Jaa artikkeli