Emma Uusi-Simola ehdolla kansainväliseksi vuoden hevosenhoitajaksi

Kansainvälinen Ratsastajainliitto (FEI) on nimennyt Emma Uusi-Simolan ehdolle vuoden hevosenhoitajaksi. Ellgissä, Sveitsissä asuva Uusi-Simola on työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta olympiakultamitalisti Steve Guerdat´lle. Hänet tunnetaan ammattitaitoisena, ahkerana ja sitoutuneena hevosenhoitajana. Steve Guerdat on puolestaan ehdolla vuoden ratsastusurheilijaksi.

”Onhan se hienoa, että näin huomioidaan. En vain ole sellainen, että tällaisesta kovasti nautin. Ei kovin moni edes tule koskaan nimitetyksi”, hymyilee Emma Uusi-Simola.

Suomalais-sveitsiläisen tiimin tuorein menestys tuli elokuussa Milanossa, kun Guerdat voitti Euroopan mestaruuden hevosella Dynamix de Belheme. Uusi-Simola ei ehtinyt nautti voitosta pitkään, sillä jo seuraavana aamuna hän oli matkalla Calgaryyn, Kanadaan toisten kisahevosten kanssa.

”Viikko oli erittäin stressaava, sillä hevoset lähtivät sillä viikolla, kun olimme Milanossa. Piti ennakkoon pakata tavarat, ja soitella vielä unohtuneista asioista. Kun tulin kotiin, purin edellisen matkalaukun ja pakkasin uuden.”

EM-kultaa juhlittiin vihdoin yhdessä isolla porukalla viime viikolla. Paikalla oli koko Sveitsin joukkue, hevosten hoitajat ja omistajat. Uusi-Simola sai juhlassa julkiset kiitokset työstään Steveltä. Arjessa kiitoksia tulee harvemmin. Hevosenhoitaja on myös yleensä se, joka ottaa vastaan suoran ja kaunistelemattoman palautteen ratsastajan tullessa ulos radalta…

”Kyllä tykkään mennä kisoihin, vaikka se on ehkä vähän hiipumaan päin. Nykyään on kiva olla kotonakin.”

Yhdessä Guerdat´n kanssa Uusi-Simola on vuosien varrella kokeneet monia urheiluun liittyviä ylä- ja alamäkiä. Uusi-Simola on aina osoittanut olevansa täysin omistautunut työlleen. Hän rakastaa hevosiaan ja tekee aina parhaansa saadakseen ne tuntemaan olonsa mahdollisimman mukavaksi. Hänellä on myös erityinen side Dynamixiin.

Uusi-Simola on merkittävä tekijä Guerdat´n menestyksessä. Hän osaa ennakoida ja sopeutua mihin tahansa tilanteeseen. Uusi-Simola tietää tarkalleen, mitä hänen hevosensa tarvitsevat ja kuinka maailmanlistan viitonen, Guerdat, toimii.

”Teen asioita omalla tavallani. Joistain asioista tulee Steven kanssa keskustelua, mutta jos hyvin perustelen vastaukseni, saan yleensä jatkaa. Meidän vuorovaikutuksemme toimii nykyään todella hyvin.”

Porvoosta kotoisin olevalla Uusi-Simolalla on myös Sveitsin joukkueen täysi luottamus. Hänet valitaan usein pitkillä lennoilla joukkueen hevosten hoitajaksi, kun lennolle pääsee mukaan vain yksi henkilö. Uusi-Simola on joukkuepelaaja, jota muut hevosenhoitajat arvostavat suuresti. Guerdat, kuten moni muukin huippuratsastaja, luottaa suomalaisten hevosenhoitajien ammattitaitoon ja sitoutuneisuuteen.

Ennen Guerdat´lle siirtymistään hän on työskennellyt Noora Pentin ja Mikael Forsténin, Mirella Lesonen-Hakolan ja Yrjö Suomuksen talleilla.

FEI Awardseissa 2023 on neljä palkintoluokkaa:

  • nouseva kyky (Longines FEI Rising Star)
  • paras urheilija (Peden Bloodstock FEI Best Athlete)
  • paras hevosenhoitaja (Cavalor FEI Best Groom)
  • vuoden inspiroija (FEI Inspire)

Äänestä Emmaa ja Steveä 11.-22.10.

FEI Family ja FEI Executive Board ovat koonneet ehdokaslistan, joka julkaistaan 11.10. Yleisöäänestys on auki 11.-22.10. välillä. Yleisön antamat äänet muodostavat 50 prosenttia tuloksesta. Toinen puoli äänistä tulee kansainväliseltä tuomaristolta. Voittajat julkistetaan 21.11. FEI Awards Galassa Mexico Cityssä, Meksikossa.

Äänestä FEI Awards 2023 -ehdokkaita 11.-22.10.: https://www.fei.org/awards

Emma ja Steve Helsinki Horse Show´ssa ensi viikolla

FEI Awardsin äänestysaika osuu suomalaisittain todella sopivaan ajankohtaan. Sekä Emma Uusi-Simola että Steve Guerdat ovat nimittäin Helsinki International Horse Show´ssa 18.-22.10. Uusi-Simola matkustaa mielellään kotimaahansa Helsingin maailmancupin osakilpailuun, vaikka kisapäivät ovatkin työn puolesta pitkiä ja kiireisiä. Kolme maailmancupin finaalia voittanut Guerdat on Suomessa erittäin pidetty ja arvostettu ratsastaja. Hänen hevosmiestaitoaan on ilo päästä seuraamaan läheltä ja suorana Helsingin jäähallissa.

Helsinki International Horse Show 2023

Kiinnostaako hevosenhoitajan työ?

Suomessa on mahdollista opiskella hevosalan tutkintoja useassa paikassa, listattuna alla. Kansainvälisen hevosenhoitajien liitosta (International Grooms Association) löydät lisätietoa työstä kansainvälisenä hevosenhoitajana.

Kilpahevosten hoitaja vastaa hevosten ruokinnasta, hoidosta, kuntoutuksesta ja oheisliikunnasta. Hoitaja viettää suuren osan ajastaan hoidettavien hevosten kanssa, ja tuntee hyvin niiden luonteen ja huomaa myös mahdolliset muutokset terveydessä. Hoitaja ajaa myös usein itse hevosautoa tai -traileria, pakkaa ja purkaa kisavarusteet, vastaa aikatauluista ja auttaa myös ratsastajaa.

Hevosenhoitajan työ vaatii venymistä

Työ kansainvälisenä hevosenhoitajana, tai matkustavana hoitajana, voi olla hyvinkin matkustuspainotteista. Aikaa voi vierähtää enemmän tien päällä kuin kotitallilla. Hevoset eli työ tulevat aina ensin. Majoituspaikat voivat olla hotelleista ja hostelleista mihin vaan. Ruoka voi kisapaikoilla olla loistavaa tai sitä ei ole. Kestävyys ja sisukkuus ovat avainsanoja, sillä työpäivät ovat pitkiä.

Hevosalan oppilaitoksia Suomessa:

Ypäjän Hevosopisto
Salpaus koulutuskeskus
Harjun oppimiskeskus
Axxell
Ruukin hevoskeskus
Ylä-Savon ammattiopisto

International Grooms Association, IGA

Lähde: Suomen ratsastajainliitto

Jaa artikkeli