Brilliant de Freitas Barcha voitti henkilökohtaisen kullan Brasilialle

Brasilialainen Stephan de Freitas Barcha oli tämän päivän esteratsastuksen yksilökilpailun ratkaisija, tammansa Chevaux Primavera Imperio Egipcion upealla suorituksella. Pan American Games 2023 -kisoissa Quillotassa Chilessä, hän nousi kolmannelta sijalta palkintokorokkeen ylimmälle askelmalle.

Kilpailupäivänä, kun 28:n lähtijän joukosta nähtiin vain neljä puhdasta rataa ja niin monet mitalisuosikit haparoivat Marina Azevedon suunnittelemalla, tarkkuutta vaativilla radalla, tämä 34-vuotias ratsastaja onnistui pitämään hermonsa kurissa voittaakseen kultaa.

“Tällaisten mestaruuskisojen voittaminen Etelä-Amerikassa on unelmien täyttymys!” hän sanoi seistessään palkintokorokkeella hopealle sijoittuneen yhdysvaltalaisen Kent Farringtonin ja pronssia voittaneen McLain Wardin rinnalla.

Brasilialainen Stephan De Freitas Barcha ja Chevaux Primavera Imperio Egipcio, voittajaratsukko – Chile, Santiago. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Menestyksen avaimet

Kun yhdentenätoista 12 esteen radalle lähtenyt Chilen Agustin Covamubias hevosellaan Nelson du Petit Vivier teki puhtaan radan, kotiyleisö villiintyi. Sitten argentiinalainen Jose Maria Larocca ja Finn Lente seurasivat perässä. Vaikutti siltä että avain menestykseen oli viimeinkin löydetty.

Mutta yksi kerrallaan kymmenen parhaan joukkoon kuuluneet räpiköivät. Pääsiäissaariteemainen kolmoissarja vei monet perikatoon. Samoin viimeinen okseri kisajärjestäjän väreissä otti veronsa.

Kahdeksannelta sijalta Farringtonin 10-vuotias ruuna Landon koski veteen esteellä kahdeksan, kun taasen meksikolainen Eugenio Garza Perez pääsi tuolle viimeiselle esteelle asti, missä Contago potkaisi puomia. Kun luokassa oli jäljellä kolme ratsastajaa, joista Freitas Barcha teki puhtaan radan, oli kaikki kahden johtavan amerikkalaistähden käsissä.

Epäusko iski, kun luokassa toiseksi viimeinen Laura Krautin Dorado 212 pudotti kolmoissarjan ensimmäisen osan. Yleisöstä kuului vielä isompi kohahdus, kun viimeinen mies radalla, McLain Ward ja Contagious, jättivät radalta lähtiessään maahan puomin trippelistä, sekä siitä vaikuttavasta viimeisestä okserista.

Mclain Ward ja Contagious Pan American Games esteratsastuksen yksilökilpailun finaaliradalla. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Sijoitukset vaihtelevat

Toisen kierroksen alkaessa Kraut oli edelleen toisena, ja de Freitas Barchanoli nyt siirtynyt johtoon. Meksikolainen Garza Perez oli kolmas, ja Farrington neljäs. Sitten Ward, brasilialainen Pedro Veniss hevosellaan Nimrod de Muze Z, ja Larocca täyttivät kolme seuraavaa sijaa. Tuodessaan 4,06 virhepistettä toiselle kierrokselle, Barchalla ei ollut enää tilaa virheisiin. Koska Krautilla oli virhepisteitä 7,39 ja vain 8,2 pistettä erotti kaikki kuusi parasta toisistaan, joten jäljellä oli vielä paljon työtä tehtäväksi.

Toisen kierroksen kolmoissarja, numero kahdeksan ja kaksi viimeistä estettä särkivät sydämiä. Larocca, Veniss ja Ward joutuivat kaikki toiseksi viimeisen okserin uhreiksi. Mutta toisella kierroksella ainoana Farrington sai tällä kertaa putipuhtaan radan. Kun finaalivaiheen viimeinen osa alkoi häämöttää ja jäljellä oli enää kolme ratsukkoa, hänen virhepistemääränsä oli nyt 9,64.

Kent Farrington and Landon (USA), henkilökohtaisen kilpailun ensimmäisellä kierroksella. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Tuuliajolla

Ward näytti ajelehtivan palkintopallilta 15.34 virhepisteellä, mutta kun Garza Perez pudotti kolme ja Kraut kaksi, alkoi tilanne elää dramaattisesti. De Freitas Barchan lähtiessä mukanaan 4,06 virhepistettä, jäi hänelle yhden pudotuksen ja yhden aikarangaistuksen verran tilaa. Liikkeelle lähtiessä ilmassa oli sähköä, ja suuri unelma kultamitalista.

Hänen 12-vuotias tamma on hauska persoona, joka tykkää hössöttää aina ennen kentälle menoa, mutta kun pääsee sinne, hoitaa kyllä hommansa. Ja viimeiselle linjalle tullessa näyttikin kovasti siltä että brasilialaispari oli tekemässä päivän ainoan toisen kierroksen puhtaan radan. Tultuaan toiseksi viimeisen okserin yli, he suuntasivat viimeiselle pystylle, ja vaikka osuivat siihen, yleisö räjähti myrskyisiin suosionosoituksiin. Siellä tiedettiin, että heidän lopputuloksensa 8,06 virhepistettä nosti heidät Farringtonin edelle, kun taas Ward saisi kolmannen sijan ja pronssia.

Brasilialainen ratamestari Azevedo totisesti testasi parhaita tällä viikolla. Mutta näyttää siltä, että hänellä ja Brasilian uudella kultapojalla on mielenkiintoinen historia. “Jokaisessa Brasiliassa voittamassani mestaruuskilpailussa Marina on rakentanut radan. Lasten luokassa, junioreissa, nuorissa ratsastajissa, ja seniorien sarjassa!” hän ihmetteli tänä iltana.

Stephan De Freitas Barcha ja Chevaux Primavera Imperio Egipcio kultaa Pan Am Games 2023 esteratsatuksen yksilökilpailusta. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Loistavia ratoja

Pronssimitalisti Ward kuvaili ratoja “loistaviksi, mielestäni ne ovat huipputasoa, erittäin isoja, erittäin vaikeita, kaikkea mitä mestaruuskisoissa pitäisikin olla”. Hän on pitkän ja erittäin menestyksekkään uransa aikana kilpaillut Pan American Games -kilpailuissa vain kolmesti. Ja tämänpäiväinen pronssi kasvattaa hänen PanAm-mitalikokoelman kokonaismäärän seitsemään.

Farrington oli ilahtunut noustuaan tänään kahdeksannelta sijaltalta mitalille. “Tämä on hieno lopputulos, sillä jouduimme tänään kamppailemaan takamatkalta, ja hevonen on vielä todella kokematon tällä tasolla. Tuntuu että se parani viikon edetessä, ja olen tosi iloinen tuloksesta!”

“Hän kuvaili tämän päivän kilpailua sanoilla “oikeaa esteratsastusta, mielestäni se kuvaa, mitä PanAm kilpailusta on tullut lajillemme. Se on nyt erilainen kuin PanAms oli menneisyydessä. Täällä on aivan eri taso ja finaalikierrokselle he voivat toteuttaa sen rakentamalla, koska täällä on tänään sen tasoisia ratsastajia.” hän huomautti.

Hän oli tyytyväinen hevoseensa, Landoniin. ”Sain sen seitsemänvuotiaana, loppuvuodesta. Nyt se on 10-vuotias ja alkaa todella tuntua omalta. Se jo voittanut kaksi 5* Grand Prix -luokkaa. Se osoitti hieman kokemattomuutta viimeisellä kierroksella, kun pelästyi siinä sitä saarta. Mutta se on uskomaton urheilija, ja se tullaan näkemään tulevaisuudessa. Kun joudumme vaikeuksiin, se taistelee tiensä ulos. Minusta se lopetti todella vahvasti. Tämä oli hieno ja kasvattava kokemus sille.” hän sanoi.

Mietteitä menestyksestä

Samaan aikaan uusi mestari mietti, mitä tämänpäiväinen kultamitali merkitsee hänelle, ja monelle muulle.

“Siitä lähtien kun aloitin tämän matkan 25 vuotta sitten Rio de Janeirosta, olen joka päivä työskennellyt tällaisia päiviä varten, ja haluan vain kiittää kaikkia jotka ovat auttaneet minua tällä matkalla. Minulla on nyt hyvä tiimi, hyvät ihmiset takanani, mutta tämä voitto on omistettu kahdelle ihmiselle, jotka eivät enää ole täällä”, de Freitas Barcha sanoi.

“Se on opettajalleni, joka minulla oli ollut 15-vuotiaasta lähtien, ja myös ystävälleni, jonka menetin vuoden alussa. Tiedän, että hän oli kanssani jokaisella kierroksella tukemassa minua tällä viikolla. Tämä voitto on Vavalle, hyvälle ystävälleni, joka oli kuin veli minulle”, hän lisäsi tunteiden täyttämällä äänellä.

Hän aikoo juhlia tänään, mutta ajatukset ovat myös tulevassa. “Huomisesta alkaen alamme keskittyä seuraavaan tavoitteeseemme, joka on Pariisi (2024 olympialaiset). Haluan olla osa tätä vahvaa joukkuetta, mikä meillä nyt Brasiliassa on, ja tulee tavoittelemaan mitaleita!”

Stephan De Freitas Barcha ja Chevaux Primavera Imperio Egipcio esteratsastuksen henkilökohtaisen luokan voittajat Santiagossa.
Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Kaikki tulokset täällä.

Jaa artikkeli