Hollanti kieltää pintelit kilpailuissa

Hollannin ratsastusliitto – KNHS on tehnyt päätöksen kieltää pinteleiden käyttö hevosilla kilpailupaikoilla 1.4.2024 alkaen. Myös monet muut maan hevosalan organisaatiot, kuten eri kantakirjat, ovat laajentaneet kiellon koskemaan myös jalostusnäyttelyitä ja muita hevostapahtumia.

Päätös perustuu tutkimustuloksiin

Päätös perustuu tieteellisiin tutkimuksiin, jotka osoittavat että pintelit eivät tarjoa tehokasta suojaa, ja voivat olla jopa haitalliset hevosten jaloille. “Emme voi sivuuttaa sitä, että on asiaa tutkittu näin paljon. On hyvin selvää, että meidän pitää lopettaa niiden käyttö. Varsinkin siksi, että on olemassa vaihtoehtoja, jos halutaan suojata hevosen jalat.” sanoo KNHS:n hevosten hyvinvointivastaava Fenna Westerduin.

Eivät suojaa jalkoja kunnolla

Morgan Lashley, hevosten urheilulääketieteen ja kuntoutuksen asiantuntija Utrechtin yliopistosta vahvistaa että pintelit eivät tarjoa jaloille tehokasta suojaa. “On tutkittu, voidaanko pinteleillä estää vuohisnivelen ylivenymistä. Vastaus on ei, tähän ei auta edes teippaaminen. Tämä nivel voidaan vakauttaa vain lastalla tai kipsillä, mutta silloin hevosta ei kylläkään voi liikuttaa. Jos haluat suojata jalkoja kolhuilta, jännesuojat toimivat paremmin kuin kangaspalat, joiden käyttöön liittyy paljon muitakin riskejä.”

Nostavat lämpöä

Suurin ongelma on se että pinteleiden alla jalkojen lämpötila nousee kovasti, mikä vaikuttaa haitallisesti jännekudoksen kimmoisuuteen. Sitä verrataan usein kananmunan keittämiseen. Tämän seurauksena jännekuitujen rakenne muuttuu, mikä voi vahingoittaa niitä. Eikä auta jos jäähdytät jalkoja heti liikutuksen jälkeen. ”Se on sama kuin ensin sytyttäisit talosi tuleen, ja sitten sammuttaisit sen. Vahinko on jo tapahtunut.” Hän huomauttaa, ja mainitsee myös ongelmista joita voi syntyä jos pinteleitä ei sidota oikein. ”Jos ne irtoavat, hevonen voi kompastua niihin. Jos ne ovat liian tiukalla tai materiaali ei huono, voi syntyä painetta. Olen ulkomailla nähnyt kuinka jänteet ovat jopa vaurioituneet liian tiukkojen pinteleiden takia.”

Nämä uudet säännöt ovat yksi uusi askel hevosten hyvinvoinnin edistämiseksi kilpailuissa, ja ne tulevat Hollannissa voimaan kouluratsastuksessa, esteratsastuksessa ja valjakkoajossa 1.4.2024, sekä vikellyksessä 1.3.2024 alkaen.

KNHS julkaisi aiheesta pitkän artikkelin verkkolehdessään viime vuonna.

Aiheesta tehtyjä tutkimuksia:

Lähde: KNHS

Jaa artikkeli