Kanada otti joukkuekultaa, USA:n Pamukculle henkilökohtainen mestaruus

Vasta kolmatta kertaa Pan American Games-tapahtuman 72-vuotisen historian aikana Kanadan joukkue voitti kenttäratsastuksessa kultaa. Se onnistui tänään, Chilen Quillotassa.

Olikin iso järkytys, kun Michael Winter – El Mundo, Colleen Loach – Fe Golden Eye, Lindsay Traisnel – Bacyrouge, ja Karl Slezak – Hot Bobo saivat pudotettua johdossa olleet amerikkalaiset hopeamitaleille. Kilpailu ratkesi estekokeessa, minkä rata oli Marina Azevedon suunnittelema. Hän on Pan American kisojen kaikkien aikojen ensimmäinen naisratamestari, ja suunnitellut myös esteratsastuksen kilpailuradat, jotka nähdään myöhemmin tällä viikolla.

Brasilia putosi pronssille oltuaan yön yli hopeasijalla, mutta saavutti Kanadan kanssa tavoitteensa olympiapaikasta. USA:n Caroline Pamukcu otti henkilökohtaisen mestaruuden ennen Brasilian Marcio Carvalho Jorgea, ja pronssia saanutta Kanadan Traisnelia.

Luis Ariel Santiago Franco ja Egipcioll Meksikosta kenttäratsastuksen hevostarkastuksessa torstaina. Kuva: FEI/Shannon Brinkman
USA:n Phillis Alyssa ja Oskar. Kuva: FEI/Shannon Brinkman
Columbian edustaja Juan Carlos Tafur Eisenmayer ja Blue Moon. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Ajan kanssa maaliin

Loach oli 25:stä lähtijästä ainoa joka pääsi maaliin ajassa, upealla puhtaalla radalla, 11-vuotiaalla ruunallaan Fe Golden Eye. Kun Winter sai vain 0,8 pisteen aikavirheen El Mundon kanssa, alkoi luokan loppuvaiheessa Kanadan joukkueen tilanne näyttää erinomaiselta. Kuitenkin päivän alussa kanadalaiset näyttivät valmistautuneen taistelemaan brasilialaisten kanssa hopeasta, eivätkä ohittamaan johdossa olleita amerikkalaisia, sillä joukkue oli kokonaiset 19 virhepistettä jäljessä.

Brasilian joukkue ei oikein onnistunut pysymään kasassa. Ruy Fonsecan ja Jorgen pienten aikavirheiden lisäksi Carlos Parro hevosellaan Safira, sekä Rafael Mamprin Losano ratsullaan Withington keräsivät kumpikin lisäksi 16 virhepistettä, pudottaen nelosesteen toisen elementin ja punaisen pystyn, numeron kuusi. Mutta joukkue sai lopputuloksen 127,1 ja olivat selvästi edellä Meksikon joukkuetta, joka sijoittui neljänneksi pistein 253,0.

Kolmantena lähtenyt kanadalainen, Karl Slezak ja Hot Bobo pudottivat sekä Copper Mines-okserilla, esteellä numero yhdeksän että sitä seuranneella muurilla. Mutta maamies Tresnel, joka oli yön yli viidennellä sijalla, lisäsi lopputulokseen vain 1,6 pistettä aikavirheestä. Nyt oli kolmen jäljellä olleen amerikkalaisen tehtävä pitää tiukasti kiinni kärkipaikasta. Sillä Sydney Elliott ja Qz Diamantaire, jotka olivat maastokokeen jälkeen seitsemäntenä, olivat lisänneet yhteistulokseen 9,2 virhepistettä, Yliajan lisäksi he pudottivat puomin okserilla esteellä numero kolme, sekä kolmoissarjan ensimmäisen osan esteellä kahdeksan.

Kenttäratsastuksen koulukokeessa Kanadan joukkueen Michael Winter ja El Mundo. Kuva: FEI/Shannon Brinkman
Brasilian Marcio Carvalho Jorge ja Castle Howard Casanova. Kuva: FEI/Shannon Brinkman
USA:n Elisabeth Halliday ja Miks Master C. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Herkkä tilanne

Kun Sharon White ja Claus B pudottivat neljä puomia, USA:n joukkue alkoi näyttää haavoittuvalta. Sitten kouluratsastusosuutta johtanut Liz Halliday, joka putosi hopeamitalille eilen aikavirheellä, pudotti kolme puomia. Nyt Pamukculle olisi tärkeää saada puhdas rata jos USA:n joukkue haluaisi säilyttää paalupaikkansa.

Pamukcun kahdeksanvuotias ruuna HSH Blake näytti todella hyvältä, kunnes 29-vuotias ratsastaja näki pitkän lähestymisen okserille esteellä viisi, hahmotti sen etäisyyden väärin, ja romutti esteen. Ratsukko toipui nopeasti, mutta joukkuekulta oli menetetty. Puolustaville mestareille oli tarjolla palkintokorokkeen toinen askelma, ja sinne päädyttiin vain 0,1 rangaistuspisteen erolla. He pääsivät kanadalaisten taakse pistein 115,7, kun voittajajoukkueen lopputulokseksi kirjattiin 115,6.

Pamukcu onnistui silti säilyttämään henkilökohtaisen kullan suoritettuaan radan ajassa 30,8, kun taas Brasilian Jorge voitti hopean ajalla 32,2 ja Kanadan Traisnel nousi viidenneltä paikalta pronssille ylittäessään maaliviivan aikaan 34,2.

Marcio Carvalho Jorge ja Castle Howard Casanova Pan American Games kenttäkilpailun maastokokeessa Chilessä. Kuva: FEI/Shannon Brinkman
Brasilian joukkueen Ruy Fonseca ja Ballypatrick SRS. Kuva: FEI/Shannon Brinkman
USA:n Caroline Pamukcu ja HSH Blake. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Happamia, sanoi Kettu

”Tämä on ehdottomasti katkeransuloinen häviö, mutta olen erittäin ylpeä viikonlopustamme näiden naisten kanssa” sanoi Amerikan joukkueen jäsen Elliott. White myönsi että ”luultavasti nyt jokaisella pyörii päässään paljon jossittelua. Tämä päivä oli selvästi pieni pettymys, taistelimme kovasti katkeraan loppuun asti. Mutta olemme kaikki niin ylpeitä Carolinesta. Kaikki suunnittelevat jo mitä voimme tehdä paremmin ensi kerralla.”

Halliday ilmaisi asian suoraan. ”Valehtelisin jos en sanoisi että olen aika pettynyt juuri nyt, uskon että olemme kaikki. Tämä ei todellakaan ole lopputulos jota tulimme täältä hakemaan. Mutta se on, mitä se on, ja joskus hevosten kanssa se vaan menee näin. Meidän on vaan hyväksyttävä se ja leuka rinnassa noustava ylös, oltava ylpeitä saavutuksistamme. Sekä pohdittava tapoja jatkaa kovaa taistoa ollaksemme parempia. USA:ssa on todella vahvoja ratsastajia ja hevosia juuri nyt, ja meidän on jatkettava työstämistä” hän sanoi.

Pamukcu oli iloinen nähdessään itsensä henkilökohtaisella voittosijalla, mutta oli hyvin tietoinen siitä, että hänen pudotus oli kallis.

”Olen joskus radalla vähän ahne, ja ikäni näkyy sellaisessa, mutta olen kiitollinen tuosta loistavasta hevosesta. Olen ratsastanut paljon myyntihevosia, ja tiedän että kun olen tehnyt virheen, kerään itseni ja jatkan! Näin vain yhden (laukka-askeleen) ja tuntuu aivan kauhealta ajatella että jos en olisi tehnyt sitä ajattelematonta kaatoa. Se maksoi meille nyt kullan, mutta lupaan etten tee niin typerää virhettä uudelleen” hän sanoi.

Estekokeessa Kanadan joukkueen Colleen Loach ja Fe Golden Eye. Kuva: FEI/Shannon Brinkman
Kanadan Karl Slezak ja Hot Bobo kenttäratsastuksen estekokeessa, Pan American Games Santiago, Chile 2023. Kuva: FEI/Shannon Brinkman
USA:n Caroline Pamukcu ja SH Blake. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Erinomainen saavutus

Samaan aikaan kanadalaiset kävivät läpi mainiota suoritustaan.

”Me emme ainoastaan joukkueena voittaneet kultaa, vaan maamme High Performance-ryhmä teki sen. Tämä on täydellinen päätös. Lajiliiton kahden vuoden omistautuminen High Performance-rakennemuutokseen kannatti.” Winter sanoi. ”Laitoimme tänään täällä asiat painokoneeseen, mutta hyvä pohjatyö on se mikä teki tämän kaiken mahdolliseksi. Se on ollut todella positiivinen ympäristö, ja antanut meille kaikille mahdollisuuden tehdä parhaamme. Ja se on niin tärkeää. Sehän ei ole mikään mystinen tai yksittäinen juttu, vaan kaikki pienet asiat yhdessä. Olen ollut mukana High Performance -ohjelmassa vuodesta 1995 ja olen ollut maajoukkueessa vuodesta 2003, tämä on yhtenäisin, tuottavin järjestelmä joka meillä on ollut”, hän sanoi.

Loach oli innoissaan puhtaasta radasta, ja sanoi kuinka ”nousua tuloslistalla oli vaikea uskoa!”. ”Hevoseni on poikkeuksellisen hyvä hyppääjä, joten tiesin että jos hoitaisin oman tehtäväni, se tekisi omansa. Ja se kyllä tuo itseluottamusta” hän selitti.

Slezek kertoi: ”Olen innoissani saadessani olla osa tätä joukkuetta, teimme kaikki todella kovasti töitä päästäksemme tähän pisteeseen!”. Traisnel taasen sanoi, että kanadalaisten menestys oli tänään ”melko lailla uskomatonta! Tällä viikolla painopiste oli joukkuekilpailussa, ja olen niin innoissani siitä että saimme paikan Pariisin olympialaisiin. Olen ollut niin iloinen kun saan olla osa tätä ryhmää! Se on mieheni Xavier, perheeni ja tiimimme kotona, jotka saivat meidät tänne!” sanoi 38-vuotias ratsastaja, joukkuekulta- ja henkilökohtainen pronssimitali kaulassaan.

Marcio Jorge sanoi, että Brasilian joukkuepronssi ja hänen henkilökohtainen hopea ovat tulosta vuosien kovasta työstä. Hän oli riemuissaan 10-vuotiaan kimon ruunansa Castle Howard Casanovan esityksestä. ”Tämä on spesiaali hevonen, se on todella hyvä hyppääjä ja todella älykäs. Ja toivon, että se on valmis kilpailemaan Pariisissa ensi vuonna”, hän kommentoi.

Tämä on kaikkien tänään kolmen parhaan joukkueen tähtäimessä, sillä USA oli karsiutunut jo aiemmin. Mutta nyt on aika juhlia Pan American mestareita, kolmen päivän erinomaiselle kenttäratsastuskilpailulle saatiin henkeäsalpaava päätös.

PanAm Games kenttäratsastuksen mestaruusjoukkueet palkintojenjaossa Santiagossa. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Lähtölistat ja tulokset täällä.  

Jaa artikkeli