Nuorten hevosten festivaali Ypäjällä on ratsuhevosten superviikonloppu

Laatuarvostelu tarjoaa mahdollisuuden päästä aloittelemaan kilpauraa huipputuomareiden silmien alla. Koesuoritus ja rakenteen arviointi antavat hyvän kokonaiskuvan nuoren hevosen ominaisuuksista sen tulevaa uraa ajatellen. Lisäksi tapahtumassa on jaossa sekä rahapalkintoja omistajalle että kasvattajapalkintoihin oikeuttavia kasvattajapisteitä.

Nuorten hevosten festivaaliviikonloppuna kilpaillaan myös useita muita nuorten luokkia niin koulu- kuin estekentillä. Lisäksi perjantaina nautitaan myös FWB-yhdistyksen järjestämänä Hippoksen tamma- ja varsanäyttelystä Derbykentällä.

Ypäjän Hevosopistolla kilpailtavaan Laatuarvosteluun ilmoittautui yhteensä 62 ratsukkoa, joista kuusi osallistuu kenttähevosten, 22 estehevosten ja 34 kouluhevosten arvosteluun. Kenttähevosten laatuarvostelu kilpaillaan perjantaina alkaen kello 8.00 Hevosopiston derbykentällä. Estehevosten vuoro on perjantaina alkaen kello 12, ja askellajihevosten sunnuntaina klo 11 alkaen juhlakentällä. Laatuarvostelu järjestetään Nuorten Hevosten Festivaalin yhteydessä.
Tapahtumaan on vapaa pääsy ja tämän vuoden Laatuarvostelua, Breeders Prizea sekä 5-vuotisderbyä on mahdollista seurata livelähetyksenä kaikkina päivinä.

Laatuarvostelu on vuosittainen laatukilpailu nelivuotiaille lämminverisille ratsuhevosille sekä varsoneille viisivuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Laatuarvostelussa hevoset mitataan ja rakennearvostellaan voimassa olevien Laatuarvostelu-sääntöjen mukaisesti. Estehevoset arvostellaan esteradalla, missä arvioidaan erityisesti tekniikkaa, kapasiteettia ja ratsastettavuutta. Askellajihevoset suorittavat askellajien arvioinnin kouluradalla. Kenttähevoset suorittavat oman kokeensa, joka koostuu maastoesteitä sisältävästä estekokeesta ja vapaamuotoisemmasta askellajien arvioinnista. Tänä vuonna Laatuarvosteluun osallistuvat tammat saavat halutessaan myös jalostusarvostelun.

Tuomareina rautaisia ammattilaisia kotimaasta ja ulkomailta


Laatuarvostelun 2023 tuomareina nähdään oman lajinsa rautaisia ammattilaisia niin kotimaasta kuin ulkomailta. Askellajihevosten suorituksia arvostelemassa ovat SRL:n kansallisen tason GP-tuomari, I- ja II-tason valmentaja sekä FWB-hevoskasvattaja Anne-Mari Pekonen Suomesta ja kansainvälisesti tunnettu kouluratsastustuomari ja -valmentaja sekä mm. SWB orilautakunnan asiantuntija Frenk Jespers Hollannista. Estehevosia tuomaroivat puolestaan entinen kansainvälisen tason kilparatsastaja, valmentaja ja Master -ratsastukseno­pettaja Carl-Harry Frey sekä kansainvälinen esteratsastaja, nuorten estehevosten asiantuntija Erin Characlis. Kenttähevosia arvostelee niin ikään Carl-Harry Frey ja Anne-Mari Pekonen yhteistyössä ratsastuksenopettaja, kenttäratsastuksen erikoisammattivalmentaja ja agrologi Maria Möllerin kanssa. Rakennetuomareina toimivat vuosien kokemuksella mm. FWB-orilautakunnan puheenjohtaja Anna Pajanen yhdessä Soila Ristimäen ja Heidi Sihvon kanssa.

Tapahtuma on avoin yleisölle ja se järjestetään yhteistyössä FWB-yhdistyksen ja Suomen Hippoksen kanssa. Tervetuloa seuraamaan tulevaisuuden tähtien suorituksia Nuorten Hevosten festivaaleille Ypäjälle! 

Ohjelma

Perjantai 18.8.

Hiekkalaatikko n. klo 8-20
– Helppo B Nuorten hevosten kenttäratsastusohjelma 2022, avoin 5-7-vuotiaille hevosille
– FEI Junioreiden esiohjelma 2022, avoin kaikille
– FEI Nuorten ratsastajien esiohjelma 2022, avoin kaikille
– Helppo A:6 2022, avoin kaikille

Derbykenttä alkaen klo 8
– Kenttähevosten Laatuarvostelu 2023
– Näyttely (laatuarvostelun jälkeen)

Juhlakenttä alkaen klo 12
– Estehevosten Laatuarvostelu 2023

Lauantai 19.8.

Juhlakenttä, rata 1, n. klo 10-19.15
– FEI Junioreiden joukkueohjelma 2022, avoin kaikille
– FEI World Dressage Challenge – test B 2022, avoin kaikille
– Pohjantähti 5-vuotisderby 1. osakilpailu
– Breeders’ Prize presented by Hankkija 1. osakilpailu
– Ryhmäratsastusohjelma 4-vuotiaille hevosille, 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille sekä 5-vuotiaille varsoneille tammoille

Juhlakenttä, rata 2, n. klo 10-17
– Prestige Cup by Equality Line finaali, HeB, 5-7v puoliverisille hevosille sekä poneille
– Prestige Cup by Equality Line finaali, HeB, 5-7v suomenhevosille
– Prestige Cup by Equality Line finaali, HeA, 5-7v puoliverisille hevosille sekä poneille
– Prestige Cup by Equality Line finaali, HeA, 5-7v suomenhevosille

Sunnuntai 20.8.

Juhlakenttä, rata 1, n. klo 8.30-19
– Pohjantähti 5-vuotisderby 2. osakilpailu
– Breeders’ Prize presented by Hankkija 2. osakilpailu
– Askellajihevosten Laatuarvostelu 2023

Hevosten sukutiedot voit ladata erillisinä tiedostoina Suomen Hippoksen sivulta.
Aikataulu, kartta ja ajo-ohje tapahtumapaikalle löytyy Suomen Hevosopiston sivulta.
Suorat lähetykset ja lähetysten tallenteet: haven.fi/live.
Lisätietoa laatuarvostelusta ja FWB-yhdistyksestä tästä linkistä.

Lähde: Suomen Hippos, Ypäjän Hevosopisto

Jaa artikkeli